Síugrás - Prevcé az oberstdorfi selejtező
Prevcé az oberstdorfi selejtező
Peter Prevc nagy formában van (Fotó: Europress/Getty)

Prevcé az oberstdorfi selejtező


2014/12/28 00:30

Soha ilyen korán nem kezdődött még el a síugrók hagyományos Négysáncversenye. Az oberstdorfi szervezők jól "sakkoztak", hiszen az időben előrehozott, szombat-vasárnapra optimalizált selejtező-verseny kombóval a magas nézőszám is garantált. Ráadásul éppen a kvalifikáció előtti napra a természet is tudatára ébredt a nagy eseménynek, így az első idei havazás okán már tökéletes téli kulisszák előtt zajlik majd a 63. Négysáncverseny első állomása. Az oberstdorfi nagysáncon a szombati selejtezőt a szlovén Peter Prevc nyerte, aki 138,5 méteres ugrásával egyedüliként jutott túl a zsűritávolságot. Mögötte két másik ún. minősített ugró végzett, az osztrák Gregor Schlierenazuer és a japán Kaszai Noriaki egyaránt 133 méterig jutott.

A selejtezőt szinte végig erős hátszél uralta, amikor viszont a legjobb tíz ugró került sorra, váratlanul megfordult a szélirány. A kavargó, időnként cseppet sem barátságos oldalszéllel megspékelt körülményeket hárman (Simon Ammann, Michael Hayböck, Roman Koudelka) nem is vállalták. A Négysáncversenyen alkalmazott speciális lebonyolítás miatt őket a továbbjutók 50-es listájának végére tették, a vasárnapi versenyen ezáltal felettébb érdekes párosítások alakultak ki. Itt ugyanis már a speciális, csak erre a sorozatra jellemző KO-rendszerben zajlanak majd az események, a szombati selejtező továbbjutói párokba sorolva ugranak majd az első sorozatban.

Érdekesebb párosítások vasárnapra:

Jan Ziobro - Thomas Diethart

Dimitrij Vasziljev - Severin Freund

Stefan Kraft - Kamil Stoch

Roman Koudelka - Kaszai Noriaki

Michael Hayböck - Gregor Schlierenzauer

Simon Ammann - Peter Prevc

A kvalifikáció meglepetése volt, hogy a korábbi összetett győztes cseh Jakub Janda, az osztrák Manuel Fettner, valamint a norvég Daniel-Andre Tande is kiesett, így ők már rögtön az első állomáson elbukták a jó összetettbeli helyezés lehetőségét. Jól ugrott ellenben a kétszeres olimpiai bajnok Kamil Stoch, aki a verseny előtti napokban épült fel bokasérüléséből és most 128,5 méteres ugrásával a 11. helyet szerezte meg. A vasárnapi oberstdorfi verseny délután 16.30-kor kezdődik, amelyet az Eurosport élőben közvetít.

Hozzászólások