Síugrás - Látjuk-e még jövőre is ugrani a négyszeres olimpiai bajnokot?
Látjuk-e még jövőre is ugrani a négyszeres olimpiai bajnokot?
Fotó: Europress/AFP

Látjuk-e még jövőre is ugrani a négyszeres olimpiai bajnokot?

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/19 11:29
Simon Ammann számára egyelőre nem úgy alakul a szezon, ahogy ő eltervezte. Hiába remélte, hogy legalább sírepülésben odaérhet a legjobb 15 közé, a Bad Mitterndorf-i versenyhétvége nem sikerült jól a svájcinak, pontot sem szerzett. Ammann úgy döntött, szünetelteti szereplését a világkupában, a most hétvégi barcarozsnyói versenyeket kihagyja. Felmerül a kérdés, ha az idény hátralévő részében sem javul a formája, akkor is nekivág-e a következő szezonnak a 38 éves síugró klasszis.

Simon Ammann nagyon bízott benne, hogy a Bad Mitterndorf-i sírepülő hétvége fordulópontot jelent számára a szezon alakulását illetően. Eddig egy 16. helyezés idei legjobb eredménye, a hétvégén ezt szerette volna megjavítani. A négyszeres olimpiai bajnok kifejezetten kedveli ezt a sáncot, két évvel ezelőtt pont itt állhatott fel utoljára a dobogóra. Ehhez képest egy 31. hellyel, épphogy csak, de lemaradt a második fordulóról, egy nappal később pedig már a selejtezőt sem élte túl, a 46. helyen zárt.

Ammann a sírepülést kifejezetten kedveli, idei fő céljának a márciusi planicai sírepülő-vb-t nevezte meg, ahol tavaly először repült 240 méter fölé, 243 méterrel új egyéni csúcsot ugrott. Kevesebb, mint öt hét van hátra a szezonból, ennyi ideje maradt a svájcinak, hogy összeszedje formáját.

Az előző idényben sem kezdett igazán jól Ammann, de azért már a Négysáncversenyen beverekedte magát a legjobb 15-be, a februári seefeldi vb-n pedig mindkét egyéni viadalon a 15-ben zárt. Idén messze van attól, hogy ténylegesen felvegye a versenyt a legjobbakkal, ráadásul formája sem ível felfelé. Az elmúlt 19 évben még sosem állt ilyen kevés ponttal a szezon ezen szakaszában. Két évvel ezelőtt 227, tavaly 161, idén mindössze 76 pontot gyűjtött a svájci. 

043_dpa-pa_191231-99-309294_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami a leginkább aggasztó lehet Ammann számára, hogy sem ő, sem edzője nem tudja, mi lehet az oka annak, hogy ennyire nem jönnek az eredmények. A négyszeres olimpiai bajnok korábbi sikeredzője, Martin Künzle szerint, Ammann technikájával minden rendben, az ugrásainak jobban kellene sikerülnie. Bad Mitterndorfban például jól sikerült Ammann számára az elugrás, de ahelyett, hogy messzire repült volna, megsüllyedt a levegőben, az energia a semmibe veszett. Hogy ez miért történik folyamatosan, arra még nem találták meg a választ.

Ammann nem szeretné szépíteni a helyzetet, a rossz eredmények és a tanácstalanság amúgy is rengeteg energiáját emésztik fel. Már a Négysáncverseny során arról beszélt, nagyon messze van attól, hogy magabiztosan ugorjon. A kijelentés azért is különösen érdekes, mert hosszú és rendkívül sikeres pályafutása során a svájci már megannyi hullámvölgyet, rossz szériát, súlyos sérülést átélt, és minden nehézségen sikerült túljutnia. A negatív gondolatokat mindig tudatosan kizárta, és már egy-egy kisebb eredményből, egy viszonylag jól sikerült ugrásból, egy telemarkhoz hasonló érkezésből rengeteg erőt tudott meríteni. Múlt vasárnap viszont, miután kiesett a selejtezőben, meglehetősen csalódottan, helyzetét kilátástalannak ítélve nyilatkozott:

„Nem jó, ha ilyen sokáig nem javul a formám. Ez rengeteg energiámat emészti fel.”

Ammann 39 éves lesz a nyáron, a kulmi sáncon ő volt a legidősebb versenyző, annak köszönhetően, hogy a korlegenda Noriaki Kasai gyenge formája miatt már a Négysánc előtt kikerült a japán csapatból, és azóta sem tudta visszaverekedni magát. A síugrás legendájának számító svájci tehát már korával is kitűnik a mezőnyből, és könnyen előfordulhat, hogy eljutott odáig, amikor teste már megálljt parancsol, és nem engedi, hogy versenyben legyen a fiatalabb riválisokkal. Ammann két gyermek édesapja, és alaposan felkészült a síugrás utáni életre: van egy tetőfedő vállalkozása, társtulajdonosa egy sportügynökségnek és egyetemi tanulmányokat is folytat.

043_dpa-pa_128107140.jpg Fotó: Europress/AFP

Az előző szezon vége kifejezetten jól sikerült a svájcinak, és minden egyes ugrása meggyőzte őt arról, hogy érdemes folytatnia pályafutását. Viszont ha idén nem jön el az a pillanat, amikor tényleg kijön a lépés, akkor bizonytalan, hogy jövőre is láthatjuk-e még a svájcit versenyezni. A korábbi összetett világkupa-győztes már sokszor állt közel a visszavonuláshoz, eddig azonban mindig talált valamilyen okot, amiért érdemesnek találta folytatni pályafutását. Idei szezonjából azonban eddig nem sok pozitívumot vihet magával, így kérdéses, látjuk-e még jövőre akkor is, ha nem sikerül szépen zárnia ezt az idényt.

Ammann a hétvégén nem utazik el Barcarozsnyóba, helyette az edzésekre fókuszál. Fő célja továbbra is a márciusi planicai sírepülő-vb. Vannak még hátra fontos versenyek, többek között a Raw Air a vikersundi sírepüléssel. A pihenő után így lesz még lehetősége a svájcinak, hogy önbizalmat gyűjtsön, és jobb eredményekkel vágjon neki Planicának.

Barcarozsnyóban egyébként nem Ammann lesz az egyetlen nagy hiányzó. A szlovénok közül Timi Zajc, Domen Prevc és Anze Semenic sem ugrik, a norvégoknál pedig Robert Johansson hagyja ki a versenyeket. 


részben via Neue Zürcher Zeitung

Hozzászólások