Síugrás - Egészen hihetetlen: akár 57 éves korában is versenyezne a japán legenda
Egészen hihetetlen: akár 57 éves korában is versenyezne a japán legenda
Fotó: Europress/AFP

Egészen hihetetlen: akár 57 éves korában is versenyezne a japán legenda

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/26 11:51
Noriaki Kasai az idei szezonban nem találta meg formáját, így már a Négysáncverseny előtt kikerült a japán csapatból, és azóta sem tudott visszatérni a világkupa mezőnyébe. A japán ennek ellenére továbbra sem gondolkozik a visszavonuláson, egy lengyel lapnak adott interjúban nemrég arról beszélt, hogy talán még a tervezettnél is hosszabbra nyújtja pályafutását, lehet, hogy 57 évesen is láthatjuk még ugrani.

A síugrás egyik legkülönlegesebb alakja Noriaki Kasai, aki 1988 óta állandó résztvevője a világkupa-sorozatnak. Idén azonban meglehetősen gyengén kezdett, egyetlen pontot sem szerzett, többször már a selejtezőben búcsúzott, így december óta nem tagja a japánok világkupa-keretének. A sapporói versenyhétvégén újra láthattuk, de a hazai sáncon sem sikerült a pontszerzés. Miután a világkupa-csapatból kikerült, a Kontinentális Kupában próbálkozott, de ott is csak három alkalommal örülhetett pontnak. A japán vezetőség úgy döntött, idén már nem érdemes tovább erőltetni a dolgot, Kasai ebben a szezonban már nem vesz részt több versenyen. A 47 éves legenda kiábrándító formája ellenére sem gondolja úgy, hogy ideje lenne abbahagyni a síugrást, sőt a jövőre nézve igazán komoly célokat fogalmazott meg.

A sportág egyik nagy közönségkedvence a lengyel Super Expressnek adott interjújában arról beszélt, hogy továbbra sem szeretné 50 éves kora előtt befejezni pályafutását, sőt, ha lakhelye, Sapporo megkapná a 2030-as téli olimpia rendezésének jogát, akkor ott mindenképp szeretne elindulni. Annak ellenére, hogy akkor már 57 éves lesz…

Sapporo már a 2026-os téli olimpia rendezéséért is harcba szállt, akkor azonban Milánó-Cortinával szemben alul maradt. Amikor Japán benyújtotta pályázatát, a veterán síugró egyértelműen kijelentette, hogy nem hagyná ki a hazai ötkarikás játékokat, 53 évesen is rajthoz állna. Ehhez képest különösen érdekes helyzetet teremtene, ha a japán télisport-központ négy évvel később ténylegesen megkapná a rendezés jogát, és Kasai „kénytelen lenne” 57 évesen is ugrani.

000_12H8QS.jpg Fotó: Europress/AFP

Kasai jelenlegi legfőbb céljának a 2022-es pekingi téli olimpiát tekinti, ahová mindenképp szeretne kijutni. Tudja, nem lesz könnyű dolga, ugyanakkor jól érzi magát fizikailag, nem tartja megvalósíthatatlannak a kijutást. Pekingbe ráadásul nemcsak a részvételért utazna, nagy álma, hogy - miként ő fogalmaz - kedvelt tanítványával, Ryoyu Kobayashival közösen olimpiai aranyérmet nyerjen csapatban.

2014-ben Sochiban Kasai nagyon közel állt ahhoz, hogy olimpiai bajnok legyen. Kevesebb, mint két pont választotta el az aranyéremtől, ennyi hiányzott neki ahhoz, hogy 41 évesen megelőzze a végül győztes Kamil Stochot. Kasai szerint pont az ilyen eredmények motiválják őt, Pekingben a csapattal szeretné fényesebb éremre váltani az ezüstöt.

Gyakran kérdezik Kasait, miként képes ennyi idősen is versenybe szállni, hogyan létezik, hogy 40 felett is olyan riválisokkal tud megküzdeni, akik még meg sem születtek, amikor a japán már a világkupa mezőnyébe tartozott. Kasai szerint gyermekként kifejezetten gyenge volt, ezért édesapja mindennap elvitte futni. A gyermekkorában elvégzett rengeteg mozgásnak köszönhető, hogy ennyi idősen még mindig jól bírja a terhelést, és fizikailag is remek állapotban van.

000_DV1655186.jpg Fotó: Europress/AFP

A japán klasszis az interjúban az előző szezon legnagyobb sztárjáról, Ryoyu Kobayashiról is beszélt. Saját mentoráltjának tekinti a nála 24 évvel fiatalabb honfitársát, aki tőle tanulta a technikát, ugyanakkor különleges képessége, hogy a versenyekre időzíti formáját, akkor hozza a legjobb teljesítményt, amikor erre igazán szükség van. Kasai elmondása alapján, Ryoyu Kobayashi nagyon ambiciózus, rendkívül éhes a sikerre, ennek köszönhető, hogy a sportág legjobbjai közé tartozik.

Noriaki Kasai igazán komoly terveket szövöget a jövőt illetően. Kíváncsian várjuk, milyen teljesítménnyel rukkol elő jövőre, bekerül-e ismételten a japán csapatba. Ha Kasai megtalálja formáját, akkor nagy valószínűséggel betartja ígéretét, és legalább 50 éves koráig tényleg ugrani fog.

Hozzászólások