Téli sportok - Simon Ammann, most vagy soha
Simon Ammann, most vagy soha
Fotó: FIS

Simon Ammann, most vagy soha


2014/11/30 12:01

Nem is olyan rég még a visszavonulást fontolgatta, sőt be is jelentette, ma már az ő nevével kezdődik a Világkupa, övé a sárga trikó. Nem is olyan rég úgy tartották, hogy elszállt felette az idő, és minden idők egyik legjobbjaként nincs tovább értelme a sportban maradni, ma már főesélyesként utazhat ismét minden sáncra, minden versenyre. Simon Ammann, a négyszeres olimpiai bajnok megmutatta, hogy érdemes volt folytatnia. Ideje megnyerni azt a Négysáncot!

Amman már jó ideje kacérkodott a gondolattal, hogy szögre akasztja a sílécet, és a családjának szenteli innentől az idejét. Kis gyermekkel a háta mögött minden ugrónak újra kell értelmeznie az életét, hiszen már nem csak magáért, hanem a családjáért is teljes felelősséggel van. Tudja ezt Ammann, tudta ezt Morgenstern is… Persze, kissé más a helyzet, hiszen Ammann nem bukott akkorákat folyamatban, mint Morgi, de a család az család úgy Ammannéknál, mint Morgiéknál. A svájci már elhagyta a harmadik ikszet, így nem volt meglepő, amikor jó két éve azt nyilatkozta, Szocsiig kitart, majd vége, befejezi. Hozzátartozik a történethez, hogy az orosz párja erős érv volt amellett, hogy Szocsiig kibírja, és folytassa. De szerencsére nem Szocsi volt a végállomás… Folytatja Simon, és nem is akárhogyan!

Pazarul kezdte a szezont a svájci klasszis, a rég nem látott Ammannt idézte. Jó, talán túlzás, hogy rég nem látott, de az utóbbi egy-két szezonban már nagyon kifelé állt a szénája. De idén ismét újított, és az első három viadalból, kettőt behúzott. Talán a győzelemnél fontosabb, ahogyan nyerte ezeket a versenyeket. Négy ugrás, négy tökéletes ugrás. Az egész karrierjét megnehezítő telemark talajfogás is úgy, ahogy szép volt, a távolsággal pedig tudjuk, sosem volt gondja :)

Bár kissé korai lehet, sőt, de Ammann bejelentkezett a Négysáncért. Nagyon együtt van a mezőny, nagyon kiegyenlített a harc, nem lehet igazán jóslatokba bocsátkozni, de Ammann meggyőző. Meggyőző, ahogy Kasai, ahogy Prevc, ahogy Koudelka is az. És, akkor a norvégokról és a németekről nem is szóltunk… De van egy gondolat, ami meghatározhatja majd az idei évet és az idei viadalt: Ammann, most vagy soha.

Hozzászólások