Sífutás - A Kicsi a rakást is az oroszok nyerték
A Kicsi a rakást is az oroszok nyerték
Fotó: Europress/AFP

A Kicsi a rakást is az oroszok nyerték

Pintér LászlóPintér László
2021/01/02 21:21
Nem telik el nap bukás és kizárás nélkül a Tour de Skin. Tegnap a női sprint döntő ért drámai véget, ma erre az oroszok tettek rá még egy lapáttal a férfi 15 km-es tömegrajtos versenyen.

Miközben Alexander Bolshunov a győzelem felé robogott, mögötte parázs csata bontakozott ki a második helyért három orosz (Belov, Chervotkin és Yakimushkin), valamint a négyszeres Tour de Ski-bajnok svájci Dario Cologna között.

A gondot ezúttal is a stadionba vezető S-kanyar és benne a lejtő okozta. Nagy sebességgel érkeztek, viszonylag közel egymáshoz. Belov ment bele először, de lassabb volt, mint a mögötte jövő Chervotkin, viszont a kanyar kijáratánál bezárta a kaput Chervotkin előtt, akinek ekkor már esélye nem volt lassítani. Belerohant Belovba, mindketten elestek. Yakimushkin már csak a pályán kívül tudta őket kikerülni. Cologna volt a nevető negyedik, és megszerezte Bolshunov mögött a második helyet. Yakimushkin futott be harmadiknak.

Belov és Chervotkin elképesztő módon a bukás után a pályán előbb leállt vitatkozni, csak azután folytatták a versenyt, pedig a Tour de Skin minden másodperc számíthat. A vitát a befutó után is folytatták, Belov láthatóan próbált elnézést kérni. De a feketeleves csak ezután jött: a zsűri Chervotkint találta szabálytalannak a bukás okozásában, ezért kizárták a versenyből. Ez annyit tesz, hogy elvették a hetedik helyezését, továbbá kapott három perc időbüntetést, amivel az összetett verseny 61. helyére esett vissza.

Markus Kramer, az orosz válogatott osztrák edzője szerint Chervotkin elismerte a hibáját a zsűri előtt, de azzal védekezett, hogy annál a tempónál mégis mit tehetett volna? Kramer mindenesetre reméli, hogy elnézést fog ezért kérni Belovtól.

Az oroszok vezetőedzője, Jurij Borodavko viszont hivatalosan fellebbezett, de a zsűri nem hallgatta meg az érveit. Szerinte ugyanis mindkét versenyző egyformán hibás az esetben, és maximum sárga lapot érdemeltek volna mindketten, Chervotkin büntetése túlzó.

A svéd televízió szakkommentátora, Anders Blomqvist véleménye szerint ugyanakkor egyértelműen Belov volt a hibás.

Kommentben jöhetnek a vélemények, olvasóink szerint ki volt a hibás?

1. Chervotkin
2. Belov
3. Egyformán
4. Aki a pályát kitalálta
5. Tök mindegy, lényeg, hogy Cologna második :)

Hozzászólások