Sífutás - Történelmi duplázás a férfiaknál, fölényes svéd siker a nőknél a sprintben
Történelmi duplázás a férfiaknál, fölényes svéd siker a nőknél a sprintben
Fotó: Europress/AFP

Történelmi duplázás a férfiaknál, fölényes svéd siker a nőknél a sprintben

HosszabbitásHosszabbitás
2021/02/25 14:10
A férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo megvédte a címét, míg a nőknél Jonna Sundling diadalmaskodott a sífutók sprintversenyében a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon.

A háromszoros olimpiai és immár négyszeres világbajnok Klaebo történelmet írt az ismétléssel, ugyanis a férfiaknál még senki nem tudott kétszer vb-aranyat szerezni ebben a számban.

A versenyen norvég-orosz csata körvonalazódott, mivel a 12 fős elődöntőbe előbbi nemzetből mind az öt, utóbbiból három versenyző jutott be. A fináléra 3-2-re változott az arány. A döntő elején a világkupa pontversenyét toronymagasan vezető Alekszandr Bolsunov diktálta tempót, a három norvégot azonban nem tudta leszakítani, ráadásul a cél előtti emelkedőn mindhárom északi riválisa faképnél hagyta, akik így egymás között döntötték el, kié melyik érem lesz. A hajrában Klaebo bizonyult a leggyorsabbnak Erik Valnest és Haavard Solaas Taugbölt megelőzve.

A nőknél norvég-svéd párharc bontakozott ki, ugyanis a 12 fős elődöntőbe előbbi nemzetből mind az öt, utóbbiból négy versenyző jutott be. A fináléba itt is 3-2-re módosult az arány, a hatodik résztvevő a szlovén Anamarija Lampic volt. A döntőben eleinte a két svéd diktálta a tempót, majd az utolsó emelkedőn a negyed- és elődöntős futamát is megnyerő Jonna Sundling el is lépett riválisaitól, legalább ötméteres előnyre tett szert, ami ledolgozhatatlannak bizonyult a célegyenesben. Mögötte a norvégok címvédője, Maiken Caspersen Falla és Lampic csatázott az ezüstéremért, utóbbi hiába volt gyorsabb a hajrában, Falla néhány centit megőrzött előnyéből.

A magyarok - Kónya Ádám, Lágler Kristóf, Gyallai Soma, valamint Pónya Sára - a selejtezőben búcsúztak.

A csütörtöki programban még a női síugrók normálsáncos versenye szerepel 17 órától.

Eredmények
Sífutás, férfi sprint (1,5 km, klasszikus stílus):
1. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 3:01.30 perc
2. Erik Valnes (Norvégia) 3:01.96
3. Haavard Solaas Taugböl (Norvégia) 3:02.10
...81. Kónya Ádám
...119. Lágler Kristóf
...136. Gyallai Soma


Sífutás, női sprint (1,2 km, klasszikus stílus):
1. Jonna Sundling (Svédország) 2:36.76 perc
2. Maiken Caspersen Falla (Norvégia) 2:39.08
3. Anamarija Lampic (Szlovénia) 2:39.11
...87. Pónya Sára


MTI

Hozzászólások