Sífutás - Minden idők legsimább versenye vagy legnagyobb meglepetése jön a Tour de Skin?
Minden idők legsimább versenye vagy legnagyobb meglepetése jön a Tour de Skin?
Fotó: Europress/AFP

Minden idők legsimább versenye vagy legnagyobb meglepetése jön a Tour de Skin?

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/12/31 14:04
A körülmények a férfiaknál abszolút a címvédő Alexander Bolshunov kezére játszanak, de láttunk már nagy csodákat a sífutók presztízsversenyén - aminek presztízse sosem látott módon vált furcsává. 

A koronavírus-járvány a vártnál is jobban befolyásolta a sífutók 2020-21-es naptárát, hisz az utóbbi hetek főbb híreit a különböző visszalépések és az ezzel párhuzamos komoly döntések alkották. A még teljes mezőnnyel megtartott szezonkezdetet követően (egyáltalán már az kisebb csoda volt, hogy elkezdődhetett a világkupa a finnországi Rukában) a norvégok bejelentették, hogy az egész decembert, valamint a Tour de Skit is kihagyják, a finnek és a svédek sem versenyeztek az utóbbi hetekben, a FIS-nél pedig el kellett gondolkozni azon, mi legyen a teendő és a menetrend ebben az esetben. Végül a jócskán megosztott kritikák (volt, aki maximálisan egyetértett a norvégok-féle gondolatmenettel, volt, aki egyáltalán nem) ellenére foghíjasan, de megtartották a davosi és a drezdai hétvégét, és mindeközben a Tour is zöld utat kapott.

Noha a helyenként feszült hangulat talán kissé csendesedett december végére, hisz az oberstdorfi világbajnokságra készülő norvégok hiányát némileg ellensúlyozza a svédek és a finnek visszatérése, akadtak álmatlan éjszakái a szervezőknek. Az egészségügyi protokoll megszervezése mellett ugyanis folyamatosan kapcsolatban kellett állniuk a svájci és az olaszországi hatósági szervekkel is. Túlzás lenne azt vizionálni, hogy minden idők legjobban megszervezett vagy épp legpozitívabb kicsengésű versenye következik január 1. és 10. között, de semleges sportkedvelők számára mindenképp öröm, hogy 2021 első napján élő sífutás lesz a képernyők előtt (kezdés január 1-én 11.35-kor az Eurosport 1-en!), némi reményt adva annak, hogy más év elé nézünk, mint amilyen 2020 volt.

A Tour de Skit is csak tévén nézik idén a norvégok | Eurosport

Alig egy héttel azután, hogy elsőként jelentették be távolmaradásukat a sífutó világkupa decemberi versenyeitől, a norvégok újabb bombát robbantottak: a Tour de Skin sem vesznek részt. Döntésük erősen megosztja a sífutó sport szereplőit. Ez a norvégok fő érve a döntésre. "A sportolóink és a kisegítő személyzet egészsége mindennél fontosabb.

Hol?

A lebonyolítás és a program sémája abszolút illeszkedik az eddigi 14 kiíráséhoz. A svájci Val Müstair a 2016-17-es kiírás után másodszor ad otthont a nyitánynak, a szokásos szabadstílusú sprintet egy 15 kilométeres klasszikus stílusú tömegrajtos, valamint egy 15 kilométeres szabadstílusú üldözéses követi. Egy nap pihenőt követően Olaszországba teszi át székhelyét a karaván, Toblachban 15 kilométeres szabadstílusú egyenkénti indításost, valamint 15 kilométeres klasszikus stílusú üldözésest rendeznek. Az utolsó három szakasz Val di Fiemmében egy 15 kilométeres tömegrajtossal indul, majd sprint következik (mindkét etapot klasszikus stílusban teljesítik), végül jön az igazság pillanata az Alpe Cermis kőkemény emelkedőjével. Egyelőre nehéz megtippelni, hol dőlhet el a Tour de Ski, mindenesetre a sprinterek egészen a végéig versenyben maradhatnak, az összetettért hajtóknak pedig túlzás nélkül minden nap oda kell figyelniük, hisz a nagy csapattaktikázások helyét ezúttal még inkább átveszi az egyéni erőbeosztás és a pillanatnyi forma.

Mikor?

Az Eurosporton természetesen az elsőtől az utolsó másodpercig élőben lesz követhető a 2021-es Tour de Ski. Az alábbi felsorolásban a versenyek kezdési időpontjai szerepelnek.

1. szakasz: január 1., 11.45 
2. szakasz: január 2., 14.45 (a női verseny 12.30-tól)
3. szakasz: január 3., 11.35 (a női verseny 15.25-től)
4. szakasz: január 5., 14.45 (a női verseny 13.00-tól)
5. szakasz: január 6., 14.40 (a női verseny 13.30-tól)
6. szakasz: január 8., 13.15 (a női verseny 15.35-tól)
7. szakasz: január 9., 13.05
8. szakasz: január 10., 15.35 (a női verseny 12.45-től)

Kik? 

Természetesen az, hogy a norvégok visszaléptek (így a 2018-19-es győztes Johannes Høsflot Klæbo, az egyszeres dobogós Simen Hegstad Krüger, Emil Iversen vagy épp Hans Christer Holund sem lesz ott), alapjában változnak az esélyek, ám rajtuk kívül is lesznek olyan hiányzók, akik győzelmi esélyekkel állhattak volna rajthoz: Sergey Ustiugov nemrégiben koronavírusos volt, és elővigyázatossági okokból kihagyja a versenyt Iivo Niskanen is. Ennek következtében egy kezünkön, sőt, ha nagyon őszinték akarunk lenni, egy ujjunkon meg tudjuk számolni a legnagyobb favoritokat. 

Nagyon kiemelkedik ugyanis a címvédő, egyben az összetett-világkupát vezető Alexander Bolshunov, aki Davosban 15 kilométeren és Gleb Retivykh párjaként a csapatsprintben is nyert, és mind formáját, mind tudását elnézve a legkomplettebb és legerősebb versenyzőnek számít jelenleg - nagy meglepetést jelentene, ha nem ő érne elsőként, senkitől sem zavartatva a Cermis tetejére. Rajta kívül egy korábbi bajnok lesz a mezőnyben, a négyszeres Tour-győztes Dario Cologna azonban messze jár régi önmagától. A szerdán ijesztő balesetet szenvedő orosz csapatból Bolshunovon kívül bárki odaérhet a dobogóra (talán Andrey Melnichenkónak lehet erre a legnagyobb sansza), ám nagyon kíváncsiak lehetünk a nem is oly titkos favoritok közül a két britre, a parádés állapotba lendülő, élete talán legnagyobb esélyét megkapó Andrew Musgrave-re és Andrew Youngra, valamint az olaszok kedvelt kettősére, Francesco de Fabianira és Federico Pellegrinóra is. Az eddigi kilenc Tourját mindannyiszor feladó Pellegrino gyaníthatóan megnyeri a két sprintet (Jovian Hedigernek, Johan Häggströmnek, Lucas Chanavat-nak és Richard Jouve-nak is lesz ehhez egy-két szava azért), s mivel az utóbbi időszakban alaposan ráfeküdt a hosszabb távokra is, vélhetően nem csupán az lesz a célja, hogy végre befejezze a versenyt. Rajtuk kívül outsiderként érdemes lehet odafigyelni Calle Halfvarssonra, valamint arra a francia csapatra (a rutinos Jean-Marc Gaillard és Maurice Manificat is a keret tagja), amelyből bármikor, bárki képes egy-egy jó eredményre és az ellenkezőjére is.

Az oroszok lehetnek a skandinávok visszalépésének legnagyobb nyertesei | Eurosport

Az elmúlt napokban a skandináv sífutó nemzetek sorozatos visszalépéseitől volt hangos az északi sível foglalkozó világsajtó. "Az oroszok dörzsölik a tenyerüket" - gondolhattuk. Az orosz válogatott osztrák vezetőedzője, Markus Kramer azonban tovább borzolta a kedélyeket, miután tegnap azt nyilatkozta, hogy még nem biztos a Tour de Skin való részvételük.

Hiába az előzetesen egyértelműnek tűnő Bolshunov-esélyek, Tour de Skiből kiindulva láttunk már nagy megzuhanásokat (különösen az utolsó napon, a Cermisen) és feltámadásokat is, ráadásul tekintve azt, hogy mennyire szeszélyes a szezon, a második opció, azaz a 'nagyon izgalmas és szoros verseny' is könnyen játszhat. A Tourok történetének legkisebb különbsége 1. és 2. helyezett között 2015-ben volt (Petter Northug 12,6 másodperccel előzte meg Evgeniy Belovot), míg a legnagyobb egy évvel később, 2016-ban, amikor Martin Johnsrud Sundby 3 perccel és 15,7 másodperccel verte Finn Hågen Kroghot. 

Hogy melyik eshetőség a szimpatikusabb, azt ki-ki döntse el saját maga a következő másfél hétben, ahol arra a kérdésre is választ kapunk, lesznek-e rekorddöntések. Egy biztos: a sífutásnak nagyon jót tenne egy emlékezetes, magas színvonalú verseny. 

Tartsatok az Eurosporttal az élő közvetítések során! 

Hozzászólások