Sífutás - Karanténban egy egész válogatott, a fél szezont kihagyják
Karanténban egy egész válogatott, a fél szezont kihagyják
Fotó: Europress/AFP

Karanténban egy egész válogatott, a fél szezont kihagyják

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/11/26 14:09
November 27-én, pénteken a finnországi Ruka síközpontban elrajtol a sífutó-világkupa 40., 2020-21-es szezonja. Sajnos a koronavírus-járvány jócskán befolyásolja az idényt, a legtöbbet a nehéz helyzetben lévő, komoly döntést meghozó kanadaiak tudnának erről mesélni. 

A jelenlegi állás szerint március 21-ig kilenc egyéni helyszín (Ruka mellett Davos, Drezda, Ulricehamn, Lahti, Falun, Nové Město, Oslo és a vk-döntőnek olimpiai tesztversenyként helyt adó Peking), valamint a január 1. és 10. közötti Tour de Ski (Val Müstairrel, Toblachhal és Val di Fiemmével) és a sífutók számára február 24-től március 7-ig tartó oberstdorfi világbajnokság alkotja a naptárt. Az eredetileg december első hétvégéjére tervezett lillehammeri állomást a szigorú norvég egészségügyi szabályok miatt már halasztani kellett, és könnyen előfordulhat, hogy több más rendező város vagy ország is így jár a következő hetekben.

Az érem másik oldalát vizsgálva maguk a versenyzők és a nemzeti válogatottak sincsenek egyszerű helyzetben. Az előírások részletes betartása és a folyamatos mintavételezés anyagilag is megnehezíti a szövetségek életét, az utóbbi időszakban több koronavírusos eset is befolyásolta a felkészülést (például a svédek klasszisáé, Charlotte Kalláé), a FIS által előírt tesztelési és elővigyázatossági protokoll - amelynek lényege, hogy minél kevesebb érintkezés legyen a mezőnyön, valamint még az egyes válogatottakon belül is - pedig a hírek szerint már Rukában sem működik a legjobban: a norvégok edzőjének, Eirik Nossumnak elsőre pozitív lett a tesztje, ami miatt az egész keretet ideiglenes karanténba helyezték, majd az újabb teszt már negatív eredményt mutatott, így a néhány órás pánikon kívül zavartalanul folytathatták az edzéseket. 

Ilyen szempontból a norvégok nem jártak annyira rosszul, mint a kanadaiak. Bő egy héttel ezelőtt történt ugyanis, hogy a válogatott biatlonosokkal közös canmore-i edzőtáborában egyetlen tesztelés 11 pozitív eredményt produkált, aminek érintettjei versenyzők és stábtagok is voltak. Ők ugyanúgy karanténba kerültek, mint a csapat összes többi tagja, akiknél azóta egyelőre nincs újabb pozitív eset. Ezzel párhuzamosan természetesen várható volt, hogy az ügy komoly hatással lesz a szezonkezdetükre, a versenyzőkkel és az edzőkkel egyeztetve a kanadai szövetség pedig meg is hozta a komoly döntést: az Európába utazással járó magas kockázat miatt januárig egyetlen egy versenyen sem vesznek részt, lényegében a világkupa-szezon felét kihagyják, és a legközelebbi "háziversenyt", a vb-keret egyik válogatóját is csak január 7. és január 10. között tartják meg Whistlerben.

Érdekesség, hogy  például a szomszéd amerikai válogatott is elutazott Finnországba, a tervek szerint ráadásul azok a kanadai biatlonosok is részt vesznek a következő hetek versenyein (kezdés Kontiolahtiban szintén a hétvégén), akik közül többen ugyanúgy ott voltak Canmore-ban. A szövetség hivatalos álláspontja szerint a sífutók munkája a karantén után immár saját lakhelyen folytatódik tovább, s noha komoly, érmes reményeik nem nagyon lehetnek a legmagasabb szinten, mindenki kemény edzésekkel készül 2021-re, így a világbajnokságra is. 

"Nem könnyű mentálisan feldolgozni a szituációt, főleg úgy, hogy szabadstílusú sprintek főleg a szezon első felében vannak. Kicsit úgy érzem, lényegében a semmiért készültünk nagyon sokat, bár megpróbálok továbbra is kreatívan és lelkesen tréningezni, már amennyire az otthoni lehetőségek engedik" - mondta az Okotoks Todaynek Dahria Beatty, akinek top20-as helyezése is volt az előző idényben.

Kezdés a rukai női és férfi klasszikus stílusú sprintekkel november 27-én, pénteken 12.20-tól az Eurosport 1-en.

részben via Okotoks Today

Hozzászólások