Sífutás - Az oroszok lehetnek a skandinávok visszalépésének legnagyobb nyertesei
Az oroszok lehetnek a skandinávok visszalépésének legnagyobb nyertesei
Fotó: Europress/AFP

Az oroszok lehetnek a skandinávok visszalépésének legnagyobb nyertesei

Pintér LászlóPintér László
2020/12/03 19:47
Az elmúlt napokban a skandináv sífutó nemzetek sorozatos visszalépéseitől volt hangos az északi sível foglalkozó világsajtó. "Az oroszok dörzsölik a tenyerüket" - gondolhattuk.

Az orosz válogatott osztrák vezetőedzője, Markus Kramer azonban tovább borzolta a kedélyeket, miután tegnap azt nyilatkozta, hogy még nem biztos a Tour de Skin való részvételük. Kramer szerint most a FIS-nél pattog a labda:

"Egyelőre nem tudjuk, mi legyen a Tour de Skivel. A FIS-nek kell megoldást találnia, hogy esetleg nem lenne-e jobb megoldás egyetlen helyszínen, mondjuk Val di Fiemmében lebonyolítani a tejes versenyt. Természetesen fontos, hogy a norvégok, svédek és a többi nagy sífutó nemzet ott legyen a Tour de Skin. Mi is a legjobbak ellen szeretnénk versenyezni, nem pedig Oroszország a maradék ellen. A legjobb versenyzőknek ott kell lenniük. Remélem, hogy a FIS megfontolja, és talál egy jó megoldást. Bár úgy látom, nincs B-tervük."

Úgy tűnik azonban, hogy házon belül azért az oroszoknál sincs teljes egyetértés az indulás terén. A síszövetség elnöke, Jelena Vjalbe ugyanis ma egyértelműen kijelentette, hogy nem terveznek visszalépni a legendás többnapostól:

"Hogy visszalép-e az orosz sífutó válogatott a Tour de Skitől? Nem, nem fog. A Tour de Ski a többi világkupa-helyszínhez képest az egyik legbiztonságosabb verseny, hiszen nem kell repülővel utazni, a helyszínek között tíz napig mindenki a saját gépjárműveit használhatja. - idézte Vjalbét a . Sportbox.ru portál

Vjalbe a fentiek alapján arra számít, hogy a davosi és drezdai versenyeket a hiányzók nélkül is megrendezik, a Tour de Skire pedig mindenki el fog jönni, mert az utazás ott kisebb kockázattal jár. A globális helyzetet látva ugyanakkor megértő volt a visszalépő skandinávokkal:

"Én is küldtem korábban javaslatot a FIS-nek a versenynaptárral kapcsolatban. Most a freestyle-osok is nagy bajban vannak, az észak-amerikai versenyeket törölték. Amerikában most minden bonyolult. Ráadásul megkezdődött az olimpiai kvalifikáció időszaka. Minden teljesen bizonytalan - mondta Vjalbe, majd hozzátette:

"Bizonyos mértékben megértem a norvégeket, svédeket és finneket. Az egész világ fél, ezért senkit nem lehet elítélni."


A FIS hétvégére videókonferenciát hív össze

Pierre Mignerey versenyigazgató korábban egyértelművé tette, hogy a hajó akkor is továbbmegy, ha néhány nemzet leszáll róla. A nyomás ugyanakkor nagy a FIS-en: figyelembe kell venniük a helyszínek érdekeit, a sportolók egészségét, a gazdasági érdeket, a versenyezni akarók és nem akarók érveit. Az elkövetkezendő hétvégére videókonferenciát hirdetett, amelyre az összes nemzet meghívást kapott.

"Nem szándékozom a dolgot kizárólag a norvégokkal, svédekkel és finnekkel megtárgyalni. A helyzetben minden nemzet érintett, így közös megoldásra van szükség - mondta Mignerey a vg.no portálnak.

A Tour de Skit egyelőre az eredeti tervek szerint szeretnék lebonyolítani, svájci és olasz helyszínekkel. Itt sem veszik figyelembe, hogy a norvégok, svédek vagy finnek vállalják-e az indulást avagy sem.

"A többi nemzet számára fontos az indulás. Ez az egyetlen lehetőségük a televíziós médiaexpozícióra. De mindent meg kell tennünk azért, hogy biztonságos környezetben versenyezhessenek" - folytatta Mignerey.

A FIS versenyigazgatója kitért Cramer javaslatára is, és elmondta, hogy már több alkalommal próbálta neki elmagyarázni, hogy mennyire bonyolult a helyzet, nem lehet csak úgy áthelyezgetni a versenyhelyszíneket:

"Markus nem akarja ezt megérteni. Mindig ugyanazzal jön. Természetesen van valamennyi játéktér a kedvező módosításra, még ebben a szezonban is. De ha hosszú távon is fenntartható megoldást szeretnénk, akkor nem működik, hogy a nemzetek csak a saját érdekeiket védik a bizotssági üléseken" - szúrt vissza Kramernek.

Az oroszok a maradék ellen

Kramer fogalmazott tehát úgy, hogy ezt szeretnék elkerülni, de nagyon úgy tűnik, hogy legalább a következő két világkupán mindenképpen ez lesz a helyzet. A következő két helyszínen, Davosban és Drezdában összesen két egyéni sprintet, egy csapatsprintet és egy távolsági versenyt rendeznek.

A sprintekben a női mezőnyben nehéz lesz legyőzni a Tatyana Szorina - Natalija Nyeprjajeva kettőst, bár nem lehetetlen. A szlovén Anamarija Lampic és a svájci kettős, Nadine Fähndrich és Laurien van der Graaff lehet rájuk veszélyes, esetleg még az amerikai Jessie Diggins, bár ő Rukában rém gyenge volt. A rukai versenyhétvége tapasztalatai alapján azonban az oroszok számítanak favoritnak. A távolsági versenyen aligha tudja őket bárki is megszorongatni.

A férfiaknál papíron a franciák és az olaszok vehetnék fel a kesztyűt a sprintben az oroszokkal, de a franciák önmaguk árnyékai voltak Rukában. Az olasz Pellegrino vagy a svájci Hediger talán van olyan formában, hogy borsot törjön Bolsunov és Retyivih orra alá. A pályák jóval könnyebbek, mint a rukai, ráadásul ezúttal szabadstílusban futnak. Bonyolítja a helyzetet, hogy Davos 1650 méter magasan fekszik, és senki nem tudja, hogyan reagál ebben az évben a magasságra.

Az összetett világkupára nézve mindenképpen komoly előnyt jelenthet az oroszoknak ez a két verseny.

Ha netán a Tour de Skire sem jönnének el a skandinávok, ott borítékolható lenne az orosz győzelem. De a svédektől Ebba Anderson már elárulta, hogy az egyik legfontosabb célja ebben az idényben a Tour de Ski, így ennek kapcsán alighanem Vjalbének lesz igaza.

Hozzászólások