Sífutás - A magyar sífutók jelentik Oberstdorfból
A magyar sífutók jelentik Oberstdorfból
Fotó: Europress/AFP

A magyar sífutók jelentik Oberstdorfból

Pintér LászlóPintér László
2021/02/25 12:05
A németországi Oberstdorfban megkezdődött a FIS Északisí-világbajnokság. Az első napok hírei az irreális, már-már botrányosnak mondható hóviszonyokról szóltak. Nem csoda, hiszen a hőmérséklet nappal eléri a plusz húsz fokot is, amelyben a hó bokáig érő kásává válik, amiben talpon maradni is nehéz. Az öt magyar sífutó derekasan helytállt az első versenynapon. Büki Ádám küldött nekünk összefoglalót.

Hőség

Nem túlzás ezt a kifejezést használni, hiszen február végén azért nem túl normális a plusz húsz fok körüli hőmérséklet ebben a magasságban. A szervezők mindent megtesznek, amit csak lehet, hogy valamennyire vállalható pályákat biztosítsanak. Az első versenynapok programját átszervezték, és jóval korábbra hozták a kezdési időpontokat, hogy ne a déli napsütésben kelljen a sífutóknak a szügyig érő kásában botladozniuk.

Napközben a hőmérséklet 10 és 20 fok között mozog, így a pálya állapota nem a legjobb, a hó hamar felkásásodik. Minden nap korlátozva van, hogy milyen időszakban léphetnek a pályára a versenyzők és a waxosok. Emiatt a skating (szabadstílusú - PL) kvalifikációs versenyek rajtidőpontjait előrébb hozták 3 órával. Szerencsére ennek meg is lett az eredménye, és meglepően jó körülmények fogadtak minket. Kifagyott, gyors pálya. A waxolás és lécválasztás szempontjából viszont ez egy kicsit megnehezítette a dolgunkat, hiszen az eredeti rajtidőponthoz számolva teszteltünk előző nap délután, az olvadt, latyakos hóban - kezdte Ádám a beszámolóját.

Dupla tét a kvalifikáción

A kvalifikációs versenyeknek kétszeres tétje van: egyrészt a főversenybe való bekerülés, másrészt a jövő évi olimpiára történő kvóta megszerzése. Előbbihez az első tízben kell végezni, utóbbihoz a Nemzetközi Síszövetség által meghatározott 300 FIS pontot (vagy ennél jobb pontszámot) kell elérni. A FIS-pontszám azonban egy elég bonyolult számítási rendszerben nagyban függ attól, hogy a mezőnyben kik és milyen korábbi eredményekkel indulnak. Magyarul, ha kikapsz, az sem mindegy, hogy kitől kapsz ki, nem csak az időkülönbség számít.

"A női 5 és a férfi 10 kilométeres kvalifikációs versenyszám tulajdonképpen nem is a világbajnokság fő versenyszámai közé tartozik, hanem egy utolsó esély azok számára, akik korábban nem tudták teljesíteni a világbajnoki kvalifikációs szintet (egyszeri 120 FIS pont alatti eredmény a nők, és egyszeri 90 FIS pont alatti eredmény a férfiak esetében) vagy például a biatlonosoknak, akiknek nem igazán voltak a világbajnokságot megelőzően sífutó eredményeik. Innen az első 10 helyezett jut be a további versenyszámokba, így indulási jogot nyer a 10/15 kilométeres egyéni indításos, a 15/30 kilométeres síatlon és a 30/50 kilométeres tömegrajtos versenybe."

Pónya Sára egyetlen ponttal maradt el a kvótaszerző limittől

Sára fájóan közel volt az olimpiai kvóta szintjéhez, a főversenybe viszont sikerült kvalifikálnia magát.

A lányok kezdték meg a versenyzést, a 43 induló között a biatlonos Pónya Sárával. Sára több hónapja tartó térdsérüléssel állt rajthoz a női 5 kilométeres versenyszámban, egyedül küzdve az olimpiai kvótáért. 10. helyen érkezett célba, így egyedüli magyarként kvalifikálta magát a világbajnokság versenyszámaiba. A győztes a lett nemzetiségű Baiba Bendika lett, aki három nappal korábban a biatlon világbajnokságon 9. helyezést ért el a 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyszámban. Sára mindössze egyetlen egy ponttal maradt el attól, hogy olimpiai kvótát szerezzen Magyarországnak (301 - PL), ami sajnos a FIS pontszámításának köszönhető, mert a pontrendszer nem kalkulál azzal, hogy egy kvázi korábbi eredménnyel nem rendelkező biatlonos ennyire meg fogja verni a teljes mezőnyt. Normál esetben Sára eredménye biztosan kvótát ért volna, viszont a továbbjutásnak köszönhetően újabb esélye nyílt a kvótaszerzésre. (A legnagyobb esélye azonban ebben a számban volt rá - PL.)

Fiúk: mind a négyen olimpiai kvótalimiten belül, de a főversenybe nem jutottak be

Ezt követte a férfi 10 kilométeres versenyszám, amelyre alapvetően nehéz pályát tűztek, a 10 kilométer második körének végére egy egybefüggő 800 méter hosszú mászást tettek bele. A 86 fős mezőnyben négy magyar versenyző állt rajthoz, köztük a 2018-as phjongcshangi olimpiai résztvevő Kónya Ádám, akitől a legjobb eredményt várhattuk volna. Egy ideig Lágler Kristóffal együtt a továbbjutó helyek környékén voltak, végül azonban tizedmásodpercre pontosan azonos idővel, holtversenyben a 12. helyen értek célba, így nem sikerült kvalifikálni magukat a világbajnoki versenyszámokra. Mögöttük mindössze 34 és 54 másodperccel lemaradva Gyallai Soma a 20., Büki Ádám pedig a 25. helyen végzett, akik a sűrűre sikeredett biatlonos versenyszezon közben indultak el ezen a versenyen. Nekünk Somával nem volt zökkenőmentes az idejutás, mert a verseny előtt 6 nap alatt 6 különböző szálláson aludtunk 4 országban...
Az olimpiai kvóta szerzésének a feltétele 300 FIS ponton belüli eredmény, így mivel ezt mind a négy versenyző teljesítette, ezért biztosan lesz magyar férfi sífutó a 2022-es téli olimpiai játékokon. Azzal, hogy egy percen belül voltak négyen, szoros verseny ígérkezik az olimpiai kvótáért. A 10 kilométeres versenyben is kiemelkedett a mezőnyből a második helyen célba érkező, mindössze 18 éves Wright Campbell, aki Új-Zéland sílövő tehetsége.

A világbajnokság első főversenyszáma, a klasszikus stílusú sprint cikkünk írása közben zajlik. Utána valamennyivel okosabbak leszünk, hogy a hóviszonyok mennyire szólnak bele a verseny alakulásába.


Hozzászólások