Sífutás - Az anyagi csőd szélére sodorta a vírushelyzet a norvég síszövetséget
Az anyagi csőd szélére sodorta a vírushelyzet a norvég síszövetséget
Fotó: Europress/AFP

Az anyagi csőd szélére sodorta a vírushelyzet a norvég síszövetséget

Pintér LászlóPintér László
2020/03/29 09:01
A hetek alatt kialakult drámai helyzet következtében a munkatársak kétharmadát kellett fizetetlen szabadságra küldeni vagy elbocsátani, és csökkentik a válogatott létszámát is.

Március 30-i hatállyal 96 alkalmazottjától válik meg véglegesen vagy ideiglenesen a norvég síszövetség, miután a Covid-19 koronavírus miatt minden aktivitás leállt. Ez a teljes állományuk kétharmada. Az igazgatási pozíciókban lévők, szakágvezetők és elnökségi tagok mindannyian önkéntes fizetéscsökkentésnek vetik alá magukat. Várhatóan kénytelenek lesznek 1-5 fővel csökkenteni a válogatott létszámát.

Ötvenmillió korona hiányzik

Március a szövetség bevétel szempontjából legerősebb hónapja, de a járvány miatt minden versenyt töröltek, ezért nem tudják teljesíteni a szponzori szerződéseket a megjelenések tekintetében. Az eddigi tényleges kiesés harmincmillió norvég korona (kb. 915 millió forint), de a várhatóan nem realizálható bevételek is további húszmillió koronát (kb. 610 millió forint) tesznek ki. Ez az ötvenmillió korona súlyos veszteség az éves költségkeretből, amely miatt drasztikus intézkedésekre kényszerültek.

Azonnali hatállyal leállítottak mindenfajta edzőtáborozást és utazást. Utóbbi nemcsak a versenyzőkre, hanem a adminisztratív munkatársakra is vonatkozik. Ingvild Bretten Berg főtitkár szerint valószínű, hogy a válogatott versenyzők eddigi juttatási csomagját is szűkíteniük kell majd. A következő szezonra történő felkészülést is át kell majd tervezniük. Az évnek ebben az időszakában általában a jövő szezon előkészítő szervezési feladatai zajlanak, de most erre is rányomja bélyegét a helyzet, és Norvégia gyakorlatilag leállt.

Egy fontos szponzor már kiszállt

Bíztak abban, hogy a szponzoraik nem fognak visszalépni. Bretten Berg szerint a meglévő szponzorok hűségesek, régóta kitartanak a szövetség mellett. A prioritás az, hogy minél több munkatársat meg tudjanak tartani, hogy működőképesek legyenek, amikor újraindul az élet.

Azóta azonban kiderült, hogy túlzott volt a bizakodás. A szövetség régi partnere, a Veidekke bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a tavasszal lejáró szponzori szerződését. Ez volt a forrása a regionális csapatok és a sprint válogatott finanszírozásának. A vállalat kommunikációs igazgatója, Helge Dieset szerint a döntést már a múlt év végén, karácsony előtt meghozták.

A norvég síszövetség öt regionális válogatott összesen 50 versenyzőjét támogatta évi egymillió norvég koronával (30,5 millió forint). A szponzorációból finanszírozott támogatásból fedezték a regionális válogatottak edzőit, waxmestereit, az edzőtáborokat és a felszerelést. A regionális válogatottak komoly utánpótlás-nevelő tevékenységet folytatnak, ez a belépő szint a kiemelt támogatást élvező válogatott előtt, ezért mindenképpen szeretnék ezt a rendszert fenntartani. Hogy miből, az viszont egyelőre kérdéses, de nagyon remélik, hogy lesz másik szponzor, akit sikerül majd megnyerni a Veidekke helyére. A Team Veidekke Innland kötelékéből vált az elmúlt szezonban szinte állandó és sikeres világkupa-szereplővé Magni Smedås, Håvard Solås Taugbøl és Martin Løwstrøm Nyenget. A középső régió válogatottjában fut Pål Trøan Aune, Jan Thomas Jenssen és Anne Kjersti Kalvå, akik szintén rendszeresen kapnak lehetőséget a világkupában.

A síszövetségi vezetők csütörtökön krízistanácskozást tartottak, de a jövő egyelőre igencsak sötét a legtöbb regionális csapat számára. Egyelőre azonban senki nem dobta még be a törölközőt. Nagy kérdés, hogy a jelen és várható gazdasági helyzetben fenntartható lesz-e az a teljesítmény, amelyet a regionális válogatottak a támogatásnak köszönhetően le tudtak tenni az asztalra. A szponzorációs piac ugyanis régen volt ennyire kedvezőtlen helyzetben.

Norvégia a világ legerősebb sífutó nemzete. Toronymagasan vezetik az olimpiai és világbajnoki éremtáblázatot.

Hozzászólások