Sífutás - Gyorshajtásért kapcsolták le a norvég sífutó legendát, kokaint találtak nála
Gyorshajtásért kapcsolták le a norvég sífutó legendát, kokaint találtak nála
Fotó: Red Bull Content Pool

Gyorshajtásért kapcsolták le a norvég sífutó legendát, kokaint találtak nála

Pintér LászlóPintér László
2020/08/15 13:00
A kétszeres olimpiai és tizenháromszoros világbajnok norvég sífutó, Petter Northug közösségi oldalán jelentette be, hogy gyorshajtás miatt megállították a rendőrök, és lakásában kis mennyiségű kokaint találtak. 

A rendőrség nem sokkal korábban, természetesen név nélkül közölte, hogy megállítottak egy autóst, aki 168 km/órás sebességgel hajtott a 110-es zónában, és gyaníthatóan kábítószeres befolyásoltság alatt vezetett. Jogosítványát a helyszínen bevonták és vérvételre kórházba szállították. A vérvétel eredménye egyelőre nem ismert.

Óriási hibát követtem el - írja közösségi oldalán Northug.

"Tegnap este megállítottak a rendőrök, mert túl gyorsan hajtottam. Elvittek vérvételre is. A lakásomon később kisebb mennyiségű kokaint találtak. Kétségbe vagyok esve és félek attól, mi következik most, és rettentően sajnálom, hogy sokaknak ismét csalódást okoztam. Büntetőeljárás vár rám. A következményekért teljes mértékben vállalom a felelősséget."

A rendőrség Twitteren minden intézkedését publikálja, az alábbi tweet minden bizonnyal Northug esetéről szól:

"20:15 A járőrök megállítottak egy harmincas éveiben járó férfi sofőrt, akit 168 km/órás sebességgel mértek be a 110-es zónában. Erős a gyanú, hogy kábítószeres befolyásoltság alatt vezetett. Találtak is nála kábítószert. Vezetői engedélyét bevonták, és a büntetőügyi eljárást megindították."


A norvég VG.no hírportál kapott egy privát videófelvételt, amelyen az látszik, hogy Northug autóját kék villogóval megállítják a rendőrök. Egyértelműen nem látszik, hogy ki vezeti az autót, de Northug vallomásával összevetve nem kérdés, hogy róla van szó. A rendőrség szóvivője természetesen nem nevezheti meg az eljárás alanyát.

Visszaesőnek számít

Nem ez az első eset, hogy Northug közlekedési kihágás miatt rendőrségi ügybe keveredik. 2014-ben ittas állapotban rommá törte az Audiját, amiért 50 nap börtönbüntetésre, továbbá 178 ezer norvég koronás (közel hatmillió forintos) pénzbírságra ítélték. Az akkori hírek szerint örökre eltiltották a vezetéstől. Ezek tükrében nagyon súlyos büntetésre számíthat.

Ezúttal egy egyedi tuningolású Jaguar F-Type SVR autóval közlekedett, amelyet a gyártó saját "Special Vehicle Operations" részlegén alakítottak át egyedi modellé. A norvég importőr szerint Northug használtan vásárolta az autót, így érdemben nem nyilatkozhatnak az ügyben. Az összkerékhajtású Jaguarban ötliteres V8-as erőmű dohog, amely 575 lóerő leadására és 322 km/órás végsebességre képes. 3,7 másodperc alatt gyorsul százra. Már nem kapható, új ára 65 millió forintnak megfelelő norvég korona volt.

Northug, a rocksztár

Bár a zenéhez semmi köze, Petter Northug eredményeinek és nyilvános szerepléseinek köszönhetően rocksztárnak járó rajongásnak örvend Norvégiában, és az országon kívül is. Az ezzel járó bohém életmódja is közismert, ritkán mond nemet egy jó bulira.

petter-northug-retirementFotó: Europress/AFP

A sífutó legenda 2018-ban vonult vissza, és találta magát szemben azzal az űrrel, ami minden sikeres visszavonuló élsportolót vár pályafutása befejezésekor. Úgy tűnt ugyanakkor, hogy Northug megtalálta a számára megfelelő és idejét kitöltő, motiváló elfoglaltságokat. Sportszemüveg márkát alapított, a legismertebb skandináv sportolókat szponzorálja: egy komplett profi országúti kerékpáros csapatot, valamint a svédek feltörekvő sífutó csillagát, Frida Karlssont. Ezen kívül a norvég TV2 kereskedelmi televízió programmenedzsere, hamarosan indul a legutóbb forgatott reality sorozata, a Landskampen, melynek főszereplői ismert skandináv sportolók.

A televízió egyelőre továbbra is tervezi a műsor leadását. A csatorna kommunikációs igazgatója, Jan Petter Dahl elmondta, hogy természetesen tisztában vannak a helyzet súlyosságával, de mindenekelőtt Northuggal szeretnének beszélni. A munkaviszony folytatásra vonatkozó újságírói kérdést is ugyanezzel hárította. A csatorna tehát egyelőre kiáll Northug mellett.

Az ügyben megszólaltatott sportszakemberek szomorúnak és természetesen helytelennek tartják az esetet, hiszen egy komoly példaképről van szó, ugyanakkor óva intenek az elhamarkodott ítélkezéstől. Jan Post vezető sífutó kommentátor kiemelte, hogy Northug már számos alkalommal állt fel, és tért vissza a legmélyebb hullámvölgyből is, és ez most sem lesz másként. Northug korábbi edzője, Morten Aa Djupvik pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy most mindenkinek, aki Northug barátjának tartja magát, mellette kell állnia és meg kell adni neki azt a segítséget, amire szüksége van. Ezzel arra utalt, hogy a sztársportolók a pályafutásuk befejezése után sokszor önállóan kell megbirkózzanak a hirtelen támadó űrrel. Ami egészen mostanáig úgy tűnt, Northugnak egészen jól sikerült.

Egy újabb példa arra, hogy a sztársportoló is ugyanolyan esendő, mint bármelyikünk, társadalmi felelőssége viszont hatványozottan nagyobb.

via


Hozzászólások