Sífutás - Biatlonra vált az olimpiai bajnok sífutónő
Biatlonra vált az olimpiai bajnok sífutónő
Fotó: Europress/AFP

Biatlonra vált az olimpiai bajnok sífutónő

Pintér LászlóPintér László
2020/03/22 22:20
Meglepő bejelentést tett a sífutó női sprint mezőnyének meghatározó alakja, Stina Nilsson: jövőre a biatlonosok mezőnyében folytatja pályafutását. A hír bombaként robbant a skandináv sajtóban: házon belül ugyan sejtették, de az örök rivális norvégok vegyes érzelmekkel fogadták, a világ többi része pedig leginkább áprilisi tréfának gondolta. Döntése váratlan, hiszen sérülése után azt kommunikálták, hogy azért nem tér már idén vissza, hogy minden erejével a jövő évi sífutó-világbajnokságra készüljön.

A 26 éves sprinter számára azonban egyáltalán nem volt hirtelen a döntés, sőt, maga az ötlet sem. Bár hangosan nem mondta ki, már régóta játszott a gondolattal, hogy a 2022-es pekingi téli olimpia után kipróbálja a biatlont, mert mindig is szórakoztató sportágnak tartotta. Tavaly nyáron már részt vett a svéd biatlon válogatott edzőtáborában, ahol először próbálta ki a lövészetet. Tetszett neki, de akkor sem ő, sem Anders Byström, a svéd biatlonosok szövetségi kapitánya nem gondolta, hogy ennyire hamar váltani fog.

Az elmúlt szezon azonban a legkevésbé sem alakult a tervei szerint. Egy őszi bordatörés utóhatásai miatt kihagyni kényszerült a lillehammeri versenyt decemberben, majd a Tour de Skit kellett feladnia az első szakasz után, amikor is kiderült, hogy fáradásos bordatörése van. A felépülést hat hétre prognosztizálták, Stina azonban ennek lejárta előtt bejelentette, hogy ebben a szezonban már nem áll rajthoz, hogy tökéletesen felkészülhessen a jövő évi vébére.

Azt azonban csak a közvetlen sífutó és biatlonos csapattársai tudhatták, hogy Stina eközben rendszeres vendég volt a malungi és az östersundi lőtéren. Utóbbin rengeteg sífutó és biatlonos megfordul, ezért egyre többen kérdezték a csapattársai közül is, hogy „most akkor tényleg váltasz”? Egy ideig igyekezett elviccelni, vagy kerülni a választ, de mostanra úgy érezte, hogy nem lehet tovább titkolni a dolgot.

„Sérülés miatt ki kellett hagynom a szezon végét, ezért lett elég szabadidőm, hogy kipróbáljam. A tesztelés közben pedig rájöttem, hogy ez mennyire klassz sport. Ki akarom használni azt a kíváncsiságot, amely nőtt bennem. Lehet, hogy 2022-re ez elillanna, és soha nem bocsátanám meg magamnak, ha most nem próbálnám meg” – nyilatkozta Nilsson a svéd expressen.se portálnak.

StinaNilsson.jpgFotó: Europress/AFP

Nem példa nélküli, hogy valaki sífutásról biatlonra vált – vagy fordítva – ugyanakkor nem is mindennapos. A szintén svéd Magdalena Forsberg a kilencvenes évek elején közepesen sikeres sífutó pályafutását hagyta ott a biatlonért, ahol hat világbajnoki címet szerzett. A közelmúltból a német Denise Hermann neve ugorhat be, aki 2016-ban váltott sífutásról biatlonra, és szerzett világbajnoki címet az új sportágában.

Nilsson esetében a különbség annyi, hogy ő a sífutók között is az egyik legeredményesebb sportoló. 2018-ban Phjongcshangban klasszikus stílusú sprintben egyéni olimpiai bajnoki címet szerzett, de ezen kívül még négy olimpiai érme van. Világbajnokságokon két aranyérmet gyűjtött, egyet csapatsprintben, egyet pedig váltóban, de van további öt ezüstérme. Egyéni világbajnoki címet nem tudott szerezni, 2015-ben Marit Björgen, 2019-ben pedig Maiken Caspersen Falla győzte le. 2019-ben végre sikerült megnyernie a sprint világkupát, miután a két megelőző szezonban szintén Fallától kapott ki.

- Nehéz választást vállalt fel Stina, de ez szerintem klassz, mert azt teszi, amit jónak tart” – mondta a nagy norvég rivális, Maiken Caspersen Falla, aki számára Nilsson egy inspiráló és motiváló ellenfél volt, akivel számos élvezetes és késhegyre menő párharcot vívtak. "Sok szerencsét kívánok Stinának, és őszintén remélem, hogy biatlonban is sikereket fog elérni. De ha nem, akkor is tárt karokkal várjuk vissza” – mondta Falla mosolyogva.

StinaNilssonbiatlon.jpgFotó: Europress/AFP

Nilsson döntésében, bár ezt nem említette, benne lehetett az is, hogy elképesztően erős a svéd női sprinter utánpótlás. Idén berobbant a még csak 20 éves Linn Svahn, de rajta kívül még ott van Jonna Sundling és Maja Dahlqvist is. A norvégoknál pedig csak idő kérdése, hogy mikor tör több borsot a svédek orra alá a 21 éves Kristine Stavaas Skistad.

Utóbbi szintén meglepődött a hír hallatán, és sajnálja, hogy Nilsson távozik, mert várta már a jövő évi összecsapásokat.

A leginkább meglepettnek azonban a svéd női válogatott korábbi edzője, a norvég Ole Morten Iversen tűnt, aki finoman szólva nem rejtette véka alá csalódottságát. Ő most a norvég női válogatott edzője, egyébként a szintén nagyszerű norvég sífutó, Emil Iversen édesapja. Elmondása szerint, amikor még ő volt a svédek edzője, szó sem volt Stina biatlonos váltásáról, bár Wolfgang Pichler biatlonedző sok sífutót megkörnyékezett, hogy váltson át biatlonra, többek között Emma Wiként. A svéd síszövetség sífutó szakágának korábbi vezetője, Rikard Grip nem volt ettől különösebben elragadtatva.

„Ne már, ez tényleg igaz? Ekkora hülyeséget. Ez a legnagyobb butaság, amit valaha hallottam. nagy kár… azt hittem, megfontolt lány” – mondta Iversen a norvég sajtónak. „Persze, hogy hiányozni fog. Önző módon gondolkodva, a sportágunknak szüksége van rá. De az ő oldaláról nézve… neki jó lehet. A sífutásnak nagy szüksége lenne rá. Meglátjuk, hogy marad-e majd, vagy esetleg elgondolkodik a visszatérésen.”

Ha Stina szemszögéből nézzük, akkor igazából teljesen érthető a döntése, hiszen az egyéni világbajnoki címet leszámítva mindent megnyert, amit egy sífutó sprinter megnyerhet.

Egy biztos: Nilsson nagyon hiányozni fog a női mezőnyből, ugyanakkor jövőre egyel több okunk lesz biatlont nézni.

Hozzászólások