Sífutás - Vajon meddig tart a norvégok nyomasztó sífutó fölénye?
Vajon meddig tart a norvégok nyomasztó sífutó fölénye?
Johannes Høsflot Klæbo Fotó: Europress/AFP

Vajon meddig tart a norvégok nyomasztó sífutó fölénye?

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/03/07 20:05
„A sífutásnak igenis van jövője” – írja tételmondatában Torbjørn Nordvall svéd szakíró, a sportág alapos ismerője. A változatosság feszültsége valóban hiányzik a norvégok és oroszok által dominált sportágban, de talán van kiút. 

Norvégia, Oroszország és Svédország uralja a jelenlegi sífutó világkupa állást. A férfi összetettben a legjobb tízben 6 norvég, 3 orosz és egy finn áll. A nőknél kissé színesebb a kép, ők „csak” négyen vannak norvégok, Az élen álló Therese Johaug azonban 6 versenyszámmal a vége előtt már behozhatatlan előnyre tett szert. A legutóbbi drammeni sprintversenyen a férfi döntőben 5 norvég mellé az orosz Bolshunov fért be, ott már viszont nem sok esélye volt.

Könnyű azt gondolni, hogy a világszerte ismert sífutó sport ekkora norvég fölény mellett hamarosan antarktiszi jéghegy módjára omlik össze.

Az Oberwiesenthalban nemrég véget ért junior világbajnokság azonban kicsit talán izgalmasabbá teszi a jövőt – említi Nordvall, aki látott egyet s mást az északisí sportban. 11 éven át volt a svéd válogatott sajtófőnöke, 2008 óta pedig Charlotte Kalla médiatanácsadója. A nemrég kihirdetett 2025-ös trondheimi északisí-világbajnokság sztárjai talán Gus Schumacher (USA), Fredrich Moch (Németország), David Graz (Olaszország), Helene Marie Fosseholm (Norvégia), Lise Lohmann (Németország) és Izabel Marcisz (Lengyelország) lesznek. Ők voltak ugyanis az idei junior világverseny érmesei Németországban.


Az Egyesült Államok, Németország és Olaszország nagyszerű tehetségeket nevel ki, akik aztán idővel a felnőtt világversenyeken komoly médiaérdeklődést is generálnak. Ezen kívül voltak még francia és kínai sífutók is, akik versenyre kényszerítették a tradicionálisan nagy sífutó nemzeteket. Aki tehát úgy gondolja, hogy a sífutó sport haldoklik, talán ezúttal téved.


Karlsson közel egy perc hátrányból zárkózott vissza, majd lehajrázta Johaugot Oslóban | Hosszabbítás

A svéd versenyző elképesztő bravúrt hajtott végre a 30 km-es, klasszikus stílusú tömegrajtos versenyen.

Ahogy fentebb írtam, Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo és Alexander Bolshunov fölénye meghatározó, nehezen tudjuk elrejteni, hogy ilyen körülmények nélkül izgalmasabb volna akkor a tavaszi végjáték. Ez a fölény a jövő évi oberstdorf vb-n és a 2022-es pekingi téli olimpián még biztosan meglesz, de utána már talán érezni lehet némi változást.

Persze a ma fiatal sztárjai, a norvég Klæbo vagy a svéd sprinter Linn Svahn ott lesz még, de a fenti juniorok felfejlődhetnek melléjük.


via Nettavisen


Hozzászólások