Sífutás - Újabb sífutókat tiltottak el a tavalyi vb-n történt razzia után
Újabb sífutókat tiltottak el a tavalyi vb-n történt razzia után
Fotó: Europress/AFP

Újabb sífutókat tiltottak el a tavalyi vb-n történt razzia után

Rév DánielRév Dániel
2020/01/09 12:50
A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) újabb három sífutót és egy edzőt tiltott el négy évre a tavalyi, seefeldi világbajnokságon történt rendőrségi razzia folyományaként. Az Aderlass-művelet legújabb epizódjának érdekessége az, hogy ezúttal nem német nyelvterületről származó sportolók kerültek az ügy középpontjába.

A tavalyi északisí-világbajnokságon tartott razziát az osztrák rendőrség, a lefoglalt bizonyítékok alapján pedig egy teljes bűnszervezetet tártak fel a nyomozók: a Mark Schmidt doktorhoz vezető szálak felgöngyölítése után eltiltottak már osztrák és szlovén kerékpárosokat, és egy sor osztrák és német sífutót is.

Újabb sportoló vallott az osztrák doppingbotrányban! | Hosszabbítás

Azok után, hogy a seefeldi sífutó világbajnokságon öt sportolót - köztük két osztrákot - tartóztattak le az osztrák hatóságok, mivel kapcsolatban álltak Mark Schmidttel, akinek "rendelőjében" számos sportoló vérét találták meg, egy újabb nagy név vallotta be, hogy Schmidt "doktor" segítette a felkészülését. Stefan Denifl helyzete furcsa volt.

Az ügyben eddig érintett sportolókban eleinte az volt a közös, hogy német nyelverületről származtak, hiszen elsősorban osztrák és német állóképességi sportolók voltak érintettek. Ezen változtatott az, amikor a már visszavonult Alessandro Petacchit és három szlovén kerékpárost tiltottak el, de még erre is lehetett azt mondani, hogy földrajzilag közel eső országokba terjedt át az ügy. A legújabb fejlemények viszont már egy még kiterjedtebb bűnszervezetet tártak elénk.

A most eltiltott sportolók (az észt sífutók, Karem Tammjärv és Andreas Veerpalu, edzőjük, Mati Alaver valamint a kazah Alexey Poltoranin) neve már korábban is nyilvánosságra került, mint az ügyben érintett sportolóké, most azonban mindannyian négy éves eltiltást kaptak a FIS-től. Az észt csapat érintettségének súlyosságát mutatja az is, hogy egy másik sífutó, Algo Kärp, valamint a kétszeres olimpiai bajnok, és jó ideje edzőként dolgozó Andrus Veerpalu ügye még függőben van, és jó esély van rá, hogy rájuk is hosszú eltiltás vár. Alavert egyébként egy észt bíróság novemberben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ügy kapcsán.

Az ügynek még koránt sincs vége. Öt sportágból és nyolc országból összesen legalább 21 sportoló érintettsége tűnik biztosnak, közülük sokan pedig még várják az ügyükben az adott sportági szövetség ítéletét.

via insidethegames

Hozzászólások