Téli sportok - Norvég túlerő
Norvég túlerő
Björgen a női győztes - Fotó: fis-ski.com

Norvég túlerő


2014/12/07 13:58

Az arany nélkül zárult torinói olimpia óta a nagy világversenyeket tekintve a norvég sífutók rendre felülmúlták svéd riválisaikat. A svédek sem mentek általában rosszul, rendre arannyal, aranyakkal tértek haza, de az éremtáblázat első helye a Björgen-Northug-Johaug vezette norvégoké volt. A két nemzet évszázados rivalizálásához hűen a februári faluni északi sí vb-n is hasonló párharc várható, ám kérdés, hogy a svédek gyenge szezonrajtja vajon csak ennek, az év hazai csúcseseményére történő "tartalékolásnak", formaidőzítésnek köszönhető-e.

Túl vagyunk ugyanis öt-öt versenyen a sífutó Világkupában és a norvég fölény a korábbiakhoz képest is nyomasztó. A vasárnap véget ért lillehammeri háromnapos mini sorozaton a nőknél négyes, a férfiaknál (ahol általában a nemzeteket tekintve sokszínűbb a mezőny) ötös (!) norvég siker született. A kimeríthetetlen utánpótlásáról híres norvég sífutó sport most tényleg ontja magából a klasszisokat, a többiek pedig nem igazán tudják tartani velük a lépést. Legalábbis most még nem. Sífutásban viszont döntő lehet a formaidőzítés. Láttunk már olyat korábban is, hogy a decemberben még "sehol nem lévő" futók az esztendő világversenyén hirtelen érme(ke)t szereztek.

A svédek is alighanem erre a huszárvágásra készülnek. Az elmúlt években ez a fajta "rejtőzködés" rendre bejött nekik, Kalla, Hellner, Jönsson, Richardsson, Ingemarsdotter és a többiek most is ott lesznek majd a legjobbak között, efelől ne legyen kétségünk. Kérdés persze, hogy addig békén hagyják-e őket. Nem a svédek és nem a svéd újságírók. Hanem a norvégok. A két nemzet közötti heccelésnek ugyanis nagy hagyományai vannak, nem csoda ha már a hétvége során is a svédeket cikizős címekkel jelentek meg a norvég internetes oldalak. Nehéz dolga persze nem volt a címadó szerkesztőknek, főleg ha megnézzük az északiak eddigi dobogós helyezéseinek arányát.

24-1. Így áll jelenleg a norvég-svéd vetélkedés (az eddigi öt-öt Vk-futam során összesen 30 dobogós helyezés volt), Csupán Kalla kuusamói 10 km-es bronza a szépségtapasz a svéd statisztikákban. Azért ne vegyünk rá mérget, hogy ez a dominancia február második felére is így marad...

Hozzászólások