Műkorcsolya - Tóth Ivett: “A tökéletes program bemutatása doppingol”
Tóth Ivett: “A tökéletes program bemutatása doppingol”
Versenyhelyzetben még Brad Pitt se zökkentené ki. Fotó: Tóth Ivett

Tóth Ivett: “A tökéletes program bemutatása doppingol”

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/19 22:34

Érdemes lesz megjegyezni Tóth Ivett nevét, aki jelenleg Magyarország első számú műkorcsolyázónője, pedig még be sem töltötte a 16-ot. Legutóbb Graz-ban nyűgözte le a közönséget és a pontozóbírókat: a rövid programban teljesen tiszta tripla Flip - tripla Toe loop kombinációt ugrott. Sebestyén Júlia visszavonulása óta várjuk, hogy ismét magyar lánynak szurkolhassunk a világversenyeken. Európa bajnoknőnk tanítványa már megkezdte diadalútját, hiszen élete első felnőtt versenyén máris érmet szerzett. Nekünk csak annyi dolgunk van, hogy megismerjük, megszeressük és szurkoljunk érte az elkövetkező években.


Tudjuk, hogy édesapád vitt le először a jégre. Hitte, hogy ilyen hatással lesz az életedre ez a lépése? Mindent a szüleimnek köszönhetek. Ők már egészen az elején látták, hogy sok van bennem. Kicsit ez is a szakmájuk, mindketten testnevelők, mozgással is foglalkoznak. Édesapám nagyon sokszor előre vázolta, hogy mi következik. Ez a mai napig is így van, félelmetesen jól ismernek és látják, hogy mire leszek képes, reálisan. Nem bánták meg, hogy erre az útra léptettek, habár többször is voltak nagyon nehéz helyzetek.

Hogy telik egy átlagos napod? Reggel 5:30-kor kelek és 7-re megyek jégre. Utána vissza az iskolába Újpestre (Babits Mihály Gimnázium), ahol 2 órát vagyok, aztán megyek vissza a 11:30-as edzésre 12:50-ig. 13:00-tól balett vagy nyújtás Gellén Annával, illetve száraz edzés Juhász Biankával. Általában a napomnak 16:00-kor van vége és utána estig tanulok. Szombaton pihenőnap van, ekkor alszom, és próbálom behozni a tanulásban a lemaradásokat. Szabadidőm nem nagyon van.

Április óta 2004 Európa bajnoka, Sebestyén Júlia az edződ. Mennyiben változtak meg az edzéseid? Miben tudott újat nyújtani neked? Több balett órám, több szárazedzésem van, hetente egy-két alkalommal pedig Elek Attila segíti az élben korcsolyázást. Julival az edzések sokkal tervezettebbek, precízebbek. Minden mozdulatot külön kidolgozunk. A legkisebb mozdulatra is oda kell figyelnem, keményen behajtja rajtam. Az együttműködés nagyon jó, soha életemben nem vettek ilyen komolyan. Nagyon odafigyel rám, sokszor mondanom sem kell, hogy mit gondolok vagy érzek, máris kapom a segítséget. Ilyenben soha nem volt részem. Juli technikai specialista is, így naprakész minden szabálymódosításban, ez nagy biztonságot ad számomra.

Mesélj kicsit az idei programjaidról! A rövidnek egy korábbi verzióját a budapesti Európa bajnokság gáláján már láthattuk, a kűröd pedig, ha jól tudom, a tavalyi program átdolgozott változata. Így van. A zene adva volt, és olyan sok volt a változás számomra ebben az évben, hogy változtatni nem akartunk. Juli is futott a Monti Csárdásra, van tapasztalata. A fő célunk a technikai elemek megtanulása és kidolgozása volt. Szeretek sok fajta zenére korcsolyázni.

Hogy zajlott a nyarad? Külföldi edzőtáborban jártál? Igen, Ljubljanában edzettem két hetet Julival és Shanetta Folléval. Majd itthon is kettőt, utána egy hét pihenő következett, azóta pedig folytatódnak az itthoni edzések.

Mottója: alázatosan dolgozni, mint a japánok, keményen, mint az orosz lányok és előadni, mint az amerikaiak

Nehezíti vagy könnyíti a helyzetedet, hogy itthon egyedül vagy és nincs igazi kihívód az országos bajnokságon? Bizonyos szempontból könnyű, más szempontból viszont nehéz. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy megtanultam, senkit nem szabad lebecsülni, bárki utolérhet. Ezért minden edzésen keményen dolgozom. Az igazi motiváció belülről jön, de nagyon jó, hogy az OB-n 4 nemzet versenyez, így én is úgy érzem, hogy sokkal komolyabb a verseny.

Mi alapján választod a kűrruháidat? Ki készíti? A program van előbb kész vagy a ruha? Ha a zene megvan, el szoktuk küldeni a varrónőkhöz, akik készítenek pár tervet. Ezt megnézzük, megbeszéljük és ha minden rendben, elkezdik készíteni a ruhát. Változtatások azért még vannak a próbák alatt. A ruháimat Patru Adriana és Oxana Szalogub készíti.

Milyen korcsolyacipőt illetve pengét használsz? Ki élezi? Milyen gyakran kell cserélni? Jelent nehézséget a felkészülésben egy új korcsolya betörése? A kérdés nagyon aktuális! Éppen tegnap kaptam meg az új koricipőket. Az előző 5 hónapot bírt, szétszakadt a bőr. Graf Edmontont használok, a penge pedig Graf Diamond. Módos Laci bácsi élezi a pengémet. Az új kori betörése körülbelül másfél, két hetet vesz igénybe. Remélem a Mikulás kupára minden rendben lesz, az országosra egészen biztosan.

Mikor versenyre mész, mikor kezdesz izgulni? Mi képes kibillenteni és mi az, ami megnyugtat? Megpróbálok az utolsó pillanatig nem foglalkozni a versennyel. Amikor elkezdek készülődni, akkor inkább még nyugtatom magam. Pörgetni magam csak a bemelegítésnél, nagyon röviddel a verseny előtt kezdem. Ezt is most tanulom még, sokat kell magam figyelnem, hogy mi a jó nekem. Sok mindennel próbálkozom. Próbálok mindenféle helyzetre felkészülni, hogy semmi ne tudjon kibillenteni. Ilyesmiben volt már részem, amikor például 9 évesen Zágrábban nem szólalt meg a zeném, és valaki máséra kellett futnom. Azóta sok mindent át szoktam gondolni előre. Megnyugtat a zene, a filmnézés, és Juli jelenléte is igazi biztonság.

Gór-Sebestyén Júlia a feszült pillanatokban is képes Ivettet a megfelelő koncentrációra bírni

Mi az, amit Juli még a jégre lépés előtt tanácsolni tud? Van kabalád vagy valami rituálé esetleg, amit elvégzel a verseny előtt? Semmi kabala, semmi rituálé. Juli attól függően mond valamit, ha látja, hogy szükséges. Most például Grazban a hosszú előtt a 6 perc bemelegítés elég gyenge volt. Egy perc után kihívott magához és kicsit keményebben rám szólt, ez visszazökkentett a jó kerékvágásba.

Grazban érmet szereztél és olyan neveket előztél meg, mint Alena Leonova vagy Nicole Rajicova. Milyen volt velük egy jégen? Stresszelt ez a helyzet vagy doppingolt? Remélted, hogy éremmel térsz haza Ausztriából? A verseny közben senkivel sem foglalkozom, tőlem ott lehet a jégen Brad Pitt is. Csak a feladatomra figyelek, mert így is nagyon nehéz mindent jól megcsinálni. Ha arra figyelnék, hogy ilyen nagyokkal vagyok egy jégen, az csak hátráltatna. Engem a tökéletes program bemutatása doppingol. Az érmen nem gondolkoztam, az csak hab volt a tortán. Nincs még gála számom sem, mert igazából nem gondoltuk, hogy ilyen jó helyezést fogok elérni.

Az említett Ice Challenge versenyen már a felnőttek között kellett jégre lépned, de néhány hete még juniorban indultál. Hogy oldottátok meg ezt a gyors váltást?

A grazi verseny már régebben tervben volt. Zágráb óta 30 másodperccel hosszabb kűrrel készültem, ez gyakorlatilag egy koreográfiai spirálsort jelent és ez a program végére került be.

Kielemeztétek Julival, hogy Grazban a lépéssorod miért 3-as vagy épp 2-es szintet ér el a programjaidban? Most az volt a fontos, hogy meg legyenek a tervezett triplák és a 4-es forgások. Ha ezek stabilak lesznek, akkor következik a lépéssor jobb kidolgozása. Egyébként meg szoktuk beszélni, hogy hogy sikerült a gyakorlat, min kell javítani, hol rontottam, mi volt jó. Ez nagyon fontos.

Láttunk már tőled többféle kombinációt. A most népszerű 2A-3T, 3T-3T kombinációkkal például hogy állsz? Edzésen mindegyiket ugrom már nagyon jó százalékkal, ezen kívül 3F-1Lo-3S, 3S-1Lo-3S, 3Lz-1Lo-3S kombinációkat is. A szabályokhoz próbáljuk igazítani, hogy milyen ugrások legyenek a gyakorlatokban.

Ki az a volt versenyző vagy koreográfus, akivel szívesen dolgoznál együtt egy programon? Ezen még nem gondolkoztam. Úgy gondolom, hogy még nem vagyok azon a szinten, hogy ezt megválaszthatnám. Nekem még nagyon sokat kell tanulnom. Juli tudása, tapasztalata maximálisan elég ehhez.

[caption id="attachment_6074064" align="aligncenter" width="572" class=" "]ivett01 Gór-Sebestyén Júlia az igazi biztonság Ivett számára  Fotó: Gór-Sebestyén Júlia[/caption]

Kik a példaképeid Julin kívül? Számomra mindig az volt a példa, hogy olyan alázatosan kell dolgozni, mint egy japán, keményen, mint az orosz lányok és előadni, mint egy amerikai. Konkrétan kicsiként nagyon tetszett Sasha Cohen, onnan van a split jump, de főleg Alexei Yagudin és Patrik Chan ugrásait nézem sokat. Asada tripla axelja is nagyon megfogott. Persze tudnám még sorolni... Jelen korisok közül Adelina Sotnikova tetszik nagyon, ő minden szempontból tökéletes.

Követed a versenyeket?

Igen, ami belefér. Minden szakágat nézek, a fiúktól például nagyon sokat lehet tanulni. Fernandez programjai szuperek idén.

A hosszú távú célod a 2018-as téli olimpiára való kijutás. Mik a céljaid addig? Legfőbb célom, hogy a hosszúban is legyen tripla-tripla kombináció (lutz-toeloop, flip-toeloop) és hogy a tripla Rittbergert is be tudjuk rakni a programba. Szeretnék nagyon sokat javítani az előadáson, élben korcsolyázáson. Ezek a legfontosabbak, mert ez az alapja minden további tervnek. Ha úgy döntenek, hogy januárban én képviseljem Magyarországot az Eb-n, akkor szeretnék jól szerepelni. A célom az, hogy mindent meg tudjak csinálni, ami bennem van és hogy ez mire lesz elég, azt majd meglátjuk!

Ha Eb-résztvevő leszel, akkor junior vb-re elmész még? Igen.

Felnőtt vb? A pontjaim megvannak, ha küldenek, megyek.

További sok sikert a szezonhoz, reméljük, hamarosan újabb sikereidről számolhatunk be itt a hosszabbítás.hu-n!

Hozzászólások