Műkorcsolya - Megérkezett a következő, már majdnem repülő tinédzser
Megérkezett a következő, már majdnem repülő tinédzser
Fotó: Vladimir Pesnya/Sputnik

Megérkezett a következő, már majdnem repülő tinédzser

Gecsei AndreaGecsei Andrea
2020/11/23 18:35
November közepén, a junior Orosz Kupa kazanyi állomásán egy 13 éves moszkvai tinédzser lány, Sofya Akatyeva lett az első orosz műkorcsolyázó, aki bemutatott a programjában két rendkívül bonyolult ugrást: két négyfordulatost (egyet kombinációban) és egy tripla axelt.

Az utóbbi években a női mezőnyben többen is próbálkoztak előbb a tripla axellel, majd a négyfordulatossal is, például a még most is csak 16 éves Aleksandra Trusova utóbbival dobbantott nagyot, amikor a szófiai junior világbajnokságon két kvadrával tudott nyerni. Ezen a versenyen az akkor 13 éves lány több pontot szerzett, mint Alena Kostornaia a felnőtt mezőnyben, azóta pedig a négyfordulatos ugrások szinte divatot teremtettek, sőt, már-már a Tutberidze-tanítványok védjegyévé váltak.

Aleksandra Trusova a moszkvai Grand Prix GálájánAleksandra Trusova a moszkvai Grand Prix GálájánFotó: Europress/AFP

Így már persze kevésbé nagy meglepetés, hogy Sofya is annak a legendás hírű Eteri Tutberidzének a tanítványa, akit Oroszország (vagy a világ) egyik legmeghatározóbb műkorcsolyaedzőjének tartanak; az ő kezei alól került ki a budapesti Európa-bajnokságot megnyerő Yulia Lipnitskaya, Evgenia Medvedeva, Alina Zagitova és Alena Kostornaia is. Rengeteg tehetséges fiatalt juttatott már el világversenyekre, és úgy néz ki, most újabb csillagot sikerült felfedeznie. És ha minden jól megy, meg is sikerül tartania...

Bizalom mindenek felett: Eteri Tutberidze | Eurosport

Minden szezonnak megvannak a sztárjai. Mind a zene vagy versenyző, edző oldaláról. Néha tiszavirág életű egy-egy siker, máskor viszont állócsillaggá változnak. Pár évvel ezelőtt robbant be nagyon fiatalon a világ élvonalába Yulia Lipnitskaya, megnyerve a budapesti Európa-bajnokságot. Rajta kívül akkor a csoportban más ígéretes fiatal is bontogatta szárnyait, majd ért el sikereket.

Na, de vissza Sofyára, azt nyilatkozta, hogy nem akar itt megállni, már most az olimpiáról álmodik, pedig a felnőtt mezőnyben legkorábban is csak a 2023/2024-es idényben tud majd bemutatkozni. Akatyeva már nagyon korán beleszeretett a korcsolyázásba, a vancouveri olimpiát nézte, amikor megtetszett neki a sport, ekkor még csupán hároméves volt. 

„Emlékszem, teljesen lenyűgözött a fehér, káprázatos jég látványa. Nagyon tetszettek az ugrások, és persze a lányok ruhái! Imádtam, ahogy fel voltak öltözve, úgy csillogtak a ruhák, mintha gyémántok borították volna őket, azonnal ki szerettem volna próbálni valami hasonlót” – mondta egy interjúban. 

Sofya – mint a többi lány az ő korában – rajzolt, táncolt, de még kórusban is énekelt, aztán rájött, hogy annyira szereti a műkorcsolyázást, hogy teljes egészében arra szeretne fókuszálni. Mindig jóval korábban ment az edzéseire, hogy meg tudja nézni az idősebbek próbáit is, Zagitova és Medvedeva többször is éppen előtte gyakorolt. „Az volt az álmom, hogy olyan magasra tudjak ugrani, mint ők, és olyan könnyedén és kecsesen tudjak siklani a jégen, ahogyan ők teszik" - mondta. 

2017-ben került Tutberidze tanítványai közé. „Azt gondolom, csak egy ilyen mentor mellett lehet igazán komoly eredményeket elérni” – nyilatkozta rendkívüli elhivatottsággal a lány. Eleinte csak próbaidőszakot töltött az edzőnél, de mindössze két hét alatt megtanulta, hogy kell tripla rittbergert, dupla axelt és tripla toe loopot ugrani. Tutberidzének tetszett a lány elszántsága, így nem engedte el. Sokan kritizálják az edző módszereit, de vannak azok a típusú sportolók, akik nagyon jól együtt tudnak működni vele és folyamatosan hozzák is az eredményeket. 

A kvadragyáros Tutberidze elárulta a titkát | Eurosport

A műkorcsolya világában az elmúlt években mindenki megismerte Eteri Tutberidze nevét, munkássága és tanítványai sikerei által. Persze, emellett rengeteg kritika is éri, pontosan ugyanezen okok miatt: tanítványai (kora), és azok sikerei miatt. Sokan emlékszünk 2014-ben Yulia Lipnitskayára, aki minden idők legfiatalabbjaként nyert Budapesten Európa-bajnokságot, majd csapatban olimpiát.

A bonyolultabb kombinációk kivitelezése ma már elengedhetetlen a műkorcsolyázóknál, a már említett négyfordulatos toe loop és a tripla axel pedig már szinte kötelező elemnek tűnik, ha valaki tényleg a legeslegjobb szeretne lenni. Sofya pedig ilyen. Kiemelte, hogy ő szerette volna kipróbálni ezeket az ugrásokat, és nagyon örült, amikor az edzői megengedték neki, egyáltalán nincs félelemérzete egy-egy ilyen ugrás előtt. „Annyi a lényeg, hogy semmi esetre sem gondolhatsz a zuhanásra” - mondta.

A pandémia alatt Sofya sok más sportolóhoz hasonlóan majdnem két hónapot ki kellett, hogy hagyjon, és saját bevallása szerint különösen nehéz volt visszanyernie a járvány előtti formáját, csak augusztus közepére sikerült elérnie, hogy ismét meg tudja ugrani a négyfordulatost és a tripla axelt is, amit Kazanban végre be is tudott mutatni. 

Az elmúlt években sokan megpróbálták megugrani a kettőt, de hibátlanul, egyetlen programon belül csak Akatyevának sikerült. Egy orosz lap azt írta róla, hogy ez a lány egy technikai zseni a műkorcsolyázásban, úgyhogy valószínűleg érdemes lesz rá figyelnünk, akármit is hoznak az elkövetkező évek, és akárhogy is alakul a közös munkája Tutberidzével. Az edző kritikusai már most azt gondolják, hogy a túl korán jött sikernek meglesz az ára, hogy sok korábbi tanítvány után Akatyeva is hamar ki fog égni és ott fogja hagyni a mentorát. Ezt persze most még nem tudhatjuk, a lány viszont elszánt és arról álmodozik, hogy ott tud lenni az olimpián. Erre persze 19 éves kora előtt nem lesz lehetősége, úgyhogy ő már javában a 2026-os játékokra készül. Sosem lehet elég korán kezdeni? 

Forrás: Russia Beyond (részben)

Hozzászólások