Műkorcsolya - Súlyos vádak: megharapta és forró itallal öntötte le tanítványait a korábbi olimpiai bronzérmes korcsolyázó
Súlyos vádak: megharapta és forró itallal öntötte le tanítványait a korábbi olimpiai bronzérmes korcsolyázó
Fotó: Europress/AFP

Súlyos vádak: megharapta és forró itallal öntötte le tanítványait a korábbi olimpiai bronzérmes korcsolyázó

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/02/22 15:33
Vizsgálat alá helyezték az olimpiai bronzérmes, pályafutása lezárása után edzőként tevékenykedő Peter Oppegardot. A vádak között szerepel, hogy az edzések során előfordult, hogy forró itallal öntötte le korcsolyázóit, egyik tanítványa pedig azzal vádolja, hogy egyszer dühében megharapta őt.

A vizsgálat július óta tart, de a USA Today a napokban derített fényt az ügyre, s hozta azt nyilvánosságra. Az utóbbi években a sport területén számos történet látott napvilágot edzői túlkapásokról vagy zaklatási ügyekről, ezért az Egyesült Államokban külön szervezetet hoztak létre, mely a hasonló eseteket hivatott kivizsgálni.

A vádak szerint Oppegard 2013-ban egy edzés alkalmával megharapta egy akkor tizenéves korcsolyázólány karját, illetve több alkalommal forró vizet vagy kávét öntött versenyzőire mérgében.

Oppegard partnerével, Jill Watsonnal 1988-ban olimpiai bronzérmet szerzett Calgary-ban, ez az amerikaiak utolsó olimpiai érme a párosok között. Emellett háromszor nyerték meg az amerikai bajnokságot, és világbajnoki bronzérmet is begyűjtöttek. A most 61 éves Oppegard az ötszörös világbajnok Michelle Kwan edzőként és koreográfusként dolgozó nővérének, Karen Kwannak a férje. A Kwan család működteti azt a jégpályát, ahol a vizsgálat alá helyezett edző tevékenykedett. Főleg párosokat készített fel, de rövid ideig a sportág egyik legnagyobb klasszisa, Yuna Kim is vele készült.

A párosok között versenyző Jessica Pfund az USA Today-nek beszélt arról, hogy 2013-ban Oppegard annyira bedühödött rá egy edzés alkalmával, hogy megharapta őt. Pfund ekkor 15 éves volt.

„Abban segített, hogyan helyezkedjem a jégen, meg akarta mutatni, miként kell egy ugrás után érkezni. Mindkét kezével engem tartott, majd áthajolt és megharapta a felkaromat, a bicepszem közelében. Emlékszem, teljesen összezavarodtam, hogy mégis miért csinálta ezt. Horzsolással és harapásnyomokkal mentem haza. Anyukám mondta, hogy látszódnak is a foga nyomai”- eleveníti fel az esetet a korcsolyázó.

Pfundék nem tudták, mit tegyenek. A lány végül megkérte édesanyját, ne szóljon semmit, ne vonja felelősségre az edzőt, azzal ugyanis csak rontana a helyzeten.

„Megkértem anyukámat, hogy ne beszéljen vele, mert minden egyes alkalommal, ha megpróbálta, rosszabbra fordultak a dolgok. Az edzéseink rosszabbak lettek, és még többet kritizált minket. Jobb volt semmit sem mondani.”

Pfundék attól is féltek, ha jelentik az esetet a szövetségnek, azzal Karen Kwant és a pár két kislányát is nehéz helyzetbe hozzák. „A gyerekei még nagyon kicsik voltak, úgy éreztük, ha jelentjük őt, az az egész családját érintené.”

Jessica Pfund és Joshua SantillianJessica Pfund és Joshua SantillianFotó: Europress/AFP

2017-ben alapították meg az Egyesült Államokban az úgy nevezett SafeSport központot, melyet pont azért hoztak létre, hogy a bármilyen bántalmazást elszenvedett sportolók jelenthessék problémáikat. Ezután döntött úgy Pfund, hogy elárulja, mi történt vele korábban.

Jessica Pfund 2014-ben, egy évvel az incidens után hagyta ott Oppegardot, jelenleg Floridában készül partnerével, Joshua Santillannel. A páros az elmúlt négy évben a top 10-ben végzett az amerikai bajnokságban. Idén szüneteltetik pályafutásukat, és időközben Pfund elkezdett edzőként is szerepet vállalni.

A SafeSports központ a nyomozás alatt nem kívánja kommentálni az esetet, a USA Today megkeresésére csak annyit válaszoltak, hogy az ügy kivizsgálása folyamatban van, ezalatt nem oszthatnak meg részleteket. Az amerikai korcsolyaszövetség pedig közleményben reagált az esetre, támogatásukról biztosítják a bántalmazások áldozatait, és mindenkit arra biztatnak, hogy azonnal jelentse, ha hasonló helyzetbe kerülne.

via USA Today  

Hozzászólások