Műkorcsolya - Félúton a grand prix döntő felé
Félúton a grand prix döntő felé
Shibutaniék két év után ismét grand prix döntősök Fotó:Europress/Getty

Félúton a grand prix döntő felé

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/12 12:48

A hat állomásos műkorcsolya és jégtánc Grand Prix sorozat fele már lezajlott: Egyesült Államok és Kanada után a múlt hétvégén Kínában versenyeztek a világ legjobbjai. A következő hetekben Oroszországban, Franciaországban és Japánban rendeznek majd Grand Prix versenyeket, ahol eldől, hogy ki lesz az a 6-6 egyéni korcsolyázó, páros és jégtáncos pár, akik december 11-14. között jégre léphetnek Barcelonában. (A GP-döntő hivatalos weboldalához KATTINTS IDE!)

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség az 1995/1996-os szezon óta rendezi meg a Grand Prix versenyeket, igaz akkor még Champions Series néven. Jelenlegi elnevezését az 1998/1999-es szezon óta használják. Az egyéni számokban maximum 12, de minimum 8 induló lehet, párosban és a jégtáncosoknál maximum 8 pár, de minimum 6 lehet. Egy ország egy szakágon belül maximum három versenyzőt nevezhet.

A versenyekre az előző szezon világbajnokságán elért helyezéseik alapján kapnak meghívást a korcsolyázók, a rendező országok pedig lehetőséget kapnak, hogy szakáganként 3-3 indulót nevezzenek a versenyre. A fennmaradó helyeket a világranglistán előkelő helyen szereplő versenyzőkből töltik fel. A legjobbak két meghívást kapnak, vannak azonban akik csak egyet, nekik így nincs esélyük a Grand Prix döntőbe jutni.

Versenyenként így válthatják pontokra helyezéseiket az indulók:

 Férfiak / Hölgyek Páros / Jégtánc
 1. hely15 pont15 pont
 2. hely 13 pont13 pont
  3. hely  11 pont11 pont
 4. hely 9 pont9 pont
 5. hely 7 pont7 pont
 6. hely 5 pont5 pont
 7. hely 4 pont
 8. hely 3 pont

A sorozat végén a megszerzett pontokat összesítik és szakáganként a legjobb 6-6 egyéniző, páros és jégtáncos pár mérkőzhet meg egymással a Grand Prix döntőben.

A versenyek mindegyike pénzdíjas, a hat helyszínen állomásonként 180.000 amerikai dollárt osztanak ki, a Grand Prix döntőn pedig 272.000 amerikai dollár az összdíjazás.

Peng és Zhang a tavalyi grand prix döntőn a 4. helyen végeztek

Noha még csak a versenysorozat felénél tartunk, vannak olyan versenyzők / kettősök, akik már letudták a maguk két versenyét és kvalifikáltak a grand prix döntőre. A hölgyeknél az orosz Elizaveta Tuktamysheva egy 1. és egy 2. hellyel, az amerikai jégtáncos pár, Maia és Alex Shibutani két 2. hellyel, valamint párosban a kínai Cheng Peng / Hao Zhang kettős, egy 1. és egy 3. hellyel biztos résztvevője a döntőnek.

A pontverseny jelenlegi állása nyomon követhető szakáganként:

Férfiak HölgyekPárosJégtánc

A héten Oroszországban folytatódik a sorozat, november 15-16-án Moszkvában lépnek jégre a versenyzők.

Hozzászólások