Műkorcsolya - Edzőváltás, kórházi kezelés, hátfájdalmak: Medvedeva legnehezebb felnőtt szezonját éli meg
Edzőváltás, kórházi kezelés, hátfájdalmak: Medvedeva legnehezebb felnőtt szezonját éli meg
Fotó: Europress/AFP

Edzőváltás, kórházi kezelés, hátfájdalmak: Medvedeva legnehezebb felnőtt szezonját éli meg

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/12/28 18:36
Pályafutása legnehezebb szezonjának nevezte az ideit Evgenia Medvedeva. A kétszeres világbajnok még nem versenyzett a 2020/21-es idényben, edzőváltás mellett koronavírus-fertőzésen is átesett, kórházban kezelték, valamint folyamatos hátproblémákkal küzd. Maradt még esélye bekerülni az orosz vb-csapatba, de az előzmények után már az is nagy szó lenne, ha versenyezne még idén.

Karácsonykor került sor az orosz bajnokságra. Hagyományosan itt szokott eldőlni, hogy a rengeteg jelentkező közül mely orosz versenyzők indulhatnak el a nagy világversenyeken az adott évben. Idén azonban sok minden másképp alakult: egyrészt az Eb-t már törölték, a vb megrendezése sem garantált, másrészt a rengeteg hiányzó miatt egyedül a győztesek érezhetik magukat biztos vb-indulónak. Evgenia Medvedeva ott volt a versenyen, de csupán a lelátóról figyelte, ahogy honfitársnői megküzdenek a dobogóért, a gálaműsorban lépett csak fel. Az olimpiai ezüstérmes pályafutása legnehezebb szezonjának tartja a mostanit: új ugrások megtanulása helyett szinte állandóan egészségügyi problémákkal küzd.

A koronavírus-járvány alaposan felforgatta Medvedeva életét. Az utazási korlátozások miatt Kanadából hazatért Oroszországba, és átesett egy edzőváltáson. Brian Orserrel befejezte a közös munkát, és visszatért korábbi edzőjéhez, Eteri Tutberidzéhez. Azt viszont nem tudhattuk meg, mennyire sikeres az újraegyesülés, Medvedeva ugyanis azóta nem tudott versenyezni.

Országos balhé lett szakításukból, most mégis visszatér korábbi edzőjéhez a kétszeres világbajnok | Eurosport

Váratlan bejelentést tett Evgenia Medvedeva a napokban. A kétszeres világbajnok orosz műkorcsolyázónő visszatér korábbi edzőjéhez, Eteri Tutberidzéhez, akitől 2018-ban viharos körülmények között távozott. Evgenia Medvedeva a Tutberidze-csoport tagjaként érte el legnagyobb sikereit, bemutatkozását követően 2015 és 2017 között dominálta a mezőnyt, két világbajnoki és két Európa-bajnoki címet nyert, valamint kétszer győzött a Grand Prix-döntőn.

Hátfájdalmai miatt nem indult el az orosz versenyzők számára létrehozott orosz kupa versenyeken, és a hazai Grand Prix-t is kihagyta. Novemberben megfertőződött koronavírussal, és emiatt újabb kényszerpihenő következett. Ráadásul tüdeje súlyosan károsodott, így kórházi kezelésre szorult. Az orosz bajnokságra nem maradt elég ideje felkészülni, ezért csak a gálaműsorban vett részt, versenyezni nem versenyzett. 

„Ez a hatodik szezonom a felnőtt mezőnyben, és minden bizonnyal a legnehezebb. Ősszel komoly hátfájdalmaim voltak, emiatt több mint egy hónap kimaradt az edzésekből. Miután a hátam jobban lett, és elkezdtem visszatérni az edzésekhez, nagyon lebetegedtem”- mondta el az orosz TASS hírügynökségnek a kétszeres világbajnok.

Medvedeva állítása szerint most már jól van, de komoly edzéshátrányban van a többiekkel szemben. A hiányos mezőny miatt az orosz bajnokság ezúttal kevésbé volt fontos a vb-csapat összeállítása szempontjából, egyedül a győztesek biztosították helyüket. Medvedevának is maradt tehát esélye, hogy kvalifikálja magát a márciusi világbajnokságra, de ez kisebbfajta csoda lenne. Az orosz korcsolyázónő a rengeteg kihagyás miatt nem tudta tökéletesíteni programjait, és új ugrásokat sem tudott felvenni a repertoárba. Sem négyfordulatost, sem tripla axelt nem tud, ezzel hátrányba került honfitársaival szemben, sőt az orosz tiniken kívül a japán bajnokságban Rika Kihira is bemutatott kvadrát a tripla axel mellett, a nemzetközi mezőny is egyre képzettebb tehát a nehéz ugrásokat illetően. 

A 21 éves korcsolyázó a versenyzés nélküli időszakot kihasználta arra, hogy részt vegyen egy izgalmas projektben. Egy kínai videójáték előzetesében harcosnőnek öltözve korcsolyázik, mint elmondta, nagyon élvezte, hogy egy ilyen erős nőt jeleníthetett meg a jégen.

Az orosz műkorcsolyázók körében különösen erősen elterjedt a koronavírus, s a legtöbben nem úszták meg tünetmentesen, sokan komoly tüdőkárosodással bajlódtak. Emiatt az orosz bajnokság is tele volt hiányzókkal, vagy olyan versenyzőkkel, akik épphogy csak felépültek a fertőzésből.

A lányoknál Anna Shcherbakova zsinórban harmadik orosz bajnoki címét szerezte, úgy, hogy a rövidprogram előtt lázas volt. Pozitív koronavírus-tesztet ugyan nem produkált, de novemberben tüdőgyulladást kapott, és még mindig nem teljesen egészséges. A junior korú Kamila Valieva és az ezúttal kevesebb négyfordulatost vállaló Alexandra Trusova végeztek mögötte a dobogón, a COVID-fertőzés után visszatérő Elizaveta Tuktamysheva a hetedik helyen zárt. Medvedeva mellett az Európa-bajnok Alena Kostornaia sem indult el a bajnokságban koronavírus-fertőzés miatt.

A párosoknál a koronavíruson már hónapokkal korábban átesett Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov nyertek, komoly érzelmeket váltott ki belőlük a siker, hiszen Tarasova a vírus szövődményeként súlyos tüdőgyulladásból gyógyult meg. A tavalyi Európa-bajnok Aleksandra Boikova, Dmitrii Kozlovskii párost előzték meg, Kozlovskii még októberben fertőződött meg. De a harmadik-negyedik helyen zárt párost sem kerülte el a COVID-19. 

orosz-párosok.jpgFotó: Europress/AFP

Jégtáncban koronavírus miatt hiányzott az Európa-bajnok Victoria Sinitsina és Nikita Katsalapov, így az Alexandra Stepanova, Ivan Bukin kettős először nyerte meg a bajnokságot. Bukin szintén komoly tüdőgyulladásból felgyógyulva versenyzett. De a másodikként záró kettősből Tiffany Zahorski is átesett már a koronavíruson.

A férfiaknál Mikhail Kolyada nyerte meg a bajnokságot, itt az Európa-bajnok Dmitri Aliev volt a legnagyobb hiányzó, szintén COVID miatt nem indult el. 

A vb-csapatban így kizárólag a győztesek, azaz Shcherbakova, Tarasova/Morozov, Kolyada és Stepanova/ Bukin helye biztos. A többiek házi versenyeken küzdhetnek meg a maradék két helyért. Persze, ha egyáltalán lesz világbajnokság.

Hozzászólások