Műkorcsolya - Bolero programok sikere Kínában
Bolero programok sikere Kínában
Tuktamysheva Boleroja ma sokat ért Fotó: Europress/Getty

Bolero programok sikere Kínában

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/07 22:57

A mai napon a rövidprogramokkal kezdődött a szezon 3. műkorcsolya és jégtánc grand prix versenye Kínában. Az egyéni számokban az oroszok, párosban a kínaiak, míg jégtáncban az amerikaiak remekeltek.

Shibutaniék 2 és fél pontos előnnyel várhatják a kűrt

JÉGTÁNC

Elsőként a jégtáncosok mutathatták be rövid táncukat, mely idén a paso doble kötelező részt tartalmazza, emellett szerepelnie kell a programban egy rövid emelésnek, egy twizzle sornak, és egy középvonalú vagy diagonál lépéssornak, melyben a párosok nem érintkezhetnek egymással. A rövid tánc maximális hossza 2 perc 50 másodperc lehet.

Kisebbfajta meglepetésre nem az Európa- és világbajnok olasz kettős, hanem az amerikai Shibutani testvérpár áll az élen a rövidet követően. A nyolc kettős közül egyedül nekik voltak csak 3-as és 4-es szintű elemeik, az összes többi párnál becsúszott legalább egy 2-es vagy 1-es szintű is.

Cappellini és Lanotte technikai pontszáma csak a negyedik legjobbnak bizonyult, többek között a gyengébb diagonál lépéssor miatt. Programkomponensekben ők kapták a legtöbb pontot, de ez valahol a korábbi eredményeiknek is köszönhető, valamint hogy ők léphettek utolsóként jégre a párok közül.

Érmes pozícióból várhatják a kűrt a franciák, Papadakis és Czieron, akiknek az egyenes vonalú emelésük és a twizzle soruk is négyes, legerősebb szintet ért el.

Jól sikerült a bemutatkozás az újonnan összeállt orosz kettősnek, Elena Ilinykhnek és Ruslan Zhiganshinnak is, akik kevesebb mint két ponttal vannak csak elmaradva a dobogótól a rövid táncot követően. Carmen programjukat nemcsak a közönség, hanem a pontozóbírók is jól fogadták, hisz a harmadik legmagasabb technikai pontszámot kapták a mezőnyben.

A jégtáncversenynek magyar vonatkozása is volt, a technikai panelben a bemutatott elemeket megítélő specialista Elek György volt.

Rövid utáni állás:

1. Maia SHIBUTANI / Alex SHIBUTANI  (USA) 65.20 - VIDEÓ 2. Anna CAPPELLINI / Luca LANOTTE  (ITA) 62.70 - VIDEÓ 3. Gabriella PAPADAKIS / Guillaume CIZERON  (FRA) 62.12 - VIDEÓ 4. Elena ILINYKH / Ruslan ZHIGANSHIN  (RUS) 60.48 - VIDEÓ 5. Alexandra PAUL / Mitchell ISLAM  (CAN) 56.46 - VIDEÓ 6. Shiyue WANG / Xinyu LIU  (CHN) 49.50 - VIDEÓ 7. Yiyi ZHANG / Nan WU  (CHN) 44.90 - VIDEÓ 8. Yue ZHAO / Xun ZHENG  (CHN) 41.88 - VIDEÓ

Julia Lipnitskaya hátrahajlós forgása

HÖLGYEK

Kettős orosz siker született a hölgyek rövidprogramjában. A világbajnoki ezüstérmes Julia Lipnitskaya közel 70 pontot korcsolyázott össze rövidjével, melyben tripla Toe-Loop - tripla Toe-Loop kombináció, szóló tripla Flip és dupla Axel szerepelt. A koreai versenyző mellett egyedül neki volt mindhárom forgása 4-es erősségű, lépéssora hármas szintet ért el.

A Bolero rövidprogramjával közel másfél ponttal maradt csak el honfitársnőjétől Elizaveta Tuktamysheva, aki szóló ugrásnak a Lutz-ot ugrotta triplán. A 17 éves klasszis a szezon első grand prix versenye, a Skate America után időzónaváltás-szindrómával küzdött és nem igazán mentek neki az edzések. Így még saját magának is meglepetést okozva a második helyről várhatja a holnapi kűrt.

Az operaház fantomjának zenéjére készített programjával az idei négykontinens győztes Murakami is 60 feletti pontszámot gyűjtött. Tripla Flipjéből hiányzott egy kicsi és lépéssora is csak 2-es szintet ért el, de így is elégedett volt teljesítményével a japán lány, aki épp ma ünnepelte 20. születésnapját.

Jól sikerült a bemutatkozása a kanadai Dalemannek, aki tripla Toe-Loop – tripla Toe-Loop kombinációt, lépésből tripla Flipet és dupla Axelt mutatott be programjában. Vivaldi zenéjére korcsolyázott rövidjét egyébként az egyik legfelkapottabb koreogrfáus, Lori Nichol készítette.

Csalódást keltően szerepeltek viszont az amerikai lányok. Nem ment hibátlanul a három amerikai induló legerősebbikének tartott Polina Edmuds sem. Tangós programjának első eleméből, a tripla Lutzból elesett, így nem tudta megugrani a betervezett tripla-tripla kombinációját. Hibáját azzal tetőzte, hogy a szóló tripla Flipjére semmilyen második ugrást nem tett rá, pedig megtehette volna, hogy ezzel korrigál és kicsit fentebb tornázza technikai pontszámát. Utolsó elemére, a lépéssorára ráadásul csak 1-es szintet kapott.

1. Julia LIPNITSKAIA  (RUS) 69.56 - VIDEÓ

2. Elizaveta TUKTAMYSHEVA  (RUS) 67.99 - VIDEÓ

3. Kanako MURAKAMI  (JPN) 60.44 - VIDEÓ

4. Gabrielle DALEMAN  (CAN) 58.49 - VIDEÓ

5. Zijun LI  (CHN) 53.66 - VIDEÓ

6. Viktoria HELGESSON  (SWE) 52.00 - VIDEÓ

7. Polina EDMUNDS  (USA) 50.32 - VIDEÓ

8. Christina GAO  (USA) 47.15 - VIDEÓ

9. Hae Jin KIM  (KOR) 44.72 - VIDEÓ

10. Anne Line GJERSEM  (NOR) 41.93 - VIDEÓ

11. Ashley CAIN  (USA) 39.80 - VIDEÓ

Maxim Kovtun két négyfordulatos ugrást is bevállalt a rövid programjában

FÉRFIAK

Nem igazán a várt eredmény született a férfiaknál, ahol az orosz Kovtun lekörözte a japán klasszist. Kovtun a hölgyek között versenyző honfitársnőjéhez, Tuktamyshevához hasonlóan a Bolerora futotta rövid programját. A férfi mezőnyben egyedüliként ugrott két négyfordulatos ugrást programjában, az első Salchow-ot tripla Toe-Loop-pal kombinációban, a másodikként egy szóló Toe-Loopot. Két forgása mellett lépéssora is 4-es szintet ért el, ami szintén csak neki sikerült a férfiak közül. Ám egy hiba még így is becsúszott programja második felében: a triplára tervezett Axel-ja csak duplára sikerült, ám a szabályok értelmében ez is elfogadott, ám sajnos alappontszámát tekintve jóval kevesebbet ért.

A világ- és olimpiai bajnok Yuzuru Hanyu sem úszta meg hiba nélkül. Chopin zenéjére futott programjában csodálatos tripla Axelt mutatott be, holdból holdba ugrotta, melyet a bírók is a lehetséges legmagasabb 3-as minőségi ponttal jutalmaztak. A 8.50 alappontszámot érő elmért így 11.50 pontot kapott. Programja második felébe szánta a négyfordulatos ugrását, ám csak triplára ugrotta a Toe-Loop-ot és nem sikerült tisztán megérkeznie a Lutz-ból sem. A 19 éves kiválóság még két rontásával együtt is csak 3 ponttal maradt el Kovtun mögött.

A hazai pályán versenyző Han Yan-nak egyik ugráseleme sem sikerült tisztán, mégis a harmadik helyről várhatja a folytatást. A 2012-es junior világbajnok tavaly grand prix döntős volt, így holnap a kűrben nem hibázhat ennyit. Ráadásul nem sokkal mögötte áll az amerikai Richard Dornbush, aki ma csak a négyfordulatosában hibázott, érkezéskor letette az egyik kezét, és így legalább 2-3 pontot veszített technikában.

1. Maxim KOVTUN  (RUS) 85.96 - VIDEÓ

2. Yuzuru HANYU  (JPN) 82.95 - VIDEÓ

3. Han YAN  (CHN) 79.21 - VIDEÓ

4. Richard DORNBUSH  (USA) 77.23 - VIDEÓ

5. Alexei BYCHENKO  (ISR) 76.96 - VIDEÓ

6. Nam NGUYEN  (CAN) 72.85 - VIDEÓ

7. Misha GE  (UZB) 69.46 - VIDEÓ

8. Yuhang GUAN  (CHN) 63.69 - VIDEÓ

9. Jin Seo KIM  (KOR) 62.46 - VIDEÓ

10. Yi WANG  (CHN) 57.29 - VIDEÓ

11. Keiji TANAKA  (JPN) 56.82 - VIDEÓ

Peng és Zhang kiemelkedtek a mezőnyből

PÁROS

Hármas kínai siker született a rövid program során a párosok versenyében.

Cheng Peng / Hao Zhang arabos programjában szóló tripla Toe-Loop, tripla pörgetett emelés és négyes szintű emelés szerepelt. A Skate America bronzérmesei szezonbeli legjobbjukat futották és magabiztos, közel 12 pontos előnnyel várhatják a holnapi kűrt.

Az aranyérem sorsa ugyan eldőlni látszik, ám a két másik kínai páros között még komoly harc folyhat a fényesebb éremért. Wang és Wang kidobós tripla rittbergert mutatott be, valamint 4-es szintet kapott emelésük és halálforgásuk is, ám a fiú a páros forgás végén elesett, így nem csak forgásuk pontszáma volt alacsony, de még 1 pontos levonást is kaptak az esés miatt. Mivel ez volt második közös nemzetközi szereplésük (a tavalyi Cup of China után), ezért semmiképpen nem kell szégyenkezniük.

A Yu/Jin kettős volt az egyetlen, akik a tripla pörgetett emelésükre, a legerősebb 4-es szintet érték el. A regnáló junior világbajnokok senior bemutatkozásásba egyetlen nagyobb hiba csúszott, a lány elesett a kidobós tripla rittbergerből. Holnap a Teremtés című film zenéjére futott kűrjükkel javíthatnak szereplésükön.

Elérhető közelségben van a dobogótól az orosz Vera Bazarova / Andrei Deputat páros, akik 4-es szintet kaptak páros forgásukra, emelésükre, sőt lépéssorukra is. A My Way programjuk egyetlen szépséghibája az volt, amikor a szóló tripla Toe-Loop-ból Vera elesett. A rontás nélkül akár az ezüstérmes helyen is állhatnának életük első közös grand prix versenyén.

A kanadai és amerikai páros egyaránt a Lutz-ot választotta kidobós ugrás gyanánt. Jóllehet mindkét kettős hibátlanul bemutatta ezt az elemet, míg előbbiek a tripla pörgett emelés alacsony szintje miatt, utóbbiak a rontott szóló ugrásuk miatt kerültek távol a dobogótól.

Rövid program utáni állás:

1. Cheng PENG / Hao ZHANG  (CHN) 69.11 - VIDEÓ

2. Xuehan WANG / Lei WANG  (CHN) 57.27- VIDEÓ

3. Xiaoyu YU / Yang JIN  (CHN) 57.03 - VIDEÓ

4. Vera BAZAROVA / Andrei DEPUTAT  (RUS) 56.85 - VIDEÓ

5. Natasha PURICH / Andrew WOLFE  (CAN) 56.14 - VIDEÓ

6. Jessica CALALANG / Zack SIDHU  (USA) 54.66 - VIDEÓ

7. Nicole DELLA MONICA / Matteo GUARISE  (ITA) 53.48 - VIDEÓ

8. Arina CHERNIAVSKAIA / Antonino SOUZA-KORDYERU  (RUS) 46.74 - VIDEÓ

Holnap a kűrökkel folytatódik és egyben fejeződik be a kínai grand prix verseny Sanghajban.

A versenyszámokat teljes hosszában élőben közvetíti az EuroSport 2.

November 8. szombat:

8:00 – 9:15 Jégtánc szabadprogram

9:30 – 11:30 Női szabadprogram

11:45 – 13:45 Férfi szabadprogram

14:00 – 15:30 Páros szabadprogram

Hozzászólások