Műkorcsolya - Véget ért a GP-sorozat, jöhet a döntő!
Véget ért a GP-sorozat, jöhet a döntő!
Az új kosztüm jobban illikl a Négy évszak programhoz Fotó:Europress/Getty

Véget ért a GP-sorozat, jöhet a döntő!

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/30 09:09

Lezárult a 2014/2015-ös szezon Grand Prix sorozata a műkorcsolyázók és jégtáncosok számára. Már csak a decemberi döntő van hátra, melyet idén a spanyolországi Barcelonában rendeznek meg. Az oszakai versenyen tegnap bonyolították le az egyéni és páros versenyeket, a jégtáncosok magyar idő szerint ma hajnalban futották le kűrjeiket. A legizgalmasabbnak ezúttal a férfiak és a jégtáncosok versenye bizonyult.

Mindhárom páros kvalifikált a Grand Prix döntőre

PÁROS

A kűröket követően sem történt változás a párosok sorrendjében, mindegyik kettős megtartotta ugyanis a rövidből hozott helyezését. Ennek megfelelően a kanadai Meagan Duhamel / Eric Radford kettős végzett az élen és szerzett egyúttal kvalifikációt két győzelemmel a Grand Prix döntőre. A Muse zenekar dalaira koreografált programjukban a tripla pörgetett emelésükön kívül minden más elemük 4-es erősségi szintet kapott. Ezúttal az ugráselemekben hibáztak, hisz a hármas kombinációjukat a lány csak dupla-dupla-duplára ugrotta, a kidobós tripla lutzból ellépett érkezéskor, és ugyan megpróbálkoztak a kidobós négyfordulatos Salchow-al, de a lány ebből elesett. A Grand Prix döntőben nem hibázhatnak majd ennyit, hiszen a sorozatban hibátlan programokat futó Stolbova / Klimov kettőst így nehezen fogják tudni befogni.

Nem ment hibátlanul az orosz Yuko Kavaguti / Alexander Smirnov duó sem, így több mint 16 pontos lemaradással végeztek a kanadaiak mögött a második helyen. Már a kezdő tripla Toe loop - tripla Toe loop ugrósorukban hibáztak, a lány elesett a második ugrásból, így erre az elemükre alig több, mint 1 pontot kaptak. A jól kivitelezett dupla Axel után következett a kidobós négyfordulatos Salchow, aminek a kanadaiakhoz hasonlóan esés lett a vége. Ezt követően már nem hibáztak, 4-es szintű emeléseikkel, páros forgáskombinációjukkal és a kidobós tripla Rittbergerrel feltornázták technikai pontjukat. Az amerikai győzelmükkel és a mostani második helyükkel ők is Grand Prix döntősök, ráadásul a harmadik legjobbként kerültek be a 6-os csoportba.

A kínai Xiaoyu Yu / Yang Jin kettős olyan erős programot mutatott be a kűrversenyben, hogy közel 3 pontot vertek az előttük végző oroszokra. A Teremtés című film zenéjére futott programjukban szóló tripla Toe loop, dupla Axel-es ugrósor, 4-es szintű emelések, valamint kidobós tripla Rittberger és tripla Flip szerepelt. A Flip-ből ugyan nem érkezett igazán szépen a lány, de egyetlen komolyabb hibájukat utolsó elemükben, a páros forgáskombinációban vétették. Hasonlóan az orosz Tarasova / Morozov kettőshöz, ők is egy 2. és 3. helyet szereztek a Grand Prix sorozatban, mégis a jobb összpontszámuk miatt, ők lettek a hatodikként fináléba jutó páros.

Jelentős pontkülönbséggel elmaradva a dobogótól, a negyedik helyen zárt Vera Bazarova és Andrei Deputat. A leányzó ezúttal minden ugráselemében hibázott. Az Astor Piazzolla zenjére koreografált programjukban este a szóló tripla Toe-loop-ot, hiányosra sikerült a kombinációban ugrott dupla Axel-ja, elesett a kidobós tripla Flip-ből és két lábra érkezett a kidobós tripla Rittbergerből.

Végeredmény:

Meagan DUHAMEL / Eric RADFORD  (CAN) 199.78 - VIDEÓ

Yuko KAVAGUTI / Alexander SMIRNOV  (RUS) 183.60 - VIDEÓ

Xiaoyu YU / Yang JIN  (CHN) 182.00 - VIDEÓ

4 Vera BAZAROVA / Andrei DEPUTAT  (RUS) 165.70 - VIDEÓ

Mari VARTMANN / Aaron VAN CLEAVE  (GER) 145.36 - VIDEÓ

Dee Dee LENG / Simon SHNAPIR  (USA) 138.24 - VIDEÓ

Narumi TAKAHASHI / Ryuichi KIHARA  (JPN) 131.26 - VIDEÓ

Leonova, Gold és Miyahara közül csak az aranyérmes amerikai lány került a döntőbe

HÖLGYEK

Növelte előnyét Leonovával szemben az amerikai Gracie Gold, és nevéhez hűen az "arany-lány" az aranyérmet szerezte meg Oszakában. Mostani futására egészen biztosan nem lesz büszke, mégis a többiek rontásával együtt sikerült megőrizni elsőségét a versenyben. Ezúttal nem volt tripla-tripla kombináció a programjában, leduplázott egy Flip-et és elesett a tripla Salchow-ból. Mindazonáltal minden forgáselemére és lépéssorára is a legmagasabb, 4-es szintet kapta meg. Andrew Lloyd Webber zenéjére futott kűrjével csak a harmadik legmagasabb technikai pontszámot szerezte meg, viszont program komponensben magasan őt értékelte a legjobbnak a zsűri.

Az orosz Alena Leonova sem futott jól. Tangós programjában 6 tripla ugrás szerepelt, ám a kezdő tripla Toe loop-os kombinációján kívül alig volt tiszta ugrása: ellépte a Lutz-ot és a Flip-et, leduplázta a Rittbergert és kifordult a hármas kombinációjából, melyet ráadásul hiányosnak is ítéltek. Forgásaira megkapta a legmagasabb szintet, lépéssorát 3-as szintűre értékelte a technikai panel. A kanadai GP-ről hozott 6. helyével neki esélye sem volt döntőbe kerülni, viszont azzal, hogy leelőzte a japán lányokat, Ashley Wagner malmára hajtotta a vizet, így hatodikként az amerikai lány került döntőbe.

A két érmes helyért küzdő japán közül végül Satoko Miyahara került ki győztesen. A kűrben Gold mögött a második helyen végző 16 éves versenyző a Miss Saigonos programja elején két ugráselemben hibázott. Az első tripla Lutz - tripla Toe loop kombinációjában az első ugrása hiányosra sikerült, majd a tripla Rittbergeréből hátra külső helyett, hátra belső élre érkezett meg, amit nem tudott megfogni és kénytelen volt a másik lábával letámasztani érkezéskor. Forgásaira ő is megkapta a 4-es szintet, lépéssorára pedig 3-ast, program komponensekben Gold, Leonova és Murakami után a negyedik legmagasabb pontszámot kapta.

A másik japán lány, a tapasztaltabb Kanako Murakami második Fantom programjával elvesztette a bronzérmet és végül a negyedik helyen zárt. Kűrjében annyi hibát vétett, hogy csak a 8. legmagasabb technikai pontszámot szerezte meg. Miután programjában leduplázott egy Rittbergert, megugrott egy olyan hármas kombinációt, aminek a második két ugráseleme is dupla Rittberger volt. Így összesen három dupla Rittberger szerepelt a kűrjében, ami a szabályok értelmében nem megengedett. Emiatt ezt a hármas kombinációját egyáltalán nem értékelte a zsűri, értékes pontokat veszítve ezzel. Mivel elesett a tripla Flip-ből, így a két dupla Axel-ja mellett mindösszesen három tripla ugrása volt a programban, amit pontozhatott a zsűri.

Érdemes szót ejteni még a harmadik japán lányról, Riona Katoról is, aki technikailag a legerősebb programot mutatta be a női szabadprogramok közül. Bár neki még az első csoportban kellett futni, így is a 8. helyről az 5. helyre tudott feljönni összesítésben a 16 éves reménység. Az első senior Grand Prix versenyén szereplő lány Rachmaninov concertójára futotta kűrjét, melyben 7 tripla ugrás szerepelt. Egyetlen komolyabb hibája csupán annyi volt, hogy a Lutz-át élhibásnak ítélték, amiért nem hátra külső, hanem hátra belső élről indította, ahogy a Flip-et szokás. Élete legjobb kűrpontszámát korcsolyázta össze, valamint összpontszáma is új egyéni csúcs lett számára.

Végeredmény:

Gracie GOLD  (USA) 191.16 - VIDEÓ

Alena LEONOVA  (RUS) 186.40 - VIDEÓ

Satoko MIYAHARA  (JPN) 179.02 - VIDEÓ

Kanako MURAKAMI  (JPN) 173.09 - VIDEÓ

Riona KATO  (JPN) 168.38 - VIDEÓ

Gabrielle DALEMAN  (CAN) 164.74 - VIDEÓ

Zijun LI  (CHN) 162.90 - VIDEÓ

Polina EDMUNDS  (USA) 161.79 - VIDEÓ

Christina GAO  (USA) 147.51 - VIDEÓ

10 Elene GEDEVANISHVILI  (GEO) 142.96 - VIDEÓ

11 Anna OVCHAROVA  (SUI) 132.32 - VIDEÓ

12 Anne Line GJERSEM  (NOR) 125.17 - VIDEÓ

Voronov, Murakami és Mura közül csak a győztes Murakami nem lesz ott a döntőben

FÉRFIAK

Izgalmasan alakult a férfiak versenye a kűrök során is. A rövid program alapján kialakult helyezések teljesen felborultak. A rövid után még harmadik helyen álló, szinte teljesen outsidernek tartott Daisuke Murakami megnyerte a versenyt. Hibátlan Rachmaninov concertójára futott kűrjével a legmagasabb technikai pontszámot érte el a férfiak versenyében. Programjában két négyfordulatos Salchow is szerepelt, az egyiket kombinációban ugrotta dupla Toe loop-al, ezen felül még 6 további triplát mutatott be sikeresen. Forgáselemei 4-es, lépéssora 3-as szintet kapott. Program komponensekben csak a negyedik legmagasabb pontszámot kapta, átmenetekben és interpretációban pontozták visszafogottabban a bírók. Mivel ez volt egyetlen Grand Prix versenye az idén, így nem tudott kvalifikálni a döntőre, de nevét jó lesz megjegyezni, hisz jó eséllyel pályázhat a japán világbajnoki csapatba kerülésre.

Noha az orosz Sergei Voronov a rövid programjával még csak a 4. helyen állt, a kűrrel és a többiek rontásával együtt végül ezüstérmet tudott szerezni és beverekedte magát a döntőbe. Programjában ezúttal is jól sikerült a négyfordulatos Toe loop - tripla Toe loop kombináció, emellett további öt triplát ugrott sikeresen. Kűrje egyetlen szépséghibája a leduplázott Lutz volt, melyet már előző versenyén sem pörgetett be triplára. Az első öt helyen végző korcsolyázó közül őt pontozták a legvisszafogottabban a program komponensekben.

Takahito Mura csalódáskeltően korcsolyázott és a rövid után élen álló japán versenyző végül csak a bronzérmet szerezte meg. Ám elkeseredésre nincs oka, hiszen a kanadai versenyről hozott első helyével együtt kvalifikálni tudott a GP-döntőre. Fantom programjában rontotta az egyik négyfordulatosát, két lábra érkezett belőle és el is lépte. Ezt követően leszimplázta az Axel-jét, majd programja második felében hiányosra ugrotta a tripla Flip-jét, amiből el is lépett. Beugrós ülőforgása és a lépéssora kapott 4-es szintet, további két forgáselemét 3-as szintűnek állapította meg a technikai panel.

Nem sikerült a dobogóra felérnie a szintén Fantom-zenére futó olimpiai- és világbajnok Yuzuru Hanyunak, akinek ez a negyedik helyezés is szerencsére épp elegendő volt ahhoz, hogy a Grand Prix döntőbe verekedje magát. Mindkét négyfordulatosnak tervezett ugrását hibázta: a Salchow-ot duplára ugrotta, a Toe loop-ot három fordulat után kinyitotta és két lábra érkezett belőle. Egyik Axel-es tripla-tripla kombinációját sikeresen végrehajtotta, ám a másodikban az Axelt leszimplázta. Két forgása és lépéssora is 3-as szintet ért el, beugrós libelle forgása kapott egyedül 4-es szintet.

Jeremy Abbott rövid utáni ezüstérmes helyét követően az ötödik helyre csúszott vissza, mindössze 0.15 ponttal elmaradva Hanyu mögött. A Samuel Barber-féle Adagiora készült kűrjében csak triplára pörgette be a négyfordulatosra tervezett Toe loop-ját, valamint rosszul érkezett meg a második tripla Axel-jéből, amire nem tudta rátenni a kombináció második ugrását.

Végeredmény:

Daisuke MURAKAMI  (JPN) 246.07 - VIDEÓ

Sergei VORONOV  (RUS) 236.65 - VIDEÓ

Takahito MURA  (JPN) 234.44 - VIDEÓ

Yuzuru HANYU  (JPN) 229.80 - VIDEÓ

Jeremy ABBOTT  (USA) 229.65 - VIDEÓ

Elladj BALDE  (CAN) 212.50 - VIDEÓ

Ross MINER  (USA) 205.36 - VIDEÓ

Jeremy TEN  (CAN) 203.27 - VIDEÓ

Jin Seo KIM  (KOR) 197.20 - VIDEÓ

10 Ivan RIGHINI  (ITA) 196.22 - VIDEÓ

11 Joshua FARRIS  (USA) 169.88 - VIDEÓ

Kanadai-orosz-amerikai jégtáncdobogó Japánban, a kanadaiak két győzelmükkel GP-döntősök

JÉGTÁNC

Nem volt kérdés, hogy a kanadai Kaitlyn Weaver / Andrew Poje kettős begyűjti a szezon második GP-győzelmét is és kvalifikál a döntőre. Négy évszak kűrjüket ezúttal új kosztümben mutatták be, ami azt gondolom szerencsésebb választás az előzőhöz képest. Úgy tűnik mostanában legtöbbször a twizzle-vel akadnak gondjaik, ezúttal is kissé piszkosra sikerült a sor. Erre és két lépéssorukra kaptak 3-as szintet a technikai paneltől, minden más elemük 4-es szintet ért el. Noha nem kapták meg azt a pontszámot, amit a hazai Grand Prix versenyükön, mégis összesítésben közel 17 pontos előnnyel zárták a versenyt.

Alexander Zhulin tanítványai a kanadai versenyen lecsúsztak a dobogóról,  most viszont a britek rontásának köszönhetően ezüstérmet szereztek. Ksenia Monko és Kirill Khaliavin Sarabande programjukkal egyéni csúcsot döntöttek és két lépéssorukon kívül minden elemükre megkapták a legmagasabb, 4-es erősségi szintet. Noha a döntőbe nem kerültek be, első számú tartalékként egy esetleges visszalépés esetén még ott lehetnek Barcelonában.

Ahogy az oroszok, úgy Kaitlin Hawayek / Jean-Luc Baker is első Grand Prix érmüknek örülhettek Oszakában, bár a Rómeó és Júlia programot futó amerikai kettős még csak az első senior idényében versenyez. A regnáló junior világbajnokok az orosz GP-n csak a 6. helyen tudtak végezni, így a döntő számukra eleve elérhetetlen volt.

Penny Coomes és Nicholas Buckland a döntőbe kerülésért korcsolyázhatott a kűrben, ám olyannyira elrontották a programjukat, hogy nemcsak az ezüstéremről, hanem a dobogóról is lecsúsztak. Ráadásul még a németek is beelőzték őket és végül csak az 5. helyen zárták a versenyt. Forgatott emelésük és forgáskombinációjuk csak 1-es szintű lett, középvonalú lépéssoruk elején pedig a fiú elcsúszott és olyan nehezen tudott feltápászkodni a jégről, hogy gyakorlatilag a teljes elemük kimaradt a programból.

A britek szereplését már csak az orosz Victoria Sinistsina / Nikita Katsalapov kettős tudta alulmúlni, akik két emelésben is rontottak. A fiú az elsőben holdban korcsolyázva emelte partnerét, amikor megbillent és elejtette a lányt, majd maga is elesett. Ezt követően a fiú egy nehéz egylábas emelésben már indításkor jelezte partnernője felé, hogy ez ma nem fog menni, így ezt az elemüket kihagyták. Marina Zueva edzőnő korábban ódákat zengett az új párosáról, ám ők most csúfosan leszerepeltek. Ráadásul a twizzle-jüket kivéve az összes elemük csupán 1-es és 2-es szintet ért el. A kűrben utolsó helyen végző kettős végül összesítésben a 7. helyen zárt.

Végeredmény:

1. Kaitlyn WEAVER / Andrew POJE  (CAN) 169.42 - VIDEÓ

2. Ksenia MONKO / Kirill KHALIAVIN  (RUS) 152.54 - VIDEÓ

3. Kaitlin HAWAYEK / Jean-Luc BAKER  (USA) 146.41 - VIDEÓ

5. Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND  (GBR) 137.88 - VIDEÓ

6. Cathy REED / Chris REED  (JPN) 130.88 - VIDEÓ

7. Victoria SINITSINA / Nikita KATSALAPOV  (RUS) 122.31 - VIDEÓ

8. Emi HIRAI / Marien DE LA ASUNCION  (JPN) 112.04 - VIDEÓ


Ezzel a japán versennyel a Grand Prix szezon véget ért és már csak a döntő van hátra, melyet két hét múlva, egészen pontosan december 11-14. között rendeznek Barcelonában. A döntő hivatalos honlapja elérhető ITT!

Hozzászólások