Műkorcsolya - Moszkvai GP: az első nap eredményei
Moszkvai GP: az első nap eredményei
Éremért harcolhat a japán lány Fotó:Europress/Getty

Moszkvai GP: az első nap eredményei

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/14 21:16

Kína után Oroszországban folytatódott a műkorcsolya és jégtánc Grand Prix sorozat. A mai napon a rövid programokkal kezdődött meg a moszkvai Rostelecom kupa. A hölgyeknél meglepetésre kanadai versenyző áll az élen, párosban az oroszok remekeltek, a férfiaknál spanyol, orosz és japán versenyző került dobogós helyre, a jégtáncosoknál pedig amerikai aranyérem várható.

Egyelőre az élen a kanadai Chartrand

HÖLGYEK

Szokták mondani, hogy a hölgyek a legbizonytalanabb versenyzők és a legkiszámíthatatlanabbak is. Igaz volt ez a mai rövid programra is, hiszen nem sok tiszta programot láthattunk a 12 futótól.

Meglepetésre a kanadai Grand Prix-n 7. helyen záró Alaine Chartrand vezet a rövidet követően a moszkvai verseny első napján. Raul di Blasio zenéjére koreografált programjában a hölgyeknél előforduló legnehezebb tripla-tripla kombinációt, lutz-toe-loop-ot ugrott. Hátrahajlós forgása és forgáskombinációja 4-es szintet, lépéssora és beugrós ülőforgása 3-as szintet ért el. Megjavította egyéni legjobbját és életében először korcsolyázott 60 pont feletti rövidet.

A második helyre, a szintén a kanadai versenyen induló és végül 5. helyen záró japán Rika Hongo került, aki a legkönnyebb tirpla-tripla kombináció mellett szóló tripla Flipet mutatott be. A 18 éves versenyző a szezonban már szerzett érmet a Finlandia Trophy-n, a dobogó 3. fokára állhatott. Ő is tudott javítani szezonbeli legjobbján, ami egyben élete legjobb futása is lett a rövidben.

A verseny favoritjának számító orosz Anna Pogorilaya egy GP-győzelemmel a háta mögött most két hibát is vétett programjában. A kombinációjának szánt tripla Lutz - tripla Toe-Loop-ból csak egy tripla Lutz sikerült, de abból is annyira előredőlve érkezett meg, hogy már nem tette rá a második ugrását. A szólónak szánt Rittbergerére azonban már rá kellett tennie valamit, hogy ne veszítsen pontokat, abból azonban szintén nem érkezett hibátlanul, túlforogta az ugrást és csak ezt követően tudott rátenni egy dupla Toe-Loop-ot. A hibák miatt technikai pontszáma csak a 6. legjobb lett a mezőnyből, de a dobogó teteje így sem elérhetetlen számára, hiszen kevesebb, mint 2 pont választja el az élen álló kanadai lánytól.

Jól futottak az amerikai lányok, Mirai Nagasu a 4., Ashley Cain pedig az 5. helyről várhatja majd a kűrt. Nagasunak a tripla-tripla kombináció mindkét ugrását visszaminősítették, de még így is a kombináció alappontszámából csak 1,40 pontot vesztett. Cain hibátlanul ment, bár nem vállalt tripla-triplát.

Rövid program utáni állás:

1. Alaine CHARTRAND  (CAN) 61.18 - VIDEÓ

2. Rika HONGO  (JPN) 59.85 - VIDEÓ

3. Anna POGORILAYA  (RUS) 59.32 - VIDEÓ

4. Mirai NAGASU  (USA) 58.90 - VIDEÓ

5. Ashley CAIN  (USA) 57.18 - VIDEÓ

6. Maria STAVITSKAIA  (RUS) 54.78 - VIDEÓ

7. So Youn PARK  (KOR) 53.71 - VIDEÓ

8. Maria ARTEMIEVA  (RUS) 51.88 - VIDEÓ

9. Angela WANG  (USA) 51.25 - VIDEÓ

10. Miyabi OBA  (JPN) 46.76 - VIDEÓ

11. Eliska BREZINOVA  (CZE) 46.64 - VIDEÓ

12. Joshi HELGESSON  (SWE) 44.00 - VIDEÓ

Haven Denney és Brandon Frazier még belepiszkíthat a tiszta orosz dobogóba

PÁROS

A várakozásoknak megfelelően az oroszok domináltak a párosok rövid programjában.

Az élre várt Ksenia Stolbova / Fedor Klimov kettős lépéssora és páros forgása 4-es szintet ért el, de tripla pörgetett emelésük csak 2-es, míg emelésük 1-es szintet kapott. Az emelésben jól látható módon a fiú nem tudta megtartani a pozícióváltás után partnerét, így a 4-5 pontot érő emelésük még 3-at sem ért ezúttal. A tavalyi szezonban kidobós ugrásnak a Flipet választották, idén már a nehezebb Lutz-ot tették be programjukba. A Tigris és Sárkány film zenéjére készített rövidjük mindent összevetve nem ért annyit technikában, mint honfitársaik, Evgenia Tarasova és Vladimir Morozov Sarabande programja.

A junior világbajnoki ezüstérmes pár kidobós tripla Rittbergert mutatott be és az öt nem ugráselemükből négy 4-es szintet kapott, halálforgásuk lett egyedül 3-as. Ezzel megjavították egyéni legjobbjukat is, melyet még a szezon elején állítottak be az oberstdorfi versenyen, ahol ezüstérmet szereztek.

A megítélésben egyelőre leggyengébbnek tartott orosz kettős, Kristina Astakhova és Alexei Rogonov mindössze június óta korcsolyázik együtt, mégis meglepő magabiztossággal mutatkoztak be életük első közös világversenyén. Szólóban ők tripla Salchow-ot ugrottak, kidobósnak a Flipet mutatták be triplán. Nekik összejött a 4-es szintű halálforgás, azonban a páros forgásban rontott a fiú és így csak 3-as szintre értékelték ezt az elemüket és még a minőségi pontoknál is lefelé pontozták őket a bírók.

Az amerikaiak közül az elvárásokhoz mérten a Haven Denney / Brandon Frazier páros bizonyult a legjobbnak. Ők a halálforgásban és a szóló ugrásban hibáztak, és vesztettek el értékes pontokat, mindemellett nem volt 4-es szintű elemük sem. Az Oroszlánkirály zenéjére futott kűrjükkel még javíthatnak és akár érmet is szerezhetnek második GP-jükön, egyelőre azonban 4 pont a hátrányuk a harmadik helyen álló orosz párral szemben.

1. Ksenia STOLBOVA / Fedor KLIMOV  (RUS) 69.09 - VIDEÓ

2. Evgenia TARASOVA / Vladimir MOROZOV  (RUS) 67.28 - VIDEÓ

3. Kristina ASTAKHOVA / Alexei ROGONOV  (RUS) 58.34 - VIDEÓ

4. Haven DENNEY / Brandon FRAZIER  (USA) 54.06 - VIDEÓ

5. Jessica CALALANG / Zack SIDHU  (USA) 50.87 - VIDEÓ

6. Annabelle PRÖLSS / Ruben BLOMMAERT  (GER) 48.69 - VIDEÓ

7. Narumi TAKAHASHI / Ryuichi KIHARA  (JPN) 47.68 - VIDEÓ

8. Dee Dee LENG / Simon SHNAPIR  (USA) 45.42 - VIDEÓ

Az üzbég Misha Ge mindhárom amerikait maga mögé utasította

FÉRFIAK

Jó negyedórás késéssel kezdődött csak a férfiak rövid programja a Grand Prix első napjának délutánján.

Az élen a kanadai Grand Prix ezüstérmese, Javier Fernandez végzett, aki remekül futotta le rövid programját, ami bátran kijelenthető, hogy a szezonban eddig látott legötletesebb, legszórakoztatóbb férfi program. Kifogástalanul sikerült a négyfordulatos Salchow-ja és a tripla Lutz - tripla Toe-Loop kombinációja, viszont pici billenéssel érkezett meg a tripla Axel-ből, erre minimális negatív értékelés kapott a bíróktól. Három eleme ért el 4-es erősségi szintet, egyedül az utolsóként bemutatott forgáskombinációja lett 3-as szintű.

Úgy tűnik Sergei Voronovnak jót tett a legutóbbi edzőváltás, mert mióta Eteri Tutberidzével készül versenyről versenyre magabiztosabb a budapesti Eb-n ezüstérmet szerző korcsolyázó. Szépen sikerült a négyfordulatos Toe-Loop - tripla Toe-Loop kombinációja, a szóló tripla Rittbergere és a tripla Axel-je is. Három forgáseleme 4-es szintet ért el, lépéssorára 3-as szintet kapott. Technikában, ha leheletnyivel is, de megelőzte spanyol riválisát, aki azonban program komponensekben vert rá közel 4 pontot.

Annak ellenére, hogy kétlábasra ugrotta négyfordulatos ugrását és tripla-tripla kombinációjának összekötése sem sikerült, a japán Takahiko Kozuka mégis érmes helyről várhatja a holnapi kűrt. Közel 9 pontos lemaradása miatt a fényesebb éremről nemigen álmodhat a korábbi vb-ezüstérmes, annál is inkább, mert a négyfordulatos Salchow-jából eleső Michal Brezina még javíthat kűrjével és könnyen leelőzheti őt. A cseh klasszis ebben a szezonban eddig három versenyen, öt programon belül összesen hétszer próbálkozott ezzel az ugrással és csak egyszer sikerült neki. Kérdés, hogy a holnapi kűrben betervezett kettőből mennyit tud sikeresen végrehajtani.

Csalódást okoztak az amerikai fiúk: sem Max Aaron, sem Jason Brown nem futott hibátlanul, így a múlt héten Kínában 5. helyen végző üzbég Misha Ge Ave Maria programjával le is előzte őket, pedig neki még az első csoportban kellett jégre lépnie. Érdemes kiemelni, hogy Brezina mellett egyedül neki volt mindhárom forgáseleme és a lépéssora is 4-es szintű.

1. Javier FERNANDEZ  (ESP) 93.92 - VIDEÓ

2. Sergei VORONOV  (RUS) 90.33 - VIDEÓ

3. Takahiko KOZUKA  (JPN) 81.38 - VIDEÓ

4. Michal BREZINA  (CZE) 80.89 - VIDEÓ

5. Misha GE  (UZB) 79.69 - VIDEÓ

6. Max AARON  (USA) 77.09 - VIDEÓ

7. Jason BROWN  (USA) 76.32 - VIDEÓ

8. Artur GACHINSKI  (RUS) 74.13 - VIDEÓ

9. Jeremy TEN  (CAN) 73.91 - VIDEÓ

10. Stephen CARRIERE  (USA) 72.20 - VIDEÓ

11. Ivan RIGHINI  (ITA) 69.74 - VIDEÓ

12. Moris KVITELASHVILI  (RUS) 62.24 - VIDEÓ

[caption id="attachment_6073271" align="aligncenter" width="730"]2014 Hilton HHonors Skate America Érik az amerikai kettős második GP-aranya      Fotó: Europress/Getty[/caption]

JÉGTÁNC

Hatalmas várakozás előzte meg a nap utolsó versenyszámát, a rövid táncot. Az amerikai Madison Chock / Evan Bates kettős vezető pozíciójához nem fért kétség, mindössze 0.10 ponttal maradtak el a Skate Americán futott egyéni legjobb rövid táncuktól. Don Quixote programjuk két kiemelkedő eleme az egyenes vonalú emelésük és a twizzle soruk volt, mely egyaránt 4-es szintet kapott. Úgy tűnik Igor Shpilband tanítványainak egyértelmű lesz az útjuk a grand prix döntő és várhatóan a világbajnoki dobogó felé is.

A jégtáncosok versenyében jégre lépő első két kettős áprilisban cserélt párt egymással, az erőviszonyok összemérésének pillanata pedig most jött el. Orosz jégtáncosok esetén különösen kiélezett küzdelem zajlik azért, hogy kit hányadik számú kettősnek könyvel el a hazai szövetség és világversenyeken a pontozóbírók. A múlt héten Kínában versenyző Ilinykh / Zhiganshin kettős több mint 6 ponttal verte meg a Sinitsina / Katsalapov duót, akiket nemcsak az a teher nyomasztott, hogy most mutatkoznak be először, hanem hogy mindezt hazai pályán, hazai közönség előtt a verseny első jégre lépőiként kellett megtenniük. Az érintkezés nélkül végrehajtott középvonalú lépéssoruk, valamint forgatott emelésük is csak 2-es szintet ért el, twizzle-sorukat pedig nem sikerült teljesen szinkronban végrehajtaniuk.

Ilinykh és Zhiganshin Carmen-je közel 4 pontot javult a múlt heti Kínai bemutatkozásuk óta, mindamellett hogy egyenes vonalú emelésük ezúttal 4-es helyett csak 2-es szintet kapott. Ez valamelyest a hazai pályának is köszönhető, valamint hogy ezúttal már jóval kisebb teherrel versenyezhettek, hisz már nem velük szemben voltak hatalmasak a várakozások, hanem Sinitsináékkal szemben.

A brit Penny Coomes / Nicholas Buckland kettős flamencoval spékelt rövid táncában a körvonalú emelés 2-es, a twizzle-sor csak 1-es szintet kapott. Ötödik Grand Prix szezonjukban versenyeznek, ám még egyszer sem sikerült érmet szerezniük. Mivel nem alakultak ki igazán nagy pontkülönbségek a 3-4-5. helyen, így a Skate America bronzérme után ismét dobogóra állhat a regnáló junior világbajnok Stepanova / Bukin kettős is.

1. Madison CHOCK / Evan BATES  (USA) 68.86 - VIDEÓ

2. Elena ILINYKH / Ruslan ZHIGANSHIN  (RUS) 64.12 - VIDEÓ 3. Penny COOMES / Nicholas BUCKLAND  (GBR) 59.55 - VIDEÓ

4. Victoria SINITSINA / Nikita KATSALAPOV  (RUS) 57.96 - VIDEÓ

5. Alexandra STEPANOVA / Ivan BUKIN  (RUS) 56.90 - VIDEÓ

6. Alexandra ALDRIDGE / Daniel EATON  (USA) 54.39 - VIDEÓ

7. Kaitlin HAWAYEK / Jean-Luc BAKER  (USA) 52.86 - VIDEÓ

8. Rebeka KIM / Kirill MINOV  (KOR) 46.14 - VIDEÓ

Holnap a kűrökkel folytatódik és egyben be is fejeződik a moszkvai Grand Prix verseny, melyet az EuroSport2 élőben közvetít:

2014. november 15. szombat

12:00 Hölgyek szabadprogram

14:10 Páros szabadprogram

15:55 Férfiak szabadprogram

18:10 Jégtánc szabadprogram

Hozzászólások