Műkorcsolya - Japán Grand Prix - előzetes
Japán Grand Prix - előzetes
Jégtáncban a Reed testvérpár is indul az NHK Trophy-n Fotó:Europress/Getty

Japán Grand Prix - előzetes

HosszabbitásHosszabbitás
2014/11/26 21:24

Utolsó állomásához érkezett a műkorcsolya és jégtánc Grand Prix szezon. A hatodik helyszín Japán, mégpedig Oszaka, ahol már megannyi versenyt rendeztek a korábbi években is, legutóbb a 2013-as Négykontinens Bajnokságot. Grand Prix versenyt pedig legutoljára 2005-ben rendeztek pontosan itt, a Namihaya Dome-ban. Jelen versenyen 12 nemzet 53 versenyzője lép jégre, köztük a világ- és olimpiai bajnok Yuzuru Hanyu, a világbajnoki ezüstérmes Kaitlyn Weaver / Andrew Poje jégtáncos pár, valamint a párosban világbajnoki bronzérmes Meagan Duhamel / Eric Radford kettős.

A november 28-30. között zajló verseny azért is kiemelt jelentőségű, hiszen ez az utolsó lehetősége a versenyzőknek, hogy kvalifikáljanak a Grand Prix döntőre, melyet december közepén tartanak Barcelonában, ahol szakáganként a legjobb 6 versenyző mutathatja majd be rövid programját és kűrjét.

Két versenyszámban is hiányos a mezőny: az elmúlt napokban a férfiaknál a belga Jorik Hendrickx, míg párosban az orosz Arina Cherniavskaia / Antonio Souza-Kordeyru kettős lépett vissza. Pótlásukra az idő rövidsége miatt már nem volt lehetőség.

                     Az idei Négykontinens Bajnokság mindhárom érmese - Miyahara, Murakami és Li - is versenyez a japán GP-n

HÖLGYEK

A hölgyeknél már csak 2 hely kiadó amellett a négy orosz versenyző (Elena Radionova, Elizaveta Tuktamysheva, Anna Pogorilaya, Julia Lipnitskaya) mellett, akik már biztosan résztvevői a finálénak.

Három favoritja is van a női mezőnynek Oszakában: az idei Négykontinens Bajnokság ezüstérmese, Satoko Miyahara, aranyérmese, Kanako Murakami, és az aktuális amerikai bajnok, Gracie Gold. Mindhárman egy-egy bronzérmet gyűjtöttek előző GP-versenyükről, így mindannyian csak egy győzelemmel kerülhetnének biztonsággal a döntőbe. Egy itt szerzett második hellyel bekerülni viszont már a két versenyről hozott jó összpontszámra lesz szükség, hogy be lehessen fogni Ashley Wagner-t, aki jelenleg még döntőbe jutó helyen áll.

Hármójuk közül idén Satoko Miyahara tűnik a legbiztosabb futónak, jóllehet ugrásait mindkét programjában több alkalommal is visszaminősítették a kanadai versenyen. Ha szerencséje van, egy másik technikai panel, pláne hazai pályán, talán kevésbé veszi górcső alá a rövidben és a kűrben szereplő tripla-tripla kombinációját.

Kanako Murakami ugrásai közül a Rittbergerénél nem szokott meglenni a kellő fordulatszám, valamint idei programjaiban nem szerepel Lutz, és a lépéssorai is csak 2-es szintet értek el Kínában. Gracie Gold tripla-tripla kombinációja pedig nem tűnik olyan betonbiztosnak, mint az előző szezonban.

A három hölgyön kívül kicsit nehezebb a helyzete az amerikai Polina Edmunds-nak, aki 4. helyen zárt Kínában. Ő is csak egy győzelemmel, valamint vetélytársai gyengébb szereplésének függvényében kerülhet még be kis szerencsével a döntőbe.

A mezőny erősségét mutatja, hogy olyan versenyzők futnak még Japánban, mint az idei Négykontinens Bajnokság broznérmese, Zijun Li, a korábbi vb-ezüstérmes Alena Leonova, és a női mezőny legtapasztaltabb résztvevője, a 15. GP-versenyén induló, kétszeres Eb-bronzérmes Elene Gedevanishvili is.

Yuzuru Hanyu hazai pályán bizonyíthat

FÉRFIAK

A férfiaknál 3 hely kiadó még a döntőben. Eddig az orosz Maxim Kovtun, a spanyol Javier Fernandez és a japán Tatsuki Machida került a legjobb hatfős csapatba. Most pedig itt a lehetőség Yuzuru Hanyu, Takahito Mura és Sergei Voronov előtt, hogy ők is kvalifikáljanak.

Yuzuru Hanyu Kínában a második helyen zárt, ám hogy a világ- és olimpiai bajnok egyáltalán kűrt tudott futni, már az is csodaszámba ment. Emlékezetes ütközése Han Yan-nal a szabadprogram előtti bemelegítésnél még azóta is beszédtéma korcsolyaberkekben. A mai napig kétséges volt, hogy fog-e versenyezni Oszakában, ám a legutóbbi információk szerint, lábfájdalmai ellenére is vállalja a versenyzést.

Legnagyobb kihívója az idei négykontinens bajnok, Takahito Mura lesz, aki bár soha nem számított az első számú japán versenyzőnek, a kanadai GP-n mutatott formája alapján akár még meglepetést is okozhat. Murának leginkább a forgásaiban és az összekötő elemekben kell még fejlődnie ahhoz, hogy igazán nagy riválisa lehessen Hanyunak.

Dobogóra várható Oszakában az Eb-ezüstérmes orosz Sergei Voronov is, aki a moszkvai versenyen ezüstérmet szerzett és idén igen meggyőző formában versenyez. Bár a leszúrós ugrásokkal, a Flip-el és a Lutz-al mindig is hadilábon állt, idén egy Lutz-ot azért beletettek a kűrjébe. Igaz pont ezt az ugrást csak duplára pörgette be az orosz GP-versenyen.

A három továbbjutó-esélyes versenyző harcába azért belepiszkíthat még a háromszoros amerikai bajnok és korábbi Grand Prix döntő győztes, Jeremy Abbott is, aki úgy tűnt, hogy visszavonul az olimpiai szezont követően, ám talált magában kellő motivációt, hogy 29 évesen is folytassa a versenyzést. A teljes mezőnyt tekintve a legtapasztaltabb futó, hiszen karrierje során ez lesz a 16. Grand Prix viadal, melyen részt vesz. Az amerikai versenyen elért 5. helyével, bármilyen jól szerepel is itt, búcsút inthet a döntőnek.

Kavaguti és Smirnov idén két versenyből kettőt megnyert

PÁROS

Ahogy a férfiaknál, úgy a párosoknál is 3 hely kiadó még Grand Prix döntőben. Eddig az orosz Ksenia Stolbova / Fedor Klimov páros, valamint két kínai kettős: Cheng Peng / Hao Zhang, valamint Wenjing Sui / Cong Han a biztos résztvevők a fináléban.

Két kétszeres világbajnoki bronzérmes páros csap össze Japánban az aranyéremért: a kanadai Duhamel / Radford és az orosz Kavaguti / Smirnov duó. Mivel mindkét kettős győzelemmel érkezik erre a versenyre, így bizton állítható, hogy egyaránt bejutnak a döntőbe, de a kínai versenyen ezüstérmet szerző Xiaoyu Yu / Yang Jin kettős is jó eséllyel pályázik a fennmaradó hely betöltésére.

Yuko Kavaguti és Alexander Smirnov idén tért vissza a versenyzéshez, hiszen tavaly októberben Smirnov súlyos térdsérülést szenvedett egy kisebb orosz versenyen, így a teljes olimpiai szezont ki kellett hagyniuk. A 33 éves Yuko és a 30 éves Alexander azonban úgy döntött nem hagyja abba a közös versenyzést és nekivágnak egy újabb szezonnak. S hogy milyen jól tették, igazolja őket az oberstdorfi versenygyőzelmük és az amerikai Grand Prix-n szerzett aranyérmük is. Szóló tripla-tripla ugrósorukkal, kidobós négyfordulatos Salchow-jukkal egyértelműen a világbajnokság egyik éremesélyeseinek tekinthetők.

A kanadai Meagan Duhamel / Eric Radford kettős, hasonlóan az oroszokhoz, kidobós négyfordulatos Salchow-val rendelkezik, emellett szóló ugrásként a Lutz-ot ugorják mind a rövidben, mind a kűrben. A két, közel azonos tudású kettős között minden bizonnyal csak a pillanatnyi futás fog dönteni.

A senior mezőnyben még újoncnak számító kínai Xiaoyu YU / Yang JIN kettős még kvalifikálhat a döntőre. Számukra az a kérdés, hogy ha a 3. helyen zárnak, akkor két versenyük összpontszáma magasabb lesz-e az orosz Tarasova / Morozov kettősénél. Ha igen, akkor hatodik párosként, ők lehetnek ott a döntőben.

Kaitlyn Weaver és Andrew Poje a legnagyobb favoritja nemcsak a japán versenynek, hanem a GP döntőnek is

JÉGTÁNC

Két hely kiadó még a jégtáncosoknál a Grand Prix döntőben. Biztos helye eddig két amerikai kettősnek: Madison Chock / Evan Bates, Maia Shibutani / Alex Shibutani, a francia Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron és a kanadai Piper Gilles / Paul Poirier jégtáncos pároknak van. Nem kérdés, hogy az ötödik biztos GP-döntős a kanadai Kaitlyn Weaver / Andrew Poje duó lesz, akik idén a világbajnokságon mindössze 0.02 ponttal csúsztak csak le a világbajnoki címről. Ez már a 17. Grand Prix versenyük karrierjük során és eddig háromszor voltak döntősök, de ott dobogóra sosem sikerült állniuk. Ebben az évben viszont egyértelmű esélyesei nemcsak a döntőnek, hanem a márciusi világbajnokságnak is.

Kihívóik a britek, Penny Coomes és Nicholas Buckland lesznek, akik a budapesti Eb-n érték el eddig legnagyobb sikerüket, bronzérmesek lettek. Az orosz GP-n szintén bronzérmet szereztek, így egy itt szerzett ezüstéremmel karrierjük során először a döntőbe juthatnak.

Dobogóért harcolhat még a következő három kettős is: Victoria Sinitsina / Nikita Katsalapov, Ksenia Monko / Kirill Khaliavin és Nelli Zhiganshina / Alexander Gazsi. A két orosz duó párharca azért is lesz érdekes, hiszen mindkét kettős a GP-sorozatban egy 4. helyet szerzett az előző versenyén, ráadásul közel azonos pontszámmal. A németek ebben a szezonban a korábbi műkorcsolya világbajnok Stephane Lambiel-lel koreografáltatták programjaikat, ám elemeik nem érik el a magasabb szinteket, így van még hová fejlődniük technikában.


A verseny teljes indulói listája elérhető ITT!


Az EuroSport2 a verseny legnagyobb részét élőben közvetíti:

November 28. péntek

6:45-8:00 Páros rövid program ÉLŐ

8:15-9:45 Hölgyek rövid program ÉLŐ

11:00-12:30 Férfi rövid program ÉLŐ

November 29. szombat

7:45-9:45 Hölgyek szabadprogram ÉLŐ

9:45-10:50 Páros szabadprogram

10:50-12:45 Férfi szabadprogram ÉLŐ

November 30. vasárnap

7:00-9:15 Gála ÉLŐ

Hozzászólások