Műkorcsolya - Coming outolt a páros korcsolyázó
Coming outolt a páros korcsolyázó
Eric Radford felvállalta másságát Fotó: Europress/Getty

Coming outolt a páros korcsolyázó

HosszabbitásHosszabbitás
2014/12/04 21:22

A kanadaiak első számú páros korcsolyázója, Eric Radford nyilvánosan bevallotta, hogy meleg. Meagan Duhamel-lel háromszoros kanadai bajnokok, már kétszer szereztek bronzérmet világbajnokságon és a szezonban két Grand Prix győzelemmel kvalifikáltak a jövő héten rendezendő döntőre.

A legtöbb homoszexuális sportoló valószínűleg azért nem vállalja másságát, mert attól tart, hogy ezzel a lépéssel elterelné a figyelmet sportolói teljesítményéről. A coming outolók nagy része épp ezért pályafutása befejeztével áll nyilvánosság elé, ahogy tette ezt korábban Johnny Weir amerikai műkorcsolyázó is. (Bár ő később visszatért, de sorozatos sérülései miatt visszatérése után sportolói karrierje csak rövid ideig tartott.)

Ezidáig tehát soha egyetlen aktívan versenyző műkorcsolyázó sem állt ki a nyilvánosság elé, hogy elismerje melegségét. Soha. Senki. Hogy ezzel a lépésével ledönti-e azt a sztereotípiát, mely a férfi korcsolyázókkal kapcsolatban általánosnak mondható, az kérdéses. Az viszont tény, hogy tisztában volt kinyilatkozása súlyával. Már januárban, a szocsii téli olimpiát megelőzően elgondolkodott a bejelentésen, ám akkor még úgy döntött nem akarja elhomályosítani éremszerző teljesítményét egy ilyen pluszinformációval. Ráadásul egy ilyen bejelentés Oroszországban jócskán felborzolta volna a kedélyeket.

Ahogy nyilatkozatában elmondta, tinédzserként nem akart mást, csak olyan lenni, mint a többiek. Nem akarta elfogadni, hogy ő más. A fordulópont akkor érkezett el az életében, amikor megismerte korábbi edzőjét, Paul Wirtz-et, aki nyíltan vállalta homoszexualitását, nemcsak edzésekre, hanem versenyekre is magával vitte partnerét. Eric Radford neki komponálta azt a zenét, melyre idén az olimpián a rövid programot futották Duhamellel. Wirtz ugyanis 2006-ban meghalt és az ő emlékére készült a zongoramuzsika és a sokak által kedvelt rövid program. Eric számára Paul volt az első meleg ember, akit közvetlen környezetében megismert. Eric rájött, hogy a melegek is normális emberek, ő döbbentette rá Ericet, hogy nem kell aggódni a másság miatt.

Vajon a pontozóbírókat befolyásolja a bejelentés

Jövő héten tehát Grand Prix döntő, ahol Eric Radford partnerével az aranyéremért harcol majd. Hogy bejelentése milyen szinten lesz hatással a pontozóbírókra, akik a szubjektívebb program komponensekbe könnyedén beleszőhetik rokonszenvüket vagy ellenszenvüket, az december 11-14. között Barcelonában kiderül...

Hozzászólások