Műkorcsolya - A kvadragyáros Tutberidze elárulta a titkát
A kvadragyáros Tutberidze elárulta a titkát
Fotó: Europress/AFP

A kvadragyáros Tutberidze elárulta a titkát

Ajkler ZitaAjkler Zita
2020/02/18 14:04
A műkorcsolya világában az elmúlt években mindenki megismerte Eteri Tutberidze nevét, munkássága és tanítványai sikerei által. Persze, emellett rengeteg kritika is éri, pontosan ugyanezen okok miatt: tanítványai (kora), és azok sikerei miatt.

Sokan emlékszünk 2014-ben Yulia Lipnitskayára, aki minden idők legfiatalabbjaként nyert Budapesten Európa-bajnokságot, majd csapatban olimpiát. Ezután viszont mélyrepülés következett, aminek a végén kiderült: a sikernek komoly ára volt. Anorexiája és egyéb problémái miatt végül abbahagyta a versenyzést, úgy, hogy szinte még el sem kezdte. 

Aztán ott volt Evgenia Medvedeva, aki szintén tündöklő csillagként robbant be és nyert meg mindent, éppen az olimpia előttig. Akkor aztán a végtelenül sok munka és edzés visszaütött: Zsenyánál fáradásos törést diagnosztizáltak, amire ráment az Európa-bajnokság, majd később az olimpia is. Ahol egy szintén Tutberidze tanítvány nyert, Alina Zagitova, aki azóta már szintén abbahagyta a versenyzést. 

000_10X553.jpg Fotó: Europress/AFP

De már itt van az újabb csapat: fiatalabbnál fiatalabb lányok ugrálják nála a négy fordulatosokat és nyerik a versenyeket. Eredményben egymást felül, korban pedig alul múlva. Szinte csak tinik érnek el nála sikereket, igaz, véleménye is markáns ezzel kapcsolatban. Szerinte ugyanis a női szervezet a pubertás után más inkább az anyaságra készül, nem alkalmas már az élsportra. Sokan kérdőjelezik meg ezt, és támadják, de a tény az tény: a legtöbb női bajnok mostanában a Tutberidze iskolából érkezik.

Eteri szerint ez közös siker: kollégáival évek óta dolgozik és juttat el korcsolyázókat szinte a semmiből a csúcsra. Érdekes, hogy olyan versenyző, aki már bárhol elért bármiféle sikert, nem jelentkezik nála. Nála inkább a nulláról lesznek sikeresek, a kezdetektől fogja a kezüket. Saját bevallása szerint is inkább olyanokkal szeret együtt dolgozni, akik szinte kétségbeesetten vágyják a sikert, mivel ez a "kétségbeesés" hajtja ezeket a lányokat a munkán át az eredményekig. Ők képesek szinte minden megtenni azért, hogy elérjék a céljukat, és ahhoz, hogy valaki bajnok legyen, erre van szükség. Az, hogy ki kerül be a csoportjába, szintén érdekes kiválasztási folyamattal dől el: Tutberidze rögtön a jégre küldi a jelentkezőt, és miközben figyeli őket, hallgat magára. Ha megszólal benne az a bizonyos belső csengő, akkor van esély a maradásra. Emellett számba veszi, hogy képes lesz-e együtt dolgozni a jelentkezővel, fogja-e tudni szeretni, meg tudja-e majd érteni, és ehhez hasonló kérdésekre keres választ magában. Ha a válasz többnyire igen, akkor egy új taggal bővül a csapat.

Alina ZagitovaAlina Zagitova Fotó: Europress/AFP

Alina Zagitova esetében például rögtön tudta, hogy van értelme együtt dolgozniuk, holott szerinte akkor, 12 évesen, még nem volt kimagaslóan tehetséges semmiben. Szép volt és hajlékony, de semmi extrát nem tudott. Viszont ott volt a szemében az a vágy, hogy jobb akar lenni, a könyörgés, hogy Eteri segítsen neki. Tutberidze pedig gondolkodás nélkül fogadta a csapatba, mivel érezte, hogy hatalmas potenciál van a lányban. Azonban ezután volt olyan időszak, amikor Alina túlságosan is elkényelmesedett. Eteri szerint túl sokat foglalkozott minden mással, az edzéseken kívül. Elment a fókusz, és az a versenyző, aki nem teszi bele magát maximálisan az edzésekbe, az nem keresi a kihívásokat sem. Ha pedig ez megtörténik, és az edző hiába próbálja visszaterelni a helyes útra, akkor egyszer csak elköszönnek egymástól. A jelenlegi csúcs versenyzői is teljesen mások: mind Trusova, Kostornaia és Shcherbakova teljesen más egyéniség, akiket meg kell értenie az edzőnek, hogy sikeresen tudjanak együtt dolgozni, ez pedig nem egyszerű, hiszen rajtuk kívül is nagy számú a csapat. De a legjobbak előbb-utóbb kiharcolják maguknak a kellő figyelmet, és onnan szinte egyenes út vezet a csúcsra.

Anna Shcherbakova, Alena Kostornaia, Alexandra TrusovaAnna Shcherbakova, Alena Kostornaia, Alexandra Trusova Fotó: Europress/AFP

Tutberidze titka tehát nem egy dolog, de megfogalmazható, körülírható. A lényege pedig, ahogy ez eddig sem volt kétség: a munka, az edzések. Hogy mindent, amit kell, fel kell áldozni a sikerért. Mottója az, hogy minden napból ki kell hozni a maximumot, semmit nem szabad holnapra hagyni. Ennek eredményét pedig versenyről versenyre követhetjük, egészen addig, amíg radikális változások nem jönnek a szabályokat tekintve, mint például egy erős korhatár emelés...


via fs-gossips.com
Hozzászólások