Téli sportok - Mindenki egy ellen
Mindenki egy ellen
Fotó: Europress/Getty

Mindenki egy ellen


2014/11/28 11:24

Martin Fourcade lehet az első férfi sílövő, aki a negyedik összetett világkupa sikerét éri el „zsinórban” a vasárnap Östersundban kezdődő 2014/2015-ös világkupa-szezonban.  A francia olyan legendákat előzhet meg, mint Frank Ullrich, Raphael Poirée vagy Ole-Einar Bjorndalen, akik 3 kristály gömbbel rendelkeznek.

A fiatalabb Fourcade testvér helyzete korántsem egyszerű idén. Nyáron mononukleózist állapítottak meg nála és 3 hónapon keresztül nem edzett (a betegségéről korábbi cikkünkben itt olvashat). Azóta felépült a sportolók karrierjét gyakran kettétörő betegségből, és teljes erővel az östersundi versenyekre koncentrál.  Biztos, hogy nyomott hagyott Fourcade felkészülésében a fertőzés, mivel kijelentette, hogy ebben az évben nem indul sífutó számokban és csak a biatlonra összpontosít.

A férfi mezőny kiemelkedő alakja valószínűleg ebben az évben is a norvégokkal kell, hogy felvegye a versenyt. Bjorndalen és a Boe testvérek bizonyára kemény ellenfelei lesznek, míg Emil Hegle Svendsen szerepe homályos az összetett győzelemért folyó harcban. Az előző 7 szezonban a dobogón végző norvég motivációs problémákkal küzd, és bevallása szerint idén nem lát kihívást maga előtt.

A norvégok mellett az oroszok is komoly nyomást helyezhetnek Martin Fourcade vállára: Loginov, Lapshin, Shipulin, Malyschko, Garanichev és a újonc  Pechenkin mind „veszélyt” jelenthetnek. Nem szabad elfelejtkeznünk a svéd Frederik Lindströmről vagy a német Erik Lesserről sem, akik ez elmúlt évben már megrángatták Fourcade nem létező bajszát.

Vasárnap délután (15:30) egy vegyes váltót rendeznek a svéd városban, majd a jövő héten az egyéni futamokkal folytatódik a viadal: a férfiak 20km-es versenye szerdán, míg a nők 15km-es távja csütörtökön 17:15 órakor kezdődik. December első hétvégéjén pedig a sprint és az üldöző számokkal fejeződik be az östersundi biathlon világkupa-verseny.

Hozzászólások