Téli sportok - Itt a sárga, hol a sárga?
Itt a sárga, hol a sárga?

Itt a sárga, hol a sárga?


2014/12/22 10:14

Az idei téli szakági világkupa-sorozatokban fej-fej melletti küzdelmeket, és sokszor egyik hétről a másikra új sárga vagy piros trikóst látunk a versenyeken. Az alpesi síben Marcel Hirscher és Kjetil Jansrud, a biatlonban Martin Fourcade és Emil Hegle Svendsen, míg az északi összetettben Eric Frenzel és honfitársa Fabian Riessle „cserélgetik” az összetettben vezetőnek járó mezt.

Sokan sejtették, hogy az osztrák Marcel Hirscher idén megint egy norvéggal kell hogy megküzdjön az elsőségért. Az elmúlt években Aksel Lund Svindal volt a legnagyobb ellenfele, de most egy sokkal komolyabb vetélytársra akadt Kjetil Jansrud személyben. A fiatal norvég szinte verhetetlen a gyors számokban.  Az eddig megrendezett hat futamon négyszer nyert: kétszer lesiklásban és kétszer szuperóriás-műlesiklásban, és még egyszer-egyszer a második helyen is végzett. A megszerezhető 600 pontból 560-at kapott ezeken a versenyeken valamint még 50 pontot gyűjött az órási-műlesikló számban is. Nem véletlenül vehette fel ezek után az összetett elsőnek járó piros trikót. Hirscher sem mondhat rossz szezonkezdést magának. A címvédő is négy versenyt nyert: kétszer műlesiklásban és kétszer óriás-műlesiklásban a hat ilyen jellegű szakági futamokon. Neki csak annyi a „hibája”, hogy a maradék két futamon egyszer harmadik, míg egyszer második lett. Szenzációs szezonkezdés mindkét sízőtől, amely ha így folytatódik, igazi izgalmakat hozhat a futamokon az egész idényben.

A biatlon háza táján is óriási a küzdelem a végső győzelemért. Martin Fourcade még Östersunban felállt a padlóról, amelyet Hochfilzenben megfejelt egy győzelemmel, és ezzel újra a vezető helyen érezhette magát az összetettben. Elmondható, hogy évek óta Fourcade legnagyobb „harcostársa”, a norvég Emil Hegle Svendsen sem fogja feltett kézzel olyan egyszerűen átadni a sárga trikót. A szlovéniai Pokljukában egy rövid időre, de visszavette a vezető szerepét az üldözőversenyben, amelyet rögtön elvesztett a tömegrajtos futam után. Visszaállt a világ rendje, de ha azt gondoljuk, hogy ez örökké így marad, akkor nagyot tévedünk. Biztos, hogy lesz még számos fordulat a szezonban, főleg úgy hogy szép számmal jelentkeznek trónkövetelők, akik szeretnék megtörni a Fourcade-Svendsen hegemóniát.

Említsünk meg egy kevésbé „népszerű” versenysorozatot is, ahol szép lassan, de a németek átvették az uralmat. Az északi összetettben Eric Frenzel elég pocsékul kezdte a szezont, de megtalálta a formáját és Lillehammer után máris az élen találta magát. Frenzel azonban egy új kihívóra talált idén Fabian Riessle személyében. A napokban a 24. születésnapját ünneplő freiburgi fiatalember igaz hogy nem nyert még futamot ebben az évben, de megrendezett négy egyéni számban (Gundersen) hatodiknál rosszabb helye nem volt és háromszor is a dobogón állt. Ezzel kiérdemelte, hogy ő viselhessen a sárga trikót a következő viadalokon. A két német „kakaskodásába” még egy honfitársuk is beleszólhat. Johannes Ryzdekről van szó, aki novemberben már nyert futamot Kuusamo-ban és hatodik helyen végzett Ramsauban.  A német házi viadalba várhatóan a veteránnak számító Jason  Lamy Chappuis-nak és a norvég Koksliennek is lesz beleszólása, így izgalomban ebben a szakágban sem lesz hiány a 2015-ös faluni északi sí világbajnokság rajtjáig.

Ma az alpesi síben még egy műlesikló versenyt rendeznek az olaszországi Madonna di Campiglio lejtőin, majd a karácsonyi pihenő után újra sílécet csatolnak a riválisok, és folytatódhat az „itt a sárga, hol a sárga?” elnevezésű küzdelem a szezon végi kristálygömbökért.

Hozzászólások