Téli sportok - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló
Hóeke extra - hétvégi összefoglaló
Fotó: Europress/AFP

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló


2014/11/24 08:00

Nincs mindenkinek ideje arra, hogy a televízió előtt töltse a hétvégét, így lemaradhat kedvenc téli sportjai(i) legfontosabb történéseiről. Múlt héten elindult sorozatunkban hétfőn délelőttönként gyors összefoglalót adunk a havas-jeges sportok elmúlt napjainak történéseiből.

- A németországi Klingenthalban a síugrók számára is elkezdődött a Világkupa szezon. Sajnos már a pénteki selejtező is hozott eseményt, aminek sem a 148 méteres hatalmas repülés után bukó Phillip Sjøen, sem pedig a bal bokáján megsérülő Kamil Stoch nem örült. Egyikük sem tudott így ugrani a hétvégén, ami a Világkupa címvédőjének számító lengyelnek volt kellemetlenebb. Nélküle ugyanis a szombati csapatversenyen nem jutott be a második sorozatba a csapat (9. lett). Szintén csalódás volt a csapatverseny a nyolcadikként záró osztrákoknak. A győzelemért német-japán csata zajlott, előbbiek sikerével. A vasárnapi egyéni versenyben a cseh Roman Koudelka győzött, aki az egész hétvége során a legjobbak között volt, így továbbvitte jó nyári formáját. A 25 éves cseh síugró ezzel karrierje első Világkupa versenyét nyerte meg, most az osztrák Stefan Kraft és az első sorozat után még vezető Andreas Wellinger előtt nyert. Folytatás csütörtöktől a finnországi Kuusamóban.

- Nem alakul mostanában jól az élet az amerikai sztársízőknek, Lindsey Vonn régóta küzd a rehabilitációval, Bode Miller hátát a napokban műtötték. Erre pedig a szintén olimpiai bajnok Ted Ligety szombati peche jött még rá, aki edzésen bukott és a bal kezében tört el néhány csont. "Megpróbáltam ma kettévágni a kezemet. Kaptam négy csavart, de néhány nap múlva újra síelhetek" - írta az esetről Facebook oldalán az azóta már Vailben megműtött Ligety.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a mostani baleset befolyásolja-e majd a szereplését a szezon csúcspontján, a pont az USA-ban sorra kerülő alpesi sí vb-n.

- Pár évvel ezelőtt már érkeztek hírek arról, hogy egyes cégek légzsákot (airbag) tesztelnek alpesi sízők számára. A technológiai fejlesztések az utolsó fázisban tartanak, így nem csoda, ha a FIS úgy döntött, hogy januártól engedélyezi a rendszer használatát. A következő naptári évben tehát akár Világkupa versenyen, akár már a világbajnokságon is alkalmazni lehet az alábbi videóban látható, a versenyzők testi épségét nagyobb bukások esetén védő rendszert:

- A jövő hétvégén veszi kezdetét az északi összetettezők Vk-sorozata. Az osztrák csapatnál viszont már most eldőlt, hogy sem a gyermeke közelgő születése miatt otthon maradó Wilhelm Denifl, sem pedig a veterán Mario Stecher nem utazik Kuusamóba. A kétszeres olimpiai bajnok Stecher a házon belüli kvalifikációban nem harcolta ki a helyét, így legkorábban a decemberi ramsaui Vk-versenyen indulhat el - ha az osztrák szövetség a rendező jogán járó plusz helyek egyikét neki adja majd.

Hozzászólások