Téli sportok - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló
Hóeke extra - hétvégi összefoglaló

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló


2014/11/17 08:00

Nincs mindenkinek ideje arra, hogy a televízió előtt töltse a hétvégét, így lemaradhat kedvenc téli sportjai(i) legfontosabb történéseiről. Most útjára induló sorozatunkban hétfőn délelőttönként gyors összefoglalót adunk a havas-jeges sportok elmúlt napjainak történéseiből.

- A november 15-16-i hétvége legfontosabb eseménye kétségkívül a finnországi Leviben sorra került két műlesikló Világkupa verseny volt. Szombaton a hölgyeknél a már egy hete Lappföldön edző szlovén Tina Maze győzött a szezon első szlalom versenyén, aki 34 századmásodperccel előzte meg a svéd Frida Hansdottert és 52 századdal az osztrák Kathrin Zettelt, utóbbi két év után szerzett ismét érmet műlesikló Vk-versenyen. A szlovén olimpiai bajnok a söldeni rajton csak 22. volt, így mostani szereplésével jelezte, hogy az ausztriai teljesítmény inkább csak kisiklás volt. Ez volt Maze negyedik Vk-sikere műlesiklásban, összesítésben pedig már a 24. karrierje során.

"Nagyon biztos voltam végig, a második futamban agresszíven síeltem. Jó érzés, hogy a szlalomban is újra versenyképesnek érezhetem magam" - nyilatkozta az Eurosportnak a hetvenedik Vk-dobogóját ünneplő Maze. A futam érdekessége volt, hogy az olimpiai és világbajnok Mikaela Shiffrin csak a 11. helyen végzett 2,07-es hátránnyal. A Leviben tavaly győztes amerikai (ahogy legutóbb is) csak csütörtökön érkezett meg Európába, (este már repült is  vissza az Egyesült Államokba), rövid kiruccanása ezúttal nem volt tehát túl sikeres.

- A várt szoros futam helyett két klasszis műlesikló uralta a vasárnapi - az itt megszokott sűrű ködben rendezett, mesterséges megvilágítással segített - férfi versenyt, amelyet a norvég Henrik Kristoffersen tudott megnyerni az első futam után még vezető osztrák Marcel Hirscher előtt. Hátfájása ellenére a német Felix Neureuther jött be harmadiknak, aki 1,31 (!) másodperccel maradt el a két futam után a győztes norvég síző mögött. A második futam pályáját Kristoffersen síelte meg a legjobban, amely után végül 12 századdal a söldeni nyitányt megnyerő Hirscher elé tudott kerülni. Leviben már magyar színekben indult el a Világkupában a korábban horvátként szereplő Samsal Dalibor, aki a 81 induló között az 56. pozíciót szerezte meg az első futamban, így a második futamra már nem kvalifikálta magát.

- A futam előtt Hirscher a mínusz 18 fok (!) ellenére meglátogatta azt a rénszarvast, amelyet a tavalyi lappföldi sikere után kapott a finn szervezőktől. "Nem tudom, hogy tényleg ő-e az, de ha igen, akkor szépen megnőtt a tavalyi verseny óta" - mondta mosolyogva az osztrák, aki jelen állás szerint már nem tervez indulni a 2018-as téli olimpián. Hirscher a verseny után sem lehetett boldogtalan, mert ugyan "csak" második lett, de 180 pontjával így is az összetett pontverseny éllovasaként utazhat a Világkupa sorozat tengerentúli versenyeire.

- Meglehetősen érdekes ítélet született a szocsi olimpián doppingszer használatán ért Evi Sachenbacher-Stehle ügyében. A korábbi sífutó, az oroszországi olimpián már biatlonban induló versenyzőt eredetileg - még júliusban - két évre tiltották el a versenyzéstől, ezt most hat hónapra csökkentette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Így - ha fizikai állapota megengedi - a 33 esztendős német versenyző akár már a Világkupa szezon rajtján is ott lehet a mezőnyben. Az eltiltás utáni fellebbezés során a CAS szakemberei elfogadták a németek azon védekezését, amely szerint a tiltólistás methylhexanamin egy nem kellően megtisztított tea-termék révén került be Sachenbacher-Stehle szervezetébe. A 2012/13-as évadtól biatlonozó - nem mellesleg sífutásban kétszeres olimpiai bajnok - német versenyző áprilisban - a várható kétéves eltiltás miatt - már félig-meddig a visszavonulás (és tanulmányai folytatása) mellett döntött, most azonban új esélyt kapott. Az ítéletet kommentálva több német dopping szakértő is nevetségesnek nevezte a CAS döntését, mondván, teljességgel elfogadhatatlan az a kifogás, ami miatt a "felmentő" ítélet megszületett. A nemzetközi szövetség (IBU) viszont közleményben jelezte, elfogadja a döntést.

- Az ismert hegedűművésznő, Vanessa Mae eltiltásáról már korábban beszámoltunk. A szocsi olimpián thaiföldi színekben alpesi síben indult versenyző nem nyugszik bele a FIS határozatába és fellebbez az őt csalás miatt négy évre eltiltó határozat ellen. "Hiszek abban, hogy ezt az idegesítő élményt pozitív inspirációra tudom majd felhasználni" - nyilatkozta. Hááát, lelke rajta...

- A norvégiai Sjusjøenben biatlon tesztversenyeket rendeztek a hétvégén, ahol a vasárnapi férfi tömegrajtos versenyben (15 km) hármas norvég siker született. A sportág legendája, minden idők legsikeresebb téli olimpikonja, Ole Einar Björndalen egyetlen lövőhibával tudott versenyt nyerni, 6,7 másodperccel Lars Birkeland, valamint a 19,7 szekundummal lassabb Emil Hegle Svendesen előtt.

- Hírrovatunkat egy rövid idézettel zárjuk, amelyet az imént említett Svendsentől kölcsönöztünk. A kiváló biatlonost arról kérdezték a hétvégén, hogy miként tudja magát motiválni a folytatásra a szocsi olimpia után. "A szerelem kiváló hajtóerő az életben!" - hangzott a frappáns válasz. Hogy ezt a magánéletre, netán a sportághoz fűződő viszonyára értette, arról már nem szól a fáma...

Hozzászólások