Freestyle sí - Jesper Tjäder, a repülő sílovag
Jesper Tjäder, a repülő sílovag
Jesper Tjäder Szocsiban is Föld körüli pályán mozgott (Fotó: Europress/Getty)

Jesper Tjäder, a repülő sílovag

Pintér LászlóPintér László
2014/06/18 21:53

Lassan azért mindenhol elolvad a hó, így a freestyle sízőknek végre van idejük megvágni a tél során forgatott filmanyagukat.

Az olaszországi Livignoban minden évben a síszezon vége felé megrendezik a Nine Knights elnevezésű meghívásos szabadstílusú síversenyt. A rendezvény ötletgazdája Nico Zacek, aki maga is 10 évig versenyzett, már negyedik alkalommal hívta meg a világ legjobb freestyle sízőit, hogy különleges lehetőséget kínáljon számukra, ahol tudásukat a legmagasabb szinten mutathatják be. Az esemény ugyanis legalább annyira a prezentációról, mint magáról a versenyről szól: itt a legjobb sportfotósok is versengenek, hogy ki tudja a legjobb felvételt készíteni a sízőkről akció közben. Mindehhez Zacekék egy egyedülálló pályát, egy középkori várat formázó ugrató-komplexumot építenek, ami valóban teret ad a sízők szárnyaló fantáziájának.

A versenyben idén Jesper Tjädert két kategóriában is legjobbnak ítélték: az összetett versenyt és a legjobb GoPro felvétel díját is ő zsebelte be. Jesper technikai tudása elképesztő, emellett stílusa is komoly elismerésnek örvend a freesízők körében. Az alábbi felvételtől viszont annak is eláll a lélegzete, aki viszonylag keveset ért a freestyle síhez. Különösen ajánlom az 01:35-nél bemutatott dupla hátraszaltót az 50 méter hosszú Death Gap felett (vajon miért lehet ez a neve?...), de akad még benne más csemege is:

Hozzászólások