Freestyle sí - Hazai győzelemmel kezdődött a FIS Síkrossz Világkupa Kanadában
Hazai győzelemmel kezdődött a FIS Síkrossz Világkupa Kanadában
Marielle Thompson (Fotó: Europress/Getty)

Hazai győzelemmel kezdődött a FIS Síkrossz Világkupa Kanadában

Pintér LászlóPintér László
2014/12/14 10:55

Az olimpia bajnok és szakági Világkupa-győztes Marielle Thompson ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta.

A síkrosszosok számára harmadik éve a kanadai Nakiskában kezdődött a FIS Világkupa. A Vancouvertől 70 km-re keletre fekvő síterep 1988-ban még a téli olimpia alpesi sízőit látta vendégül. A nehéz, technikás lejtő ideális síkrosszra, bár elég keskeny, így nagyon nehéz előzni.

A hölgyeknél Thompson, a szakági világkupa címvédője már a selejtezők során is leggyorsabb volt, és a főtáblás futamok során sem talált legyőzőre. Honfitársnője, Georgia Simmerling végig ott loholt a nyomában, egészen a döntőig. A házigazdák így kettős kanadai sikert ünnepelhettek. A dobogó harmadik fokára a svájci tehetség, Thompson legkomolyabb kihívója, Fanny Smith állhatott. Smith elégedett volt a szezon eleji harmadik helyével. Tavaly hatalmasat küzdött Thompsonnal a kristálygömbért, a harc az utolsó verseny döntőjében dőlt csak el. A képlet egyszerű volt, aki előrébb végez, azé a Világkupa. Thompson nyert, Smith második lett.

Idén mindketten hasonló céllal vágtak neki a szezonnak: Thompson VB-t szeretne nyerni (legutóbb ezüstérmes volt Smith mögött), Smith pedig meg szeretné védeni világbajnoki címét, valamint legalább a tavalyi teljesítményét szeretné megismételni a Világkupa pontversenyében. Az elbukott olimpiát még mindig nem sikerült feldolgoznia.

A kanadaiak korábbi legjobbja, Kelsey Serwa (világbajnok és X Games-győztes 2011, olimpiai ezüstérmes Szocsiban) az elmúlt két évben rengeteget szenvedett a térdével. A szocsi ezüstérem nagy elégtétel volt számára, ezért úgy döntött, az idei szezont kihagyja, pihenteti a térdét. Távollétében nagyobb teher hárul a tavaly remek formába lendült Georgia Simmerlingre. A 25 éves West Vancouveri sízőnő a nyáron pályakerékpározással alapozott, és a Nakiskában látott formája alapján idén is remek formában van, komolyan számolni kell vele.

A svájciaknál főleg a lányokat sújtják a sérülések. Katrin Müller, Jorinde Müller és Sanna Lüedi is lábadozik. Emilie Serain pedig 10 év után visszavonult.

Akikre figyelni kell még idén a hölgyeknél, azok a svédek. Anna Holmlund mindig éremesélyes, amikor éppen nincs elszakadva a térdszalagja. Egyelőre egészséges, ott is volt Nakiskában a legjobbak között. A még mindig csak 19 éves Sandra Naeslund azonban talán még nála is nagyobb tehetség. Tavaly robbant be az élvonalba, és most is döntővel kezdte az évet.

A kortalan Ophelie David számára nem kezdődött jól a szezon: már az első fordulóban, a negyeddöntőben kiesett, így a 9. helyen végzett. A magyar származású „veterán” síkrosszos hölgy kollekciójából már csak az olimpiai érem hiányzik, de így is ő minden idők legeredményesebb síkrosszosa. A franciáknak a világbajnokságokon általában jól megy, Ophelie is Kreischbergre hegyezi a formáját.

A történelmi hűség kedvéért ki kell emelni, hogy a női mezőnyből a nyár folyamán visszavonult az ausztrál Jenny Owens és a norvég Hedda Berntsen. Utóbbi szép karriert futott be: 1997-ben telemark világbajnok, 2001-ben alpesi műlesikló VB-bronzérmes, 2008-ban síkrosszban X Games-ezüstérem, 2010-ben Vancouverben síkrosszban olimpiai ezüstérem. Nagyot küzdött Szocsiért egy Achilles-szakadás után, végül egy rosszkor jött tüdőgyulladás miatt nem jutott ki.

A férfiaknál volt némi meglepetés az eredményben. A versenyt az osztrák Thomas Zangerl nyerte, akinek ez volt karrierje második győzelme (az elsőt még a tavalyi szezon végén Aréban szerezte). Mögötte a tavalyi szakági Világkupa győztese, a norvég Victor Oehling Norberg végzett a második helyen, míg harmadiknak a svájci Armin Niederer csúszott be. Fekszik neki a nakiskai lejtő, zsinórban harmadszor állhatott dobogóra itt.

Már az első fordulóban hullottak a nagyágyúk. Kiesett a vancouveri olimpiai bajnok és 2009-es világbajnok osztrák Andreas Matt; a Szocsiban olimpiai bajnok és világbajnoki címvédő francia Jean Frederic Chapuis; az olimpia bronzérmes Jonathan Midol; a svájciak egyik legjobbja, Alex Fiva, és a kanadaiak korábbi világbajnoka és X games-győztese, Christopher Delbosco.

A svájciak veterán versenyzője, Michael „Mike” Schmid (a síkrossz első olimpiai bajnoka 2010 Vancouver) továbbra is sérüléssel bajlódik. Tavaly ötödszörre szakította el a térdszalagját, ráadásul éppen az olimpiai edzésén, így címvédőként nem síelhetett. Idén abban reménykedik, hogy a januári világbajnokságon rajthoz állhat.

A síkrosszosokat is ostorozza az Alpok-szerte tapasztalható enyhe és hómentes időjárás. Először a Val Thorens-ba tervezett dupla versenyt kellett elnapolni januárra, majd tegnapelőtt bejelentették, hogy az olaszországi Innichenbe tervezett dupla verseny is elmarad. Utóbbi pótlásáról még nem született döntés. Nagy érvágás ez mindenki számára, hiszen január 15-én már kezdődik a világbajnokság, így minden egyes versenynek óriási jelentősége van a felkészülés szempontjából.

Síkrossz FIS Világkupa Nakiska részletes eredménylista:

Hölgyek

Urak

Hozzászólások