Biatlon - Még az MMA ketrecéből is látszik, hogy valami nem stimmel az orosz biatlonnal
Még az MMA ketrecéből is látszik, hogy valami nem stimmel az orosz biatlonnal
Fotó: Europress/AFP

Még az MMA ketrecéből is látszik, hogy valami nem stimmel az orosz biatlonnal

Nánási AntalNánási Antal
2020/12/29 09:28
Világbajnokságokat és világkupa idényeket átívelő eredménytelenségi sorozatot épített az orosz biatlon válogatott, amelynek tagjai sorozatban 39 futamot követően maradtak érem nélkül. A helyi sportági szövetség vezetésének időszerű magyarázata mellett egy merőben váratlan helyről is az orosz biatlonosok orrára koppintottak, ami  (rövidtávon mindenképpen) máris eredményesnek bizonyult.

Az orosz sportolókon éktelenkedő folyamatos „dopping-stigma” már a 2019/2020-as szezonra is rányomta a bélyegét, Alexander Loginov antholzi világbajnoki címe, valamint összetett világkupa hetedik helye összességében azonban nagyjából „kihozta ikszre” az idényt. Azt azonban aligha gondolhatta volna bárki is, hogy Loginov antholzi üldözőversenyen elért bronzérme 2020-ra le is zárja az orosz biatlonosok éremhalmozását ebben a naptári évben. Pedig a helyzet ma, néhány nappal a leginkább felejtésre ítélt 2020-as év vége előtt úgy áll, hogy a legutóbbi orosz vk-érem óta 39 olyan versenyt rendeztek a 2019/2020-as, valamint a 2020/2021-es szezonban, amelyeken orosz versenyző nem fért fel a dobogóra.

loginov.jpgFotó: Europress/AFP

A példátlan eredménytelenség nyomán az országban természetesen egyre többen kongatják az ilyenkor szokásos vészharangokat, ami, egy a sportágat tekintve ilyen komoly hagyományokkal rendelkező nemzet esetében leginkább érthető és időszerű aggodalomnak tűnik. Nem véletlen, hogy világkupa szezon karácsonyi szünetében az orosz sportági szövetség első embere, Viktor Maigourov is úgy érezte, hogy meg kell nyilvánulnia a helyzettel kapcsolatban. A versenyzőként világbajnoki címmel, valamint olimpiai bronzéremmel is rendelkező elnök nem vitte túlzásba a sikertelenség okainak keresését, a jelenlegi állapotot leginkább a koronavírus-járvány okozta felfordulással magyarázza. Elmondása szerint a pandémia következtében a versenyzők egy része csak egyénileg, míg egy másik társaság közösen is készülhetett, ez pedig jócskán rányomta a bélyegét arra, amit az orosz sílövők manapság mutatnak a biatlon arénákban. Maigourov a szezon reményeit illetően azonban már közel sem ködösített ennyire, szerinte ugyanis a januári versenyek végét leginkább azért kell megvárni, hogy a szakvezetés a tapasztalatok alapján máris elkezdje megtervezni a következő idényt.

Viktor MaigourovViktor MaigourovFotó: Europress/AFP

Az elnök megszólalását követően nem sokkal, kívülről is érkezett egy vélemény, ráadásul nem is akármilyen környezetből. Jól mutatja a biatlon helyét az orosz sportági hierarchiában, hogy a történelmi eredménytelenséget egy abszolút „outsider”, az MMA harcos Habib Nurmagomedov sem hagyta szó nélkül. Egy orosz tévécsatorna show-jában a ketrecharcos nem kertelt, üzent ugyanis a sportági szövetségnek és a sportolóknak egyaránt: 

„Az emberek figyelnek rátok. Az, hogy nagyon rég szereztünk érmet, a ti hibátok. Ugyanúgy hibás a vezetés és a csapat is. Ha nem jönnek az eredmények, többet kell dolgozni, edzeni és készülni.”

Utolsó meccsét is megnyerte, veretlenül vonul vissza az orosz klasszis | Eurosport

Újabb győzelme után bejelentette visszavonulását Habib Nurmagomedov, a kevert harcművészetek (MMA) legismertebb szervezeténél, a UFC-ben világbajnoki címvédő orosz ketrecharcos. A szombat éjszakai könnyűsúlyú ütközetben Nurmagomedov a második menetben földre vitte kihívóját, az amerikai Justin Gaethje-t, és kedvenc fojtásfogását alkalmazva nyert, ezzel 29. mérkőzésén a 29. győzelmét aratta.

Amíg egy sportdiplomata óvatos fogalmazása akár el is kényelmesítheti a sportolót, egy veretlen ketrecharcos „ujjal mutogatása” annál inkább felrázhatja az orosz biatlontársadalom versenyzői hányadát. A jelek szerint az első kisebb sikert már el is könyvelhették az érintettek, a Evgeniya Pavlova-Matvey Eliseev összeállítású csapat ugyanis megnyerte a hagyományos év végi sportági gálát a minap. A vírushelyzet miatt ezúttal Ruhpoldingban, szakadó hóesésben megrendezett versenyt kényelmes előnnyel nyerték az oroszok, mögöttük a két csapatot is kiállító németek foglalták el a dobogó további két fokát, míg a címvédő olaszok ezúttal be kellett, hogy érjék a negyedik hellyel. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy épp a vírushelyzet miatt a norvég és a francia csapat nem képviseltette magát az idei World Team Challenge-en, ez persze mit sem von le a győztesek érdemeiből, hiszen mindig az adott mezőnyben kell a legjobbnak lenni.

A Ruhpoldigban győztes orosz páros: Yevgeniya Pavlova és Matvey EliseevA Ruhpoldigban győztes orosz páros: Yevgeniya Pavlova és Matvey EliseevFotó: Europress/AFP

Arról nem szól a fáma, hogy Nurmagomedov esetleg személyes „szankciókat” is kilátásba helyezett volna, amennyiben továbbra sem jönnének az eredmények, ezzel együtt az orosz biatlonosokra hosszútávon akár jótékony hatással is lehet az MMA-harcos rájuk irányuló figyelme. A karácsonyi szünetet követően egy újabb dupla fordulóval folytatódik a világkupa sorozat, a helyszín pedig ezúttal Oberhof lesz. A január 8-án folytatódó idény valamennyi futamát továbbra is élőben követhetik az Eurosport csatornáin.

via Sportsdaily.ru

Hozzászólások