Biatlon - Az új norvég biatloncsillagot családi szponzor is repíti a győzelmek felé
Az új norvég biatloncsillagot családi szponzor is repíti a győzelmek felé
Fotó: Europress/AFP

Az új norvég biatloncsillagot családi szponzor is repíti a győzelmek felé

Nánási AntalNánási Antal
2020/12/22 11:37
Tovább cifrázza saját tündérmeséjét a biatlon világkupasorozatba berobbanó új norvég sztár, Sturla Holm Laegreid. Az eddigi négy versenyhétvége alatt már másodszor a hét versenyzőjének megválasztott fiatal norvég legnagyobb ütőkártyája az elképesztően stabil lövészete, a lőtéren mutatott hatékonyságára pedig egy szokatlan támogató csoport is hatással van.

Norvégia mind a női-, mind pedig a férfi szakágban igazi nagyágyúnak számít a biatlonban, nem ritka, hogy az északi ország versenyzői kisajátítják egy-egy futam dobogóját, mint ahogyan a váltó versenyeken is kis túlzással az számít meglepetésnek, ha nem a norvég egység végez az élen. A jól megszokott húzónevek azonban nem dőlhetnek hátra, az ország ugyanis ontja magából a tehetséges fiatalokat, akik bármikor felrúgják a status quót, és maguknak követelik a rivaldafényt. Ilyen új arc a mezőnyben az a Sturla Holm Laegreid, aki a 2020/2021-es szezon első futamán, saját maga mindössze ötödik vk-rajtján megnyerte a sprintet Kontiolahtiban. A pályán páratlan lövőhatékonysággal közlekedő norvég srác a második hochfilzeni hétvégén, a karácsonyi szünet előtti utolsó versenyhétvégén aztán rátett egy lapáttal az eddigiekre, és a sprint mellett az üldözőversenyt is megnyerte, ezek mellett pedig szerzett egy értékes hatodik helyet a tömegrajtos futamban is.

Mesterlövészeket megszégyenítően lő, a büntetőkört pedig csak hírből ismeri - Sturla Holm Laegreid útja a vk-futamgyőzelemig | Eurosport

Bombameglepetéssel rajtolt a biatlon világkupa sorozat 2020/2021-es szezonja Kontiolahtiban, ahol a mindössze élete ötödik vk-versenyén rajthoz álló Sturla Holm Laegreid nyerte a férfiak 20 km-es egyéni indításos futamát. A huszonhárom éves versenyző fiatal kora ellenére már komoly nehézségeket is megélni kényszerült, melyeket általában nyugodt, precíz habitusának köszönhetően előnyére tudott fordítani.

Az új norvég sílövőcsillag most bemutatta egyik fő munkaeszközének, azaz a puskájának egyik szponzorfeliratát, amely közel sem a szokványos típusból való. Mint minden sportágban, a biatlonban is hangsúlyos szerepe van a támogatók vizuális megjelenítésének, amíg azonban a sportolók ruházata, és azt legfőképpen beborító, a rajtszámot is tartalmazó mellény a nemzetközi szövetség “felségterülete”, az egyéni támogatók leginkább a puskákon jelennek meg. Egy-egy biatlonfutam kettő vagy négy lövészete alkalmával így is bőséges adásidő jut a támogatóknak, akik szép számmal képviseltetik is magukat a nagyobb nevek fegyverein.

Az egyre inkább nagy névvé váló Laegreid azonban, feltörekvő, fiatal biatlonosként, pár éve lasszóval sem tudott magának szponzort szerezni, a már-már kétségbeesett keresésére pedig családon belül érkezett a segítség. A problémáról ugyanis értesült a versenyző nagybátyja és nagynénje, akik úgy határoztak, hogy “befektetnek” unokaöccsük karrierjébe, és hacsak egy szerényebb összeggel is, de szponzorként is megjelentek Laegreid életében. Erről a kapcsolatról tanúskodik a fegyveren látható felirat ─ “ONKL’U & TANT’A – Büszke támogatók”. A megható gesztusról maga az érintett is természetes érzékenységgel beszélt:

“Nem tudom, hogy ez nekik jelent-e valami plusz bevételt, nekem ugyanakkor óriási dolog, hogy ott van a nevük a puskámon. Gyerekkorom óta fontos szereplői az életemnek, nagy szerepük van abban, hogy azzá válhattam, aki vagyok. Nagyon jó érzés, és egy kicsit vicces is, hogy így valamit visszaadhatok nekik mindabból, amit tőlük kaptam.”

033_6404748_5fc7971944f83.jpgFotó: Europress/AFP

A büszke nagybácsi-szponzor, Ulf Laegreid is nagyon elégedetten méltatta unokaöccsét, akiben elmondása szerint mindig is ott volt az az erény, ami nagy és eredményes sportolóvá teheti.

Elképesztő, amit Sturla eddig ebben a szezonban mutatott. Mindig is tudtuk, hogy jó teljesítményre lehet képes, a szezon előtt azonban úgy láttuk, ha a TOP 15 környékére odafér, az már óriási siker.”

Sturla Holm Laegreid jócskán rácáfolt az óvatosan megfogalmazott reményekre, négy versenyhétvégét követően ugyanis három egyéni és egy váltóban szerzett győzelmet követően pillanatnyilag az összetett világkupa második helyén áll. Továbbra is tartja félelmetes pontosságú lövőteljesítményét, a hochfilzeni sprint-üldözőverseny-tömegrajtos verseny kombinációban teljesített összesen tíz lövészet alatt leadott ötven lövéséből ugyanis mindössze kettőt hibázott el. Mindezek mellett pedig a kontiolahti nyitóhétvége után a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) ebben az idényben már másodszor választotta őt a hét sportolójának. Az érintett egyébként láthatóan zavarban, győzelmeivel magát is meglepve nyilatkozott az osztrák helyszínen:

“Hihetetlen volt ez a hétvége, biztos, hogy magasan az eddigi legjobb a pályafutásom során. Az érzés, amikor tudatosult bennem, hogy meg fogom nyerni az üldözőversenyt, hihetetlen volt, egész életemben emlékezni fogok rá. Jó visszajelzés volt ez a hétvége a számomra, ugyanakkor előre is mutat, hogy milyen és mennyi munkát kell elvégeztem a karácsonyi szünet alatt.”

A biatlon világkupasorozat mezőnye legközelebb Németországban, Oberhofban találkozik, ahol szintén két hétvégét töltenek el a versenyzők. A január 8-án rajtoló nyitóhétvége programjában mindkét nem számára sprint és üldözőverseny szerepel, és ugyancsak megrendezik a szezon első vegyespáros, valamint vegyesváltó futamait is. Jelenlegi formáját elnézve nehéz elképzelni, hogy Laegreid ne kapjon helyet legalább az egyik vegyescsapatban. 

via en24news.com

Hozzászólások