Biatlon - Először lett biatlonos az év sportolója a L’Equipe szavazásán
Először lett biatlonos az év sportolója a L’Equipe szavazásán
Fotó: Europress/AFP

Először lett biatlonos az év sportolója a L’Equipe szavazásán

Minich RékaMinich Réka
2020/12/29 14:22
Kisebb meglepetésre 2020 legjobb női sportolója a L’Equipe szerint a norvég biatlonos Marte Olsbu Roeiseland. Korábban ezt még olyan francia klasszisoknak sem sikerült elérni, mint Martin Fourcade vagy Raphaël Poirée. A díj természetesen nem érdemtelenül került Roeiselandhez, hiszen egészen bámulatos teljesítménnyel, az antholzi világbajnokságon mind a hét számban dobogóra került, és 5 aranyat szerzett.

Roeiseland nem tipikus pályafutást tudhat maga mögött. Decemberben már a 30. születésnapját ünnepelte, de az első világkupa győzelmét csak 2018-ban szerezte meg. Korábbi edzője így nyilatkozott:

„Néhány sportolónak nagyon jó fizikai adottságai vannak, mint például Johaness Boenek. Ők már korán, az utánpótlásversenyeken sokat tudnak nyerni, míg másoknak több időre van szükségük. Marte egyszerűen későn érő típus.”

Roeiseland már 14 éves volt, amikor eldöntötte, hogy profi biatlonos szeretne lenni:

„Kiskorom óta síeltem, apukám erőltette, hogy sokat sportoljak a szabadban. Számomra sokáig csak egy jó szórakozás volt a síelés is, de a kézilabda is. Nem segített, hogy egy kicsi, 6 fős csoportban kezdtem a biatlont, ahol én voltam egyedül lány. Eleinte utáltam, sokat cikiztek, tinikorban nem a legkedvesebbek a fiúk a többiekkel. Szerencsére kitartottam és pár hónap után bevettek a bandába is. Ezek után kezdtem igazán megszeretni a sportágat és utána sokkal komolyabban is vettem.”

A kezdetekA kezdetekFotó: Marte Olsbu Røiseland, Facebook

Első edzője a norvégok jelenlegi szövetségi kapitánya, Roger Grubber így emlékszik a kezdetekre:

„2006-ban egy csoport fiatallal kezdtem dolgozni, köztük volt Marte és a későbbi férje is. Nem volt rossz, de akkoriban még sok hiányossága volt, főleg a lövészettel akadtak problémái. Az alapokat tanulta, de hamar látszott rajta a lelkesedés, a motiváltásg és az, hogy mindig tanulni akart. Sokat kérdezett és nagyon hamar tudta hasznosítani az új információkat. Edzői pályám során megtanultam, hogy türelmesnek kell lenni. Minden nap egyformán fontos. Sok sportoló hamar akar a csúcsra jutni, de közben elveszítenek valami fontosat magukból. Marte sosem volt ilyen, lassabban fejlődött, de közben mindig magabiztos volt. Neki ez volt a ritmusa. Sérülésekkel is sokat bajlódott, ezért is kellett óvatosabban haladni a fizikai terhelésével. Okosan kellett tervezni, néha pihenőket is adtunk neki, az edzésterveit is folyamatosan finomhangolni kellett.”

A megfontolt munka szépen lassan meghozta a gyümölcsét, a 2014-es sikeres EB szereplés után végre bekerült a norvégok A csapatába. A lassú fejlődés továbbra is kitartott, a 2018-as olimpiáról két ezüstéremmel térhetett haza Roeiseland, igaz a sikereket ekkor még csak a váltó tagjaként ért el. 2018 decemberében Nove Mestoban végre meglett az első egyéni világkupa-győzelem is.

Valószínűleg Roeiseland visszafogott személyisége is szerepet játszott abban, hogy az igazi áttörést csak közel a harminchoz érte el. A norvég válogatott lövőedzője is egyetért ezzel:

„Marte nagyon nyugodt személyiség, néha a saját kis buborékjában él. Egyáltalán nem szokott azzal törődni, hogy mások mit csinálnak, ami versenyek közben nagyon jól jön. Néha csak a sarokból figyel, viszont előfordul, hogy szinte nincs is ott a többiekkel, csak testben.”

A norvég női válogatottban mégis Roeiseland és Eckhoff a két vezér, Grubber szerint elsősorban a teljesítményük miatt: 

„Marte egy teljesen átlagos lány, de ugyanakkor nagyon kedves. A hétköznapokon visszafogott, de a pályán egészen bámulatos teljesítményre képes. A csapatban nagyon népszerű, de a média nem sokat törődik vele. Csendes, visszahúzódó természete van, így nincs sok, amit írni lehetne róla.”

Roeiseland (b), Eckhoff, Tandrevold és Solemdal az antholzi dobogónRoeiseland (b), Eckhoff, Tandrevold és Solemdal az antholzi dobogónFotó: Europress/AFP

Roeiseland célja az, hogy Pekingben olimpiai bajnok legyen, de tudja, hogy addig is folyamatosan dolgoznia kell a sikerekért. A sífutásban mindig erős volt, mostanra a lövészete is stabilizálódott. Azért, hogy mentálisan még erősebb legyen sportpszichológussal is elkezdett dolgozni.

„A biatlonban nagyon fontos, hogy tiszta legyen a fejed már a legelején. Tudnod kell, hogy mi a célod és mindig tartanod kell magad hozzá.”

L'Equipe


Hozzászólások