Biatlon - JT Boe lehet minden idők legjobb biatlonosa
JT Boe lehet minden idők legjobb biatlonosa
Fotó: Europress/AFP

JT Boe lehet minden idők legjobb biatlonosa

Minich RékaMinich Réka
2020/11/24 06:15
Johannes Thingnes Boe az utolsó két évad összetett győztese a férfi biatlon világkupában. Nagy riválisa, Martin Fourcade visszavonulásával pedig ő a legeredményesebb aktív férfi sílövő. A kiváló versenyzőből legenda lehet, nagy kérdés, hogy a gyermeke születése pozitív vagy negatív hatással lesz a teljesítményére.

JT Boe a 2013/14-es szezonban nyert világkupa futamot először, utána viszont 5 évnek el kellett telnie, hogy végre az összetettért járó kristálygömb is az övé legyen. A fejlődésében szerepet játszó három legfontosabb tényezőt vizsgáltuk.

A francia edző Seigfried Mazet érkezése

A francia Mazet a 2016/17-es szezonra elhagyta hazáját és a norvég csapatnál kezdett edzősködni. Az első, amit kiemelt az új tanítványainak, hogy az apró különbségek is létfontosságúak lehetnek. A norvégoknál a lövési hatékonyság 84 százalék körül volt, ekkoriban Martin Fourcade 88 százalékkal talált. Elsőre nem tűnik nagynak a differencia, de egyértelmű volt, hogy javítani kell a lövészeten, azonban a látványos javuláshoz idő kellett.

„2017-ben még nem volt túl sikeres a közös munkánk, de a következő évben hirtelen sokkal jobban lőtt Johannes. Azóta is folyamatosan keményen odateszi magát minden edzésen. Javult a futása is, de a legnagyobb fejlődést a lövészetben mutatta. A viselkedése is sokkal profibb lett, tisztában van azzal, hogy mindennek következménye van. Az évek alatt emberileg is fejlődött.”

A kemény leckék

JT remek szezont futott 2017/18-ban, de így is csak második lett az összetettben. Dél-Koreában az olimpiai aranyat is sikerült megszereznie, de Fourcade itt is kétszeres bajnok lett, és a világkupa sorozatot is behúzta az évad végére. A kulcs a kiegyensúlyozottság volt, a francia egy kivétellel minden versenyt dobogón zárt, JT Boe viszont többször kiszorult még a top tízből is. Mazet erről így nyilatkozott:

„Emlékszem 2018-ban Kontiolahtiban Martin beteg volt, így Johannes megszerezhette volna a sárga trikót. Az álló lövészetben úgy lőtt, mint egy őrült, kétszer is hibázott. Ha csak egyet ront, átvette volna az összetett vezetést és a szezon egész másképpen is végződhetett volna. Aznap volt egy nagyon komoly beszélgetésünk, ahol megérttettem vele, ennél sokkal kiegyensúlyozottabbnak kell lennie. Ha a világ legjobbja akar lenni, akkor viselkedjen is úgy. Az a verseny fordulópont volt a karrierjében, azóta sokkal céltudatosabb, tudja mit kell tennie, hogy ő legyen az uralkodó.”

Boe, Fourcade és Jaquelin együtt a dobogón.Fourcade és Boe a dobogón 2019-ben, Fotó: Europress/AFP 

Ami nem öl meg, az megerősít

A korábbi kudarcok tapasztalatait feldolgozva JT Boe egyre erősebb lett. Fourcade már nem volt egyeduralkodó, ami miatt többet hibázott, a 2018/19-es szezon előtt például túledzette magát.  Boe egyre bölcsebb lett, a gondolkodásmódja is megváltozott:

„Ahogy múlnak az évek, egyre kevesebbet gondolok arra, amit eddig értem el. Régebben sokáig boldoggá tett egy győzelem és sok felesleges energiát elpocsékoltam az ünnepléssel, ez pedig csökkentette a koncentrációmat a következő versenyeken. Manapság már úgy kezelem a győzelmeket, mint amikor elmész vásárolni, és a dolgokat, amiket beteszel a kosaradba lehúzod a listádról. Csak mész a következő felé.”

Várakozások az új szezonra

JT  Boe óriási előnnyel nyerte meg a 2019/20-es idényt, még úgy is, hogy több versenyt kihagyott kisfia születése miatt. A sífutó teljesítménye kiemelkedő volt, a franciák a remek lövészetükkel sem tudták megszorítani. Az évadot hirtelen szakították félbe a koronavírus járvány miatt, így a díjak kiosztására sem kerülhetett sor. A Nemzetközi Biatlon Szövetség postai úton továbbította a kristálygömböt, viszont elsőre nem a jogos tulajdonosnak. A Franciaországba, Martin Fourcade részére feladott csomag kalandos úton, végül csak novemberben került el a megfelelő kezekbe.

Boe idén már a legeredményesebb aktív sílövő a férfi mezőnyben, egyetlen célja maradt, hogy minden idők legjobbja is legyen. Jelenleg a harmadik a listán, négy összetett címmel lemaradva honfitársától Ole Einar Boerndalentől, öttel pedig Fourcade-tól. Az idei szezon előtt a felkészülése nem volt a legideálisabb, Johannes Boe többször is elismerte, hogy az apaság a legfontosabb jelenleg, így az edzésekre sokszor túl fáradtan érkezett. Az idény előtti felméréseken ismét borzasztó lövőteljesítményt nyújtott, de az igazi verseny majd csak november 28-án kezdődik a finnországi Kontiolahtiban.

biathlonworld.com

Hozzászólások