Biatlon - 1077 nap után került újra dobogóra a német sílövő
1077 nap után került újra dobogóra a német sílövő
Fotó: Europress/AFP

1077 nap után került újra dobogóra a német sílövő

Minich RékaMinich Réka
2020/12/01 09:10
Bő egy hete Erik Lesser még azért küzdött, hogy beférjen a német csapatba Kontiolahtiban. Végül ott, ahol 2015-ben kétszer is világbajnok lett újra villantott. Majdnem 3 év után végre újra összejött egy dobogós hely.

Erik Lessert sokan leírták a tavalyi szezonja után. A korábbi olimpiai ezüstérmes biatlonosnak még a legjobb 10 közé sem sikerült bekerülnie, az évad végére csak a második vonalnak számító IBU kupában indulhatott, az elmúlt hónapokban pedig azért küzdött, hogy egyáltalán beférjen a világkupára nevezett német sílövők közé. A kritikusoknak nem is üzenhetett volna hangosabban, mint egy világkupa éremmel.

32 évesen egy ilyen szörnyű szezon után sokan gondolhatták, hogy Lesser számára már nincs visszaút a legjobbak közé. Saját bevallása szerint ő maga sem volt biztos a dolgában:
„Meg kellett küzdenem, azért, hogy bekerüljek a csapatba. Tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom, hiszen nagyon erős a csapatunk. Az elején arra gondoltam, hogy kell lennie egy B tervnek, ezért azt mondtam magamnak, hogy nem baj, ha az idény eleje nem sikerül, a lényeg, hogy januárban a hazai pályámon, Oberhofban indulhassak.”

A 23 éves norvég mindenkit meglepett az idénynyitón | Eurosport

A norvég Sturla Holm Laegreid a 20 km-es távot 48:57 alatt teljesítette.

Végül a felkészülési versenyeken mutatott remek teljesítményét sikerült megismételnie Kontiolahtiban is. A sprintben elért 9. hely is jó eredménynek számított, de az igazi meglepetést a 20 kilométeres, egyéni indításos versenyen sikerült elérni. 1077 nap után jött újra össze a dobogós hely.

Lesser szerint a kulcs a mentális erő: „A nyáron sok mindent átgondoltam. Már a karrierem utáni életemre koncentrálok, így viszont sokkal lazábban tudok versenyezni Jobban viselem a kudarcokat, a lényeg, hogy saját magamnak megfeleljek. A biatlon már nem a legfontosabb az életemben. Ettől erősebbnek és nyugodtabbnak érzem magam. Mostantól viszont kicsit nehezebb lesz a dolgom, mert minden egyes elrontott verseny után azon fog járni az eszem, hogy mikor jön a következő érem. „

A korábbi olimpiai bajnok Sven Fischer - aki jelenleg a ZDF csatorna szakértőjeként dolgozik – szintén dicsérte a honfitársát: „Erik egészen mélyre került tavaly, még a világkupában sem indulhatott. Nagy szó, hogy így vissza tudott térni, és a jövőben ismét a legjobbak közé várjuk, még ha számára ez plusz terhet is jelent.”

eurosport.de

Hozzászólások