Biatlon - Egyén helyett a csapat az első - vallják egyöntetűen a sikert sikerre halmozó norvég biatlon váltók kapitányai
Egyén helyett a csapat az első - vallják egyöntetűen a sikert sikerre halmozó norvég biatlon váltók kapitányai
Fotó: Europress/AFP

Egyén helyett a csapat az első - vallják egyöntetűen a sikert sikerre halmozó norvég biatlon váltók kapitányai

Nánási AntalNánási Antal
2020/11/24 11:48
Összesen 12 futamon aratott 10 győzelemmel és két második hellyel taroltak a norvég váltók a biatlon világkupa 2019/2020-as szezonjában. Az új idény rajtja előtt az északi ország női és férfi csapatának kapitányai segítségével próbáljuk megfejteni a norvég sikerek receptjét.

Több mint 250 nappal azt követően, hogy idén márciusban a tervezettnél hamarabb, már Kontiolahtiban véget ért a 2019/2020-as biatlon szezon, az előttünk álló hétvégén, immáron az új szezon nyitányaként, ugyancsak a finn városban állnak rajthoz a sílövészet elitkategóriájának versenyzői. A koronavírus-járvány miatti helyzetben módosított programmal (kimaradó helyszínek mellett lesznek duplázók) és egészen bizonytalan jövővel vág neki a mezőny az új idénynek. Johannes Thignes Boe, valamint Dorothea Wierer személyében ott lesz a startnál mindkét összetett világkupa címvédő, mint ahogyan mindkét nem élmezőnyéhez tartozó nagyobb nevek is ott lesznek Finnországban. Két nagy hiányzója azonban mindenképpen akad az idei biatlon idénynek, Kaisa Mäkäräinen és Martin Fourcade ugyanis egyaránt befejezte profi pályafutását.

Nézők előtt rendezik a biatlon-idénynyitót | Eurosport

Akár 4500 néző is lehet a helyszínen a sílövők világkupa-idényének első, péntektől vasárnapig tartó versenyén a finnországi Kontiolahtiban. A szervezők tájékoztatása alapján a szombati vk-futamra mintegy ezer, míg a vasárnapi viadalra közel 800 jegyet adtak már el.

A két idény közötti holtszezon általában jó terepet biztosít egy-egy sportági szövetségnek arra, hogy megpróbálja kicsit közelebb hozni a közönséghez az aktuális versenysorozatot, s magukat a szereplőket is. Az idei év, összefüggésben a sportvilágban tapasztalt leállásokkal, különösen is sok lehetőséget hagyott az ilyen típusú háttértörténetek bemutatására. A biatlont egyelőre „csak” annyiban érintette a járvány, hogy márciusban elmaradt a hagyományos Oslo-Holmenkollen-i szezonzáró, a nyári szünet és az alapozás időszaka azonban így is tartogatott bőven említésre érdemes nyilatkozatot.

A biatlonsport önmagában is látványos egyéni számai mellett óriási népszerűségnek örvendenek a váltóversenyek, ahol olyan versenyzők küzdenek közösen egy célért, akik az egyéni számokban egyébként egymás ellenfelei. A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) ráadásul, érzékelve a váltóversenyeket övező fokozott érdeklődést, a hagyományos csapatversenyek mellé néhány éve bevezette a vegyesváltó, valamint a vegyespáros számokat is, ezzel teremtve meg a lehetőséget arra, hogy női és férfi versenyzők egy csapatban képviseljék nemzetüket. A klasszikus váltók vk-sorozatában az elmúlt szezonban taroltak a norvégok: mind a női, mind pedig a férfi vonalon az északi ország válogatottja nyerte ugyanis a hat állomásból álló sorozatot. A sportági szakszövetség, a norvég sikerek titkát kutatva, hivatalos Youtube-csatornáján közzétett videójában az északiak női kapitányát, Patrick Obereggert, valamint a férfiak felkészítéséért felelős Sigfried Mazet-t szólaltatta meg.

Az Antholzban világbajnoki címet szerző norvég váltó tagjai, balról jobbra: Marte Olsbu Roeiseland, Tirill Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Synnove SolemdalAz Antholzban világbajnoki címet szerző norvég váltó tagjai, balról jobbra: Marte Olsbu Roeiseland, Tirill Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Synnove SolemdalFotó: Europress/AFP

Túlzás nélkül állítható, hogy Norvégia uralta a 4x6 km-es váltót a hölgyek mezőnyében, hiszen hatból hat futamot megnyerve, hibátlan teljesítménnyel nyerték meg a szakági kristálygömböt. Sikerük értékét ráadásul az a tény is emeli, hogy az idei, Antholz-ban begyűjtött világbajnoki cím mellett 2019-ben Östersundban is ők lettek a világ legjobbjai, a versenyszám legutóbbi hét futamát tehát kivétel nélkül Tiril Eckhoffék nyerték meg. A norvég női csapat szövetségi kapitánya, Patrick Oberegger, a sikerek titkát kutató kérdésre válaszolva elmondta, sohasem egyénekben gondolkodnak:

„A sikereink kulcsa a csapatszellem, és itt nem csak a versenyzőkre gondolok. Az edzők, a waxmesterek és a teljes háttérstáb is egy irányba húz, arra törekszünk, hogy a versenyzőinket a lehető legjobb helyzetbe hozzuk annak érdekében, hogy győzelmi esélyeik legyenek.”

A 2019/2020-as szezonban a norvég női váltó mindemellett egyértelműen az állandóságra helyezte a hangsúlyt, hiszen a hat verseny során összesen hatan szerepeltek a csapatban, közülük Ingrid Landmark Tandrevold és Tiril Eckhoff valamennyi alkalommal, míg Ida Lien mindössze egyszer volt a váltó tagja. Épp az utolsó fordulóban, Nove Mesto-ban csapatba kerülő Lien esete bizonyítja, hogy a fiatal, feltörekvő versenyzők előtt is ott van a csapatba kerülés lehetősége. A fiatal norvég sílövő egyetlen vk-futammal a lábában került be a váltóba, ahol a bizalmat meghálálva, mindössze két lövőhibával segítette hozzá csapatát a makulátlan mérleg megőrzéséhez. Oberegger szerint a csapat összetartásból is jelesre vizsgázott ekkor, hiszen a rutinosabb versenyzők segítették a debütáló Lien beilleszkedését, akit ez eredményes versenyzésre sarkallt.

A Nove Mesto-ban győztes norvég váltó tagjai, balról jobbra: Tirill Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Ida Lien, Karoline OffigstadA Nove Mesto-ban győztes norvég váltó tagjai, balról jobbra: Tirill Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Ida Lien, Karoline Offigstad KnottenFotó: Europress/AFP

Bár a hölgyek hibátlan mérlegétől elmaradt, szégyenkezésre így sincs oka a norvég férfi csapatnak, amely négy fordulót megnyerve, két második hely mellett gyűjtötte be a világkupa-győztesnek járó trófeát. A hölgyekhez hasonlóan a csapat itt is egy hatfős keretből állt össze, hat szereplésével az állandóságot Johannes Dale képviseli. Siegfrid Mazet, a norvég férfi válogatott francia szövetségi kapitánya, kollégájához hasonlóan kiemelte, hogy a fiatalítás mindig is szempont lesz a csapat összeállításánál, az új versenyzők beilleszkedésénél pedig hangsúlyos szerep jut a rutinosabbaknak is:

„A fiatalok számára fontos, hogy ne nyomja őket a tét, egy-egy helyezés, amit mindenképpen el kell érniük. Az ilyen dolgoktól függetlenedniük kell, ebben segíthetnek nekik a rutinosabb társaik. Kialakul egy tapasztalati körforgás, amelyben egy idő után a fiatalok is felveszik a ritmust.”

Siegfried MazetSiegfried MazetFotó: Europress/AFP

A mentális felkészülésre láthatóan nagy hangsúlyt fektető Mazet emellett elmondta, nem várhatja el, hogy versenyzői mindig a topon legyenek, ugyanakkor feladata, hogy ott legyen, ha valakinek segítségre van szüksége.

„Azt szoktam mondani a versenyzőimnek, hogy joguk van arra, hogy elhibázzák a lövést, vagy csak simán rossz napot fogjanak ki.”

Megszólalása végén a francia szakember saját egyszerű, ám annál hatékonyabb filozófiáját is megosztotta a csatorna nézőivel. Mazet szerint ugyanis „a siker újabb sikereket szül”, elnézve pedig a norvég csapat elmúlt szezonbeli eredményességét, az állítás hitelességével nehéz vitatkozni. Emellett, kiindulva abból, hogy a norvégok mind a női-, mind pedig a férfi vonalon győzelemből „jönnek” az első fordulóra, az ellenfelek sok jóra aligha számíthatnak.

Az Oberhofban győztes norvég férfi váltó tagjai, balról jobbra: Vetle Sjastad Christiansen, Johannes Dale, Erlend Bjontegaard és Lars Helge BirkelandAz Oberhofban győztes norvég férfi váltó tagjai, balról jobbra: Vetle Sjastad Christiansen, Johannes Dale, Erlend Bjontegaard és Lars Helge BirkelandFotó: Europress/AFP

A 2020/2021-es biatlon szezon első váltóversenyére Kontiolahtiban kerül sor, ahol december 5-én a hölgyek 4x6 km-es, míg másnap a férfiak 4x7,5 km-es versenyszámát rendezik meg. A teljes világkupa-sorozat valamennyi versenyét, ahogyan azt már megszokhatták, élőben közvetítjük az Eurosporton. 

Hozzászólások