Alpesi sí - Történelmi sikerre készül a svájci égimeszelő, aki akkor is hitt magában, amikor még senki nem vette komolyan
Történelmi sikerre készül a svájci égimeszelő, aki akkor is hitt magában, amikor még senki nem vette komolyan
Fotó: Europress/AFP

Történelmi sikerre készül a svájci égimeszelő, aki akkor is hitt magában, amikor még senki nem vette komolyan

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/23 06:23
Ha van lyukas száma a svájci alpesi sísportnak, az a műlesiklás, azon belül is elsősorban a férfi műlesiklás. Több, mint ötven évet kell ugyanis visszamennünk az időben ahhoz, hogy találjunk egy szakági világkupa-győztest Giavanoli Dumeng személyében. Lassan-lassan beérni látszik azonban egy tehetséges generáció, akik közül akár többen is esélyesek lehetnek arra, hogy újra megszerezzék Svájc számára a szlalom szakág kis kristálygömbjét. 

Giavanoli Dumeng 1968-ban nyerte meg a műlesikló szakági világkupát. Hatalmas csatát vívott a két hónappal korábban három olimpiai bajnoki címet szerző Jean-Claude Killy-vel. A svájci azonban, többek között a kitzbüheli és a wengeni győzelmeinek köszönhetően néhány ponttal megelőzte a franciát. 

Több, mint ötven évvel később a 28 éves Ramon Zenhäusern és a 27 éves Daniel Yule felnőni látszanak a feladathoz, hogy végre megtörjék hazájuk negatív sorozatát. Mindketten nyertek már versenyeket ebben a szakágban, Zenhäusern legutóbb épp két nappal ezelőtt Alta Badián. Ami pedig Yule-t illeti, ő az elmúlt két szezonban harmadikként zárt a szakági világkupa összetettjében. 

"Tiszta őrület, hogy a svájciaknak hosszú éveken át nem volt jó műlesikló-csapata" - mondta Zenhäusern. "Most pedig itt vagyunk Daniel, én és még néhány gyors srác. Szerintem amúgy pont ez a titkunk, hogy vagyunk többen, így nyomjuk egymást előre. Meg persze jó edzőink is vannak, akik segítenek, hogy ne a kristálygömbben gondolkodjunk, hanem versenyről versenyre haladjunk."

A nyolcadik helyről száguldott az élre a svájci | Eurosport

A svájci Ramon Zenhäusern nyerte meg hétfőn a férfi alpesi sízők világkupa-sorozatának Alta Badiában rendezett műlesikló-versenyét, amely a szakág első viadala volt a szezonban. A szám olimpiai ezüstérmese kiélezett csatában végzett az élen. Az első futam után csupán a nyolcadik volt, a másodikban azonban lényegesen jobban síelt, mint az utána következők, így övé lett az első hely.

A 2 méter 2 centi magas Zenhäusern nem épp az ideális szlalomos prototípusa. Magassága ellenére azonban rendkívül ügyes és fürge. Precíz, mégis gyors. 

"A legtöbben sosem gondolták volna, hogy belőlem jó műlesikló lehet, én azonban úgy voltam vele, hogy semmi sem lehetetlen."

Matteo Joris, a svájci szlalom-válogatott edzője komoly eredményeket ért el a fiatalokkal, köztük Zenhäusernnel is az elmúlt években.

"Ramon rengeteget fejlődött a meredek lejtőkön az elmúlt két évben. Rendkívüli stabillá vált, még nagy tempó mellett is úgy tartja a nyomvonalat, mint senki más. A magassága miatt persze teljesen más stílusban síel, mint a többiek."

Zenhäusern 25 centivel magasabb, mint a szakági világkupa címvédője, Henrik Kristoffersen, és több, mint 30 centivel, mint a tavaly visszavonult olimpiai és világbajnok Marcel Hirscher. Azt mondja, az egyensúly nélkülözhetetlen ahhoz, hogy sikeres lehessen.

"Rendkívül sokat dolgozom az egyensúlyomon, igaz, kicsit máshogy, mint a többiek. De mindenképpen meg akarom mutatni a világnak, hogy kétméteres magassággal is lehet gyorsan szlalomot síelni"

"Megjelent a szlalomosok új, magas generációja" - folytatta Joris. "A csapatomban most négy olyan versenyző is van, akik 1.85-nél magasabbak. Gyorsnak lenni könnyű, a kulcs az egyensúly megtartása."

Ramon ZenhäusernFotó: Europress/AFP

Zenhäusernnek ez már a hatodik szezonja. Vannak már dobogói és győzelmei is, ám a legértékesebb egyéni eredménye talán a pjongcsangi olimpián szerzett ezüstérme. Remekül használta ki, hogy a két favorit, Hirscher és Kristoffersen hibázott, így ő megcsípte a második helyet André Myhrer mögött. Ez az ezüst a svájciak legjobb olimpiai helyezése azóta, hogy Edy Reinalter aranyat nyert 1948-ban St. Moritzban. 

Ramon ehhez az ezüstéremhez szerzett egy aranyat is néhány nappal később a csapatversenyben.

"Sosem hittem volna, hogy olimpiai éremmel térek haza Pjongcsangból. Az különösen extra volt a számomra, hogy életem első szlalom-dobogóját épp az olimpián értem el."

Azzal, hogy Yule is és ő is szállítják a jobbnál jobb eredményeket, egyre komolyabb figyelmet kapnak egy olyan országban, ahol az emberek elsősorban a nagy lesiklógyőzelmekhez vannak hozzászokva. 

"Remélem, újra népszerűvé tudjuk tenni a szlalomot. Mi még úgy nőttünk föl, hogy mindenki folyton a lesiklásról beszélt, azt azonban jó látni, hogy a gyerekek most elkezdtek érdeklődni a szlalom iránt is. Jó érzés, hogy ebben a változásban egy kicsit mi is benne vagyunk."

Yule az előző szezonban három héten belül három győzelmet is szerzett januárban. Ezek közül kiemelkedik Adelboden, ahol 20 ezer, javarészt svájci néző előtt állhatott fel a dobogó tetejére. Zenhäusern tavaly csak Zágrábban végzett az első háromban, most viszont győzni tudott Alta Badián. 

Ramon ZenhäusernFotó: Europress/AFP

Mindketten egyre magabiztosabbak, egyre tapasztaltabbak, úgyhogy könnyen lehet, hogy a 2021-es szezon lesz az, amikor valamelyikük megtöri a több, mint ötven éve tartó rossz svájci sorozatot. 

"Boldog vagyok azzal, ahol most tart a pályafutásom, rengeteg célt sikerült elérnem" - hangsúlyozta Zenhäusern. "Mindent megteszek a jövőben is, de a legfontosabb az, hogy egészséges maradjak és élvezzem a versenyzést. Ha így lesz, akkor hamarosan talán a kristálygömb is megérkezhet Svájcba."

skiracing.com

Hozzászólások