Alpesi sí - A szezon befejezésének érdekében kellett törölni a wengeni versenyhétvégét
A szezon befejezésének érdekében kellett törölni a wengeni versenyhétvégét
Fotó: Europress/AFP

A szezon befejezésének érdekében kellett törölni a wengeni versenyhétvégét

Bereczky DávidBereczky Dávid
2021/01/13 07:31
Hétfő délután a svájci szervezők bejelentették, hogy ezen a hétvégén nem rendeznek világkupa-versenyt Wengenben. Így a szezonban először marad el verseny a koronavírus miatt. A végső döntés viszonylag nehezen született meg, ugyanis vasárnap még úgy tűnt, hogy a Wengen városában az elmúlt hetekben megugró esetszámok, és az új, gyorsabban terjedő vírustörzs megjelenése ellenére, amit valószínűleg brit turisták hoztak be decemberben, megrendezik a versenyt.

Vasárnap este még a FIS illetékesei megerősítették, hogy megrendezik a versenyhétvégét a Lauberhornon, mivel sikerült egyeztetni a helyi hatóságokkal. Ekkor még Urs Lehmann, a Svájci Síszövetség elnöke, aki 1993-ban világbajnoki címet szerzett lesiklásban, még arról nyilatkozott, hogy rendkívül megkönnyebbült a jó hírek hallatán:

„A berni kanton szakemberei kiváló munkát végeztek, és megtalálták a vírus forrását. Az átfogó teszteléseknek köszönhetően kontrolláljuk a helyzetet, ez az, ami miatt magabiztosak lehetünk.”

wengen-ugarto-lesiklas.jpgFotó: CNN

Azonban hétfőre sokat változott a helyzet, a berni kanton új közleményt adott ki, mely szerint az elmúlt négy hétben 60 új wengeni fertőzöttet jelentettek, korábban ez a szám nulla volt a mindössze 1300 fős településen. A megnövekedett esetszámból, és a növekedés üteméből arra következtetnek, hogy a Nagy-Britanniából behozott mutálódott vírustörzs lehet a hullám hátterében.

A vasárnapi pozitív fejleményekkel ellentétes hírek hétfőn reggel jelentek meg először, amikor arra kérték a csapatokat, hogy ameddig a Svájci Síszövetség, a FIS, és a szervező bizottság új döntést nem hoz, ne utazzanak a terültre. Az idő azonban szorított, gyors döntésre volt szükség ugyanis a tervek szerint kedden már lesikló edzést tartottak volna a Lauberhornon. 

Aztán megérkezett a svájci szövetség tweetje: „ A jelenlegi Covid-19 helyzet új elemzése után Bern kanton úgy döntött, törli a versenyeket a Lauberhornon.”

A versenyigazgató Markus Waldner számára nem volt alternatívája a törlésnek: 

„A szezon nagyon nehéz, de erre a döntésre szükség volt. A kezdetektől fogva rugalmasság és a gyors változtatásokra való hajlandóság volt az idény mottója. Ez azt jelenti, hogy a cortinai világbajnokság felé vezető útnak a lehető legbiztonságosabbnak kell lennie”- mondta.

Waldner köszönetet mondott a kitzbüheli síklub elnökének, ugyanis a tiroli város veszi át Wengen helyét a versenynaptárban, így a legendás ausztriai helyszínen ebben az évben két egymást követő hétvégén is rendeznek versenyeket.

Kitzbühelben eredetileg a következő hétvégén rendezték volna a hivatalos versenyt, de az átalakítás miatt az öt megrendezendő versenyt csoportosítják, ezen a hétvégén lesz két műlesiklás, és jövő hétvégére teszik a gyorsasági számokat: 24-én, vasárnap lesz egy Super-G, előtte pedig két lesiklás, pénteken a Wengenből átköltöztetett verseny, szombaton pedig a szakág másik nagy klasszikusa, a kitzbüheli lesiklás.

„Ilyen rendkívüli helyzetben merész döntésekre van szükség, Nagyon sajnálom Svájcot, de a Svájci Síszövetséggel és egyéb partnereinkkel folytatott jó együttműködés miatt meg tudtuk hozni ezt a nagy horderejű döntést”- mondta az ÖSV, az osztrák síszövetség elnöke.

Az új fejlemény komoly meglepetést okozott a kitzbüheli szervezőknek, de az ottani síklub elnöke elmondta: a helyszín készen áll a két egymást követő hétvége megrendezésére.

A múlt héten rendezték Svájc másik fontos világkupa-versenyét Adelbodenben, de idén úgy tűnik, hogy a wengeni hétvégéről le kell mondanunk, amely a legnagyobb múltú alpesi sí rendezvény a világon, idén már a 91. alkalommal rendezték volna meg. Ezzel pedig a wengeni lesiklás is elmarad, amely 4,4 kilométeres hosszával a leghosszabb a világon. Az, hogy egy verseny elmarad, nem nagy dolog az alpesi síben, különösen lesikló versenyeket szoktak törölni az időjárás és a hóviszonyok miatt, így előfordulnak olyan évek, amikor elmaradt a wengeni lesiklás, de az elmúlt 25 évben mindig rendeztek valamilyen világkupa-versenyt a Lauberhornon. Ha minden jól megy, azért még ebben a szezonban visszatér a mezőny Svájcba, ugyanis a márciusi világkupa-döntő helyszíne Lenzerheide lesz.

részben sport.orf.at

Hozzászólások