Alpesi sí - Shiffrin és Vlhova, úton egy ikonikus rivalizálás felé
Shiffrin és Vlhova, úton egy ikonikus rivalizálás felé
Fotó: Europress/AFP

Shiffrin és Vlhova, úton egy ikonikus rivalizálás felé

Bereczky DávidBereczky Dávid
2020/12/02 14:33

Minden sportágnak megvannak az ikonikus rivalizálásai, amelyek meghatároznak egy-egy korszakot, amelyek fokozzák a rajongók érdeklődését, és amelyek befolyásolják, hogy melyik versenyzőre hogyan emlékszünk vissza sok éves távlatból.

Érdekes, hogy az alpesi síben ezeket a rivalizálásokat az elmúlt években inkább a technikai számok specialistái közt láthatjuk, ehhez persze az is hozzátartozik, hogy mostanában az összetett világkupa tekintetében is ők a dominánsabbak, a gyorsasági szakágak legjobbjai némiképp háttérbe szorultak. Ez elsősorban a férfiakra igaz, náluk az elmúlt tíz évben teljesen kikoptak azok a versenyzők, akik akár három szakágban is egyformán magas színvonalon tudnak teljesíteni, így mindenki specializálódik. Emellett Super-G-ben és lesiklásban nehezebb is több éven át uralni a mezőnyt, több versenyző harccol a kis kristálygömbökért, és akinek az adott szezonban jobb éve van, az lesz a győztes, ebből következik, hogy a legjobbak kevesebb versenyt nyernek, mivel jobban eloszlanak a győzelmek, ez pedig értelemszerűen kevesebb pontot eredményez az élversenyzőknek, mint a technikai számok esetében. Persze ehhez az is kellett, hogy az elmúlt években olyan, már most legendás alakok nyerjék az összetett világkupákat, mint Mikaela Shiffrin és Marcel Hirscher.

mikaela-shiffrin-verseny-min.jpgFotó: Europress/AFP

A női mezőnyben ez az erős specializálódás kevésbé jellemző, még a közelmúltban is láthattunk olyan, mind a négy szakágban kiemelkedően teljesítő versenyzőket, mint Maria Höfl-Riesch vagy Tina Maze, és az elmúlt években Mikaela Shiffrin is nyert világkupa-versenyeket, vb aranyat, sőt szakági világkupát is a gyorsasági szakágakban.

A specializálódás korában sokat segít egy nagy rivalizálás kialakulásának, ha a két versenyző azonos szakágakban érdekelt, mivel így az ellenfelek versenyről versenyre farkasszemet nézhetnek egymással. A 2010-es évek elejének ikonikus rivalizálása Lindsey Vonn és Maria Riesch között egyáltalán nem ilyen volt, ugyan Riesch minden szakágban kiváló volt, és Vonn is meg-megméretette magát műlesiklásban és óriás-műlesiklásban, sőt ezekben is nyert versenyeket, de azért lehetett tudni, hogy melyik szám kihez tartozik, a leggyakrabban egyébként talán lesiklásban voltak közvetlen riválisai egymásnak versenyen belül is.

lindsey-vonn-maria-riesch-rivalizalas-min.jpgFotó: Europress/AFP

Mikaela Shiffrin és Petra Vlhova párharca azonban azért izgalmas, mert a fő szakága mindkettőjüknek a műlesiklás, és minden műlesikló futam elé úgy ülhetünk le az elmúlt években, hogy tudjuk, jó eséllyel kettejük közt fog eldőlni a verseny. Éppen ezért sokkal jobb analógia a Hirscher-Kristoffersen rivalizálás, mint a Vonn és Riesch közötti. Marcel Hirscher és Henrik Kristoffersen éveken át tudta közös erővel elképesztő magasságokba emelni a műlesikló versenyeket, amelyeken nem egyszer mindketten nagyon megverték a mezőnyt, de a néző mégis izgulhatott, hiszen ők ketten kiélezett és elképesztően színvonalas versenyt vívtak egymással. Azt azért el kell mondani, hogy eredményeik alapján kicsit csalóka az összehasonlítás, mivel a norvég messze nem akkora formátumú versenyző, mint a nyolcszoros összetett világkupa győztes osztrák. Kristoffersen csak egyszer tudta elvenni a műlesiklók kis kristálygömbjét Hirschertől, és a legfontosabb versenyeket (vb-ket, olimpiákat) is sokszor elizgulta, ilyenen csak egyetlen egyszer tudott győzni, akkor emlékezetes módon épp Hirschert verte meg, egyik utolsó összecsapásukon, a 2019-es arei világbajnokságon, óriás-műlesiklásban. Ez a párharc elsősorban a világkupa versenyekre korlátozódott, azért az eredmények alapján is igazolható, hogy Kristoffersen volt a legfőbb riválisa az osztráknak, hiszen a Hirscher-éra utolsó négy évében rendre ott volt a dobogón az összetett vk-ban, igaz, komolyan megszorítani sosem tudta a trónról letaszíthatatlan osztrákot.

marcel-hirscher-henrik-kristoffersen-min.jpgFotó: Europress/AFP

Vlhova is hasonló helyzetben van, mint Kristoffersen, a szakági világkupában eddig egyszer tudta megelőzni Shiffrint, azt is csak úgy, hogy az amerikai tavaly kihagyta a szezon végét. Ráadásul kettejük párharca nem túl hosszú ideje nevezhető rivalizálásnak, ugyanis a szlovák versenyző csak az elmúlt két évben tud komoly kihívója lenni a kétszeres olimpiai bajnok Shiffrinnek. Azonban még mind a ketten csak 25 évesek, de ameddig az amerikai már 17 évesen világbajnokságot és szakági világkupát nyert, addig Vlhova lassabban ért el a legmagasabb szintre.

A szlovák versenyző a 2017-18-as szezonban lépett előre annyit, hogy Shiffrin legfőbb kihívójává vált, azonban az olimpia még gyengén sikerült neki, de már a pjongcsangi játékok előtt is úgy tekintettek rá, mint Shiffrin legfőbb riválisára műlesiklásban, ekkoriban még közös edzése is volt a két versenyzőnek. 

 „Van benne valami más, amitől jobb akarok lenni” - mondta az edzés után Shiffrin - „nem csak versenyeket szeretnék nyerni, hanem miatta akarom magasabb szintre emelni a tudásomat”

Shiffrin ma már valószínűleg nem szívesen edzene Vlhovával, sőt, már akkor is nehezen viselte, hogy egy edzőpartner ennyire megizzasztotta, de amikor a szlovák megköszönte a közös munkát, az amerikai minden haragja elszállt:

„Olyan mintha Roger Federerrel versenyeznél, nagyon szeretnéd utálni, de nem tudod” - mondta. 

Idén januárban Vlhova is nyilatkozott kettejük kapcsolatáról, miután Flachauban legyőzte riválisát:

„Nagyon jó, ha szoros versenyben vagyok Mikivel, mert ő jobb eredményekre sarkall, mint ami amúgy bennem lenne. Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó a sportágunknak, hogy ilyen versenyzőink vannak, mint ő”
„Szeretném, ha barátok lennénk, de most nem lehetünk, mert mindketten a csúcson vagyunk, és mindketten nyerni akarunk”- mondta Vlhova

petra-vlhova-verseny-min.jpgFotó: Europress/AFP

A szlovák versenyző még a szakági világkupa megnyerése előtti évben elért egy fontos mérföldkövet, amikor a 2019-es vb-n legyőzte Shiffrint órásműlesiklásban, és ezzel megszerezte hazája első aranyérmét az alpesi sí világbajnokságokon. Ráadásul pont abban az évben, amikor amerikai riválisa élete talán legjobb szezonját futotta: rekordnak számító 17 világkupa-versenyt nyert meg, a megszerezhető hat kristálygömbből négyet is elhódított, és két aranyérmet is nyert a vb-n. Pont ez volt az a szezon, amikor Shiffrin igazán kiteljesedett a gyorsasági szakágakban is. Kérdés, hogy a jövőben akarja-e tovább folytatni, hogy a két gyorsabbik szakágban is versenyre kel a legjobbakkal, miközben fő ellenfele csak a technikai számokra koncentrál. Ugyanakkor az a fejlődés, amit az amerikai az elmúlt pár évben elért, elsősorban Super G-ben, de lesiklásban is előirányozhatja, hogy minden idők legjobbjává váljon. Persze erre csak a műlesikló és óriás-műlesikló eredményei alapján is lehetne esélye (sőt már most a közelében van), de ha hozzátesszük azt, amit a másik két szakágban elért és elérhet, az megteremti egy egészen különleges, soha nem látott karrier lehetőségét. 

Persze Shiffrinnek most nagyobb problémái is vannak, mint hogy eldöntse, melyik utat válassza a halhatatlanság felé, hiszen februárban elhunyt az édesapja, ezért idő előtt befejezte a szezont. Ezt követően hátsérülés miatt ki kellett hagynia az új szezon első két versenyét, és amikor tíz hónap után visszatért, látszott rajta, hogy nincs olyan állapotban, mint korábban. A két műlesikló versenyen, amit Leviben rendeztek, egyaránt kikapott Vlhovától, az egyiken második, a másikon ötödik lett. Ezzel szemben a szlovák versenyző bombaformában kezdte a szezont, az eddigi négy versenyből hármat megnyert, egyszer pedig harmadik lett. Emellett, ha az elöző szezon végét is számításba vesszük, öt műlesikló versenyt nyert zsinórban. Jelenlegi formája alapján egyértelműen célba veheti az összetett világkupát. 

Továbbra is hangsúlyozni kell, hogy ez még csak egy két-három éve létező rivalizálás. Ahhoz, hogy egy lapon lehessen említeni a Shiffrin-Vlhova párharcot a Vonn-Riesch-sel, mindenképp szükséges, hogy mindkét sportoló még pár évig a legmagasabb szinten versenyezzen, és egymással küzdjenek szakági, és összetett világkupákért, valamint világbajnoki és olimpiai aranyérmekért. 

Hozzászólások