Alpesi sí - Harc a nagy kristálygömbért: Most akkor Shiffrin vagy nem Shiffrin?
Harc a nagy kristálygömbért: Most akkor Shiffrin vagy nem Shiffrin?
Fotó: Europress/AFP

Harc a nagy kristálygömbért: Most akkor Shiffrin vagy nem Shiffrin?

Bereczky DávidBereczky Dávid
2020/12/16 07:11
Mikaela Shiffrin a múlt héten arról nyilatkozott, hogy idén nem tartja magát esélyesnek a nagy kristálygömbért folytatott versenyben, így érdemes megnézni, hogy kik lehetnek a kihívók, és hogy valóban esélytelen-e Shiffrin. Talán némiképp árnyalja a képet, hogy az amerikai hétfőn, közel egy év után újra világkupa versenyt nyert.

Az alpesi síben, sok más sportághoz hasonlóan, nem teljesen egyértelmű, hogy melyik megszerezhető címnek pontosan mekkora az értéke. Az összetett világkupa-győzelemről talán elmondható, hogy kevesebbet ér, mint egy olimpia aranyérem, de többet, mint egy világbajnoki. Persze a dolog megítélése egyénenként változhat, ugyanis különböző versenyzőknek különbözőek lehetnek a preferenciái. Az biztos, hogy az alpesi sí világkupa hatalmas múltra tekint vissza, általában minden kiemelkedő versenyző részt vesz a versenyein, és egy egész éven át tartó, több szakágban mutatott, kimagasló teljesítmény kell a végső győzelemhez.

Ebből a szempontból magasabb sportértékkel bírhat, mint egy olimpia, aminek a megnyeréséhez a versenyzőnek elegendő egyetlen versenyen a legjobbnak lenni, hiszen a nagy kristálygömb megszerzéséhez egy egész éven át tartó, több szakágban mutatott, kimagasló teljesítmény kell.  Az olimpiát elsősorban a presztízse emeli a világkupa fölé, illetve az, hogy négy évente van, és minden sportoló erre készül a leginkább.

Az alpesi sí világkupa sportértéke még a többi, hasonló rendszerű téli sportos világkupa elé is helyezhető. Egyrészt ez a legrégebben működő sorozat, másrészt talán itt fordul elő legtöbbször, hogy minden kiemelkedő versenyző részt vesz a versenyeken, és harcba száll a kristálygömbökért, harmadrészt pedig nincs egy olyan világkupán belüli külön esemény, mint a Négysáncverseny vagy a Tour de Ski, ami elhomályosítaná a többi állomást, illetve a végső célt, a nagy kristálygömböt.

Annak ellenére, hogy Mikaela Shiffrin visszatért, az idei szezonban nyitottabb lehet az összetett világkupáért folytatott küzdelem, mivel a háromszoros győztes amerikai láthatóan nincs olyan formában, mint az általa dominált években.

shiffrin-slalom-mikaela.jpgFotó: Europress/AFP

Februárban elhunyt Shiffrin édesapja, ezért az amerikai idő előtt befejezte a versenyzést, az idei szezon elején pedig hátsérüléssel bajlódott, és az első pár versenyen jóval gyengébben teljesített, mint, ahogy azt korábban megszokhattuk.

Ennek kapcsán arról beszélt a múlt héten, hogy nem érzi reálisnak, hogy versenyben legyen az összetett világkupáért.

„Idén többen is vannak, akik igazán versenyképesek lehetnek, de jelenleg én nem sorolom magamat közéjük” - mondta. “Most egészen más helyzetben vagyok, mint korábban, vannak olyan célok, amelyek eddig elérhetőek voltak a számomra, és el is értem őket, de idén ezek nem igazán reálisak. Próbálom eljuttatni magamat oda, hogy elég versenyképes legyek”

Az amerikai arról is beszélt, hogy még nem érzi magát késznek arra, hogy a gyorsasági szakágakban is versenyezzen, de talán az év végén már el tud indulni néhány nem technikai számban is. Ez azért is lehet érdekes, mert Shiffrin Super G-ben is címvédőként indulhatna a februári cortinai világbajnokságon.

Édesapja halála után első győzelmét aratta Shiffrin - videó | Eurosport

Január óta először tudott versenyt nyerni a női alpesi sízők világkupa-sorozatában a sportág jelenlegi legnagyobb sztárja, az amerikai Mikaela Shiffrin. Hétfőn Courchevelben, óriásműlesiklásban diadalmaskodott. A kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok sportoló ezt megelőzően január 26-án győzött, majd édesapja váratlan halála miatt visszalépett a versenyektől.

Ennek ellenére ezen nyilatkozata után néhány nappal, 11 hónap után újra versenyt tudott nyerni. A hétfőre halasztott második óriás-műlesikló versenyen győzött Courchevelben. Ezzel pedig Shiffrin feljött a második helyre az összetettben, és jelenleg 145 ponttal van lemaradva a vezető Petra Vlhova mögött. Ez mindenképpen egy biztató eredmény, és bármit is nyilatkozott a múlt héten, nem jelenthető ki, hogy nincs az összetett világkupa esélyesei közt. Ez még úgy is igaz, ha kihagyja a szezon Super-G és lesikló versenyeit.

De ha nem Shiffrin, akkor ki?

Petra Vlhova tűnik a legfőbb esélyesnek, eddig teljesen uralja ezt az évet, igaz a legutóbbi versenyen, amit Shiffrin nyert, kiesett, de az azt megelőző öt verseny mindegyikén dobogóra állt, és közülük hármat megnyert. A tavalyi összetett vk-ban elért harmadik hely után idén összejöhet neki a nagy kristáygömb, ehhez mindenképpen kell, hogy továbbra is nagyon jól teljesítsen a technikai számokban, ugyanis, ahogy látni fogjuk, annak ellenére, hogy Shiffrin idén nem indul a gyors számokban, lesz olyan vetélytársa, aki három szakágban is stabilan tudja hozni a pontokat.

A szlovák és az amerikai versenyző mellett a címvédő, Federica Brignone lehet a harmadik nagy esélyes. Tavaly a lesikló, a Super-G és az óriás-műlesikó szakági világkupában egyaránt az első háromban végzett, emellett megnyerte a szezon mindkét kombinációját, azonban ilyen versenyeket ebben a szezonban nem rendeznek. Idén is előnye lehet, hogy három számban is ott tud lenni a legjobbak közt. Eddig a három megrendezett óriás-műlesikló versenyből kétszer is második lett, ez jelenleg szűk 200 pontos lemaradást eredményez Vlhovával szemben. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy gyorsasági szakágakban még egyetlen versenyt sem láthattunk ebben a szezonban.

vlhova-shiffrin-brignone-min.jpgVlhova, Brignone és ShiffrinFotó: Europress/AFP

Shiffrin a múlt heti nyilatkozatában a két már felsorolt rivális mellett Michelle Gisint emelte ki, mint a harmadik olyan versenyzőt, aki esélyesebb nála. Ez azért már nehezebben elképzelhető, ha Vlhova és Brignone az amerikai jelenlegi formája miatt esélyesebbnek is tekinthető Shiffrinnél, Gisin esetében ez túlzásnak tűnik, főleg, hogy idén őt is sújtja az alpesi összetett versenyek hiánya.

Marta Bassino tavaly ötödik lett az összetett vk-ban, idén pedig megnyerte az első két óriás-műlesikló versenyt, így a szakági világkupának mindenképp esélyese lehet, de mivel ugyanazon számokban érdekelt, mint Brignone, nehéz elképzelni, hogy a két gyorsasági szakágban is olyan jó tud lenni, mint honfitársa.

Természetesen ott vannak még azok a versenyzők, akik elsősorban lesiklásban, és Super G-ben érdekeltek, de mivel ezekben a szakágakban még egyetlen versenyt se láttunk, így az esélyeket illetően is a sötétben tapogatózunk. Azért nehéz elképzelni, hogy a gyorsasági specialisták közül kerüljön ki a nagy kristálygömb győztese, egyrészt az elmúlt évtized inkább a technikai szakágak specialistáinak kedveztek, másrészt idén is kevesebb versenyre számíthatunk lesiklásban és Super G-ben, mint a másik két számban. Közülük a tavaly mindkét gyorsasági szakági világkupát megnyerő, svájci Corinne Suter lehet a legesélyesebb. 

Hozzászólások