Alpesi sí - Az amerikaik svájci bicskája még hisz abban, hogy három szakágban is sikeres lehet
Az amerikaik svájci bicskája még hisz abban, hogy három szakágban is sikeres lehet
Fotó: Europress/AFP

Az amerikaik svájci bicskája még hisz abban, hogy három szakágban is sikeres lehet

Bereczky DávidBereczky Dávid
2020/12/09 14:36
Az idei alpesi sí szezont, sok más sportághoz hasonlóan a bizonytalanság jellemzi. Ryan Cochran-Siegle éppen ezért azt tervezi, hogy idén minden eddiginél többet kiad magából. Cohran azon kevés versenyzők egyike, aki lesiklásban, Super-G-ben, óriás-műlesiklásban, illetve kombinációban egyaránt folyamatosan versenyeztek az elmúlt években. 
A 28 éves amerikai tavaly élete legjobb eredményeit érte el a világkupában, ugyanis Beaver Creekben hatodik lett lesiklásban, illetve Bormióban ötödik lett kombinációban. Ennek a szezonnak pedig azzal a céllal vág neki, hogy ott folytassa, ahol tavaly abbahagyta.

“Idén egyértelmű célom, hogy hagyjam, hogy a dolgok egy kicsit maguktól működjenek, megpróbálok természetesebb lenni, és kevésbé kiszámított szemlélettel versenyezni”. mondta Cochran-Siegle.

“Minden alkalommal, amikor a rajthoz állok, az a célom, hogy a legjobb öt közé kerüljek. Arról a szintről, ahol most állok, az állandó top 5-ös szerepléshez nagyot kell előrelépni, de hiszek benne, hogy képes vagyok rá, és úgy gondolom, hogy egy ennél kisebb célkitűzés sértés lenne a sportág számára”

Miközben a versenyzők többsége vagy a gyorsasági vagy a technikai számokra specializálódik, addig Cochran szemlélete szerint a sportnak magában kell foglalnia a különböző szakágak párhuzamos művelését.

“Amikor gyerekként követtem a világkupát, idolként tekintettem Bode Millerre, Svindalra, vagy Hermann Maierre, azokra a versenyzőkre, akik különböző szakágakban versenyképesek voltak. Azóta is tartom ezt a meggyőződésemet, hogy én is jó lehetek több szakágban. Mindig abban a számban akarok versenyképes lenni, amelyikben éppen elindulok, legyen szó akár óriás-műlesiklásról, akár lesiklásról. Élvezem, hogy így változatosabb a síelés, és igyekszem megtalálni azokat az elemeket, amelyek minden számban megtalálhatók. Ez egyfajta függőséget okoz. Érdemes olyan versenyzőket figyelni, mint Mikaela Shiffrin, ha csak egy számra akarna koncentrálni, akkor teljes mértékben dominálná azt, de ő képes arra, hogy minden szakágban esélyesként versenyezzen. Én továbbra is szeretnék minden versenyszámban indulni, és felkészülni rájuk, ahogy tudok, ugyanis, ahogy egyre idősebb lesz egy síelő, annál nehezebbek lesznek számára bizonyos szakágak.”

bode.miller-olimpia.jpgBode MillerFotó: Europress/AFP

 Cochran a söldeni szezonnyitón az első futamban kiesett óriás-műlesiklásban, arról a versenyről így nyilatkozott:

„Úgy éreztem, jól síelek, rögtön a rajt után éreztem, hogy egyben vagyok, összeszedetten megyek, volt egy kisebb hibám, ami miatt kisodródtam, de inkább a jó tempóhoz ragaszkodtam. Aznap azt éreztem, hogy ott tartok, ahol tartanom kell. A továbbiakban megpróbálok elérni a megfelelő szintre, felkészültnek érzem magam.”

A hétvágén Santa Caterinában megrendezett két óriás-műlesikló futam se sikerült a legjobban Cochran számára, szombaton nem sikerült bejutnia a legjobb harminc közé, a vasárnapról hétfőre halasztott versenyen pedig 28. lett.

A top 15-ös eredmények elérésétől sokszor csak néhány tizedmásodpercre van egy konzisztens top 5-ös teljesítmény. Az amerikai szerint ez az áttörés gyakran sokkal inkább a helyes gondolkodáson múlik, mint a technikán vagy a fizikumon. Szerinte pedig a helyes gondolkodás mindig a tiszta a gondolkodást jelenti.

„Könnyű túlgondolni a dolgokat. - mondja Cochran - Elkezdesz agyalni, és akkor gyorsabb leszel? Vagy egyáltalán ez a helyes megközelítés? Úgyis eljön a verseny napja, ahol lesz egy bizonyos kockázat, amit megengedsz magadnak, és felismered, hogy a sebesség ebből következik. Visszatekintve az elmúlt évek rengeteg versenyére, megértettem, hogy éppen hol síelek, és hogy hol szeretnék eredményeket elérni. Próbálok arra gondolni, hogy ez csak síelés, hagyjuk, hogy a dolgok megtörténjenek.”

ryan-cochran-orias-mulesiklas-min.jpgFotó: Europress/AFP

Az amerikai sícsapat ebben a szezonban extra óvintézkedéseket tesz annak érdekében, hogy megőrizze a versenyzői biztonságát és egészségét. Miközben általában 3-4 sportoló osztozik egy szálláshelyen, addig idén mindenkinek maximum egy szobatársa lehet, emellett igyekeznek hanyagolni a közös étkezéseket is.

„Mindannyian elfogadtuk ez a helyzetet, de azért nem túl szórakoztató, hogy a szobatársaddal eszed az elviteles kaját, persze azért nem zárkózunk el teljesen egymástól”- mondja Cochran.

Cochran-Siegle általában a világkupa szezon alatt egyszer-kétszer haza szokott utazni Vermontba, de ezekben az időkben az utazás nagyon nehézkes, hiszen a koronavírus miatt hozott szabályok országonként eltérőek. Cochran versenynaptára pedig nagyon sűrű, egymást érik a versenyek technikai, vagy épp gyorsasági számokban. Éppen ezért az amerikai versenyző úgy tervezi, hogy december elejétől kezdve folyamatosan Európában marad, és csak márciusban utazik vissza az USA-ba. Igyekszik azokra a dolgokra összpontosítani, amit kontrollálni tud, így inkább a versenyzésre fókuszál. Idén is az a terve, hogy elindul minden lesikló, Super-G és óriás-műlesikló versenyen. Szerinte az alpesi síző fontos tulajdonsága az alkalmazkodóképesség, ez a mostani helyzetben nagyobb jelentőséggel bír.

via Ski Racing Media

Hozzászólások