Alpesi sí - Elégedetlen a szövetség munkájával, aggódik a szezon miatt a kétszeres világbajnok francia
Elégedetlen a szövetség munkájával, aggódik a szezon miatt a kétszeres világbajnok francia
Fotó: Europress/AFP

Elégedetlen a szövetség munkájával, aggódik a szezon miatt a kétszeres világbajnok francia

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/02 07:18
A kétszeres világbajnok, háromszoros olimpiai érmes Alexis Pinturault-val még a szezon kezdete előtt készített interjút az Abendzeitung című német lap. A 28 éves francia alpesi síző ebben egyebek mellett beszélt a koronavírus-fertőzéséről, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) hibás döntéseiről, valamint a Bajnokok Ligája-döntőről is.

Pinturault kifejezetten jól kezdte az idényt, ugyanis a hagyományos söldeni szezonnyitón szerzett egy negyedik helyet óriás-műlesiklásban, majd a múlt hétvégén megnyerte a Lech / Zürs-ben megrendezett parallelversenyt. A francia ezzel a hatodik különböző szakágban szerzett világkupa-győzelmet, összességében már a harmincadikat. Két verseny után ő áll az élen az összetett világkupában. 

Az előző szezon a COVID-19-járvány miatt idő előtt véget ért. Pinturault pechére, hisz jó esélye lett volna az összetett világkupa megnyerésére. Ez eddig még egyszer sem sikerült neki, pedig a tavaly szerzett második helye összességében már az ötödik dobogója volt. Március végén aztán ő maga is elkapta a koronavírust. 

"Miután véget ért a világkupa, otthon voltam Courchevelben, a családunk szállodájában" - mondta Pinturault. "Itt volt több fertőzött ember is, én is itt kaptam el a vírust. Ahogy a feleségem, az édesapám és a testvérem is. Annyira nem volt durva, két napig fájt a fejem és lázam volt. Viszont még most sem érzek minden ízt és szagot, pedig már eltelt hét hónap. Nem tudni még, mi lesz a vírussal, rengeteg a bizonytalanság. Mentálisan azért is nehéz most a szezonkezdet, mert nem tudjuk, milyen korlátozások lesznek és meddig állnak fenn."

Pinturault eredetileg áprilisban ment volna nyaralni, végül erre csak augusztusban volt lehetősége, tíz napot töltött Portugáliában. A francia technikai és gyors számokban egyaránt versenyez, és nem tervezi, hogy az idén ezen változtat.

A téli sportok polihisztora harcba száll a lesikló világkupáért | Eurosport

Az alpesi sí világkupát 54 éve rendezik meg, ez idő alatt cseh versenyző sosem nyert kristálygömböt. Ester Ledeckának erre azonban meg lehet az esélye a következő szezonban. Ledecka a 2018-as olimpián két különböző sportágban is aranyérmet szerzett. A nagy meglepetés az volt, amikor szinte a semmiből nyerte meg az alpesi sí versenyek Super-G versenyszámát, aztán esélyesként indulva snowboardban is olimpiai bajnok lett.

"Szlalomban és óriásban minden versenyen el akarok indulni, de rajthoz akarok állni néhány szuper G-versenyen és persze kombinációban. Azonban előállhat olyan helyzet, hogy ezen valamiért mégis módosítanom kell. Itt konkrétan egy jelenleg érvényben lévő FIS-szabályra gondolok. Ez kimondja, hogy ha egy csapat egyik tagja pozitív COVID-tesztet produkál, az egész csapatnak karanténba kell vonulnia. Nem számít, hogy az illető egyébként kivel állt kapcsolatban és kivel nem."

"Ez számomra azért is nehéz ügy, mert néha a technikai számosokkal edzek, máskor pedig a gyors szám specialistákkal. A lényeg, hogy lehet, hogy ki kell hagynom versenyeket azért, mert egy csapattársam elkapja a vírust. Ha így lesz akkor a februári, Cortinán megrendezésre kerülő világbajnokságra összpontosítok majd."

Pinturault számára nehéz volt elfogadni, amikor március elején törölték a 2020-as szezon hátralévő részét. A francia 54 ponttal volt lemaradva Aleksander Aamodt Kilde mögött az összetett világkupában, ráadásul a hátralévő versenyek inkább neki feküdtek volna. Jó esélye lehetett volna tehát arra, hogy Marcel Hirscher visszavonulása után ő legyen az első összetett világkupa-győztes. 

"Nehéz volt akkor megérteni és elfogadni, ami történt, de nem mondhatom, hogy a dolog igazságtalan lett volna. Ez egy olyan helyzet volt, amit nem lehetett kontrollálni. Balszerencsém volt, ennyi történt."

Az óriás-műlesiklás mellett kombinációban a legsikeresebb, abban a szakágban, amit évek óta támadnak és a szabályait gyakran változtatják. Sokan odáig mennek, hogy azt mondják, el is kellene törölni.

Alexis PinturaultFotó: Europress/AFP

"Ez a versenyszám a kezdetektől fogva arról szól, hogy megtaláljuk, ki a legsokoldalúbb versenyző a mezőnyben. Én szeretem a kombinációt. Tavaly sokkal jobban működött, mint korábban, ugyanis több alkalommal is dobogóra állhattak gyors sízők, ami a megelőző években egyáltalán nem volt jellemző. A kombináció egyértelműen a jövő szakága..., ellentétben a parallellel."

"A parallel szlalom egy értelmetlen versenyszám. Nem szól másról, mint hogy az öklöddel, az alkaroddal elütögeted magad elől a kapukat. A magasabb srácok itt nagy előnyben vannak. A parallel óriás-műlesiklással pedig az a baj, hogy itt nagyobb a sebesség, akár 70 km/óra is lehet. Ha az egyik versenyző bukik, könnyen megsebesítheti a másikat. Nem egyértelmű egyébként, hogy a FIS hogy akarja lebonyolítani az idei versenyeket. El akarják választani a technikai és a gyors számokat egymástól, és állítólag kevesebb koedukált helyszín lesz az idén. De még sok a bizonytalanság."

"Nem vagyok teljesen elégedett a szövetség munkájával, persze nincsenek könnyű helyzetben. De nézzük meg a Forma-1-et, hónapok óta zajlanak a versenyek, volt teniszszezon, és a Tour de France-t és gond nélkül megrendezték. A FIS-nek rengeteg ideje volt felkészülni a télre."

Lusta focistának indult, azóta már világkupa-győztes a norvégok 20 éves szupertehetsége | Eurosport

Lucas Braathen, a norvégok mindössze 20 éves szupertehetsége már tavaly is oda-odapörkölt a mezőnynek szlalomban és óriás-műlesiklásban. Az idén pedig úgy indított, hogy megnyerte a söldeni szezonnyitót. Az alábbiakban mesél a kezdetekről, a célokról és arról, mennyire kellett a foci ahhoz, hogy jelentős alpesi síző lehessen belőle.

Sőt, fociban is minden rendben, zajlanak a bajnokságok és a nemzetközi kupák is.

"Én is majdnem focista lettem. Középső védőnek készültem. Ma is követem a sportágat , de nincs kifejezett kedvenc csapatom. Persze drukkolok a franciáknak, például az Olympique Lyonnak. Sokkal inkább, mint a PSG-nek. Azt sem bánom, hogy a Bayern nyerte az idén a Bajnokok Ligáját."

A férfi óriás-műlesiklók a hétvégén Santa Caterinán versenyeznek, Pinturault tehát akár tovább növelheti előnyét az összetett világkupában. 

Abendzeitung

Hozzászólások