Alpesi sí - Nézők és Mikaela Shiffrin nélkül indul az idei világkupa-szezon
Nézők és Mikaela Shiffrin nélkül indul az idei világkupaszezon
Fotó: Europress/AFP

Nézők és Mikaela Shiffrin nélkül indul az idei világkupa-szezon

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/10/15 18:28
A vártnál egy héttel korábban indul, és némi Covid-kompromisszumot tartogat magában az idei alpesi sí világkupa évad.

Idén már október közepén elindul az alpesi világkupa, hiszen hétvégén Söldenben szokás szerint megrendezik a férfi és női óriás-műlessikló futamokat. Amíg tavaly ilyenkor a nem megfelelő hóhelyzetről szóltak az újságok, addig most természetesen a koronavírus-járvány van középpontban. 

„Nagyon bizakodó vagyok az időjárási körülményeket illetően. Hó van bőven, nincs szükség újabb rétegekre”

– nyilatkozta a német Sportschau portálnak Markus Mayr, a FIS alpesi síért felelős versenyigazgatója.

A helyzet már nem ilyen rózsás, ha a járvány következményeire gondolunk, de alapvetően már az előrelépés, hogy elindul a szezon, és – egyéni sportág lévén – nagyobb az esély a befejezésre is. Mindenesetre a nyitóhétvége után a november-decemberre tervezett észak-amerikai futamok elmaradnak. Helyette november 13-14. között a szintén ausztriai Lech Zürsben szerveznek paralell versenyeket. Az azutáni héten pedig a finnországi Leviben következik a szintén hagyományos női szlalomfutam. A december jelen állás szerint a szokásos olasz és francia futamokkal zajlik majd. A halasztásra ítélt februári Cortina d’Ampezzo-i világbajnokság pedig mégis tervben van.

Aleksander Aamodt Kildének nehéz lesz megvédenie címét.Aleksander Aamodt Kildének nehéz lesz megvédenie címét.Fotó: Europress/AFP

Söldenben biztosan nem lesznek nézők. A járvány miatt veszélyesebb régiók közé sorolt Tirolban 4 csoportot alakítanak a szervezők: versenyzők és stábtagok, szervezők, a média képviselői és néhány meghívott vendég. A szokásos kiegészítő programok ezúttal elmaradnak, és turistákat sem engednek be egész héten.

A legnagyobb küldöttséggel a norvég válogatott lesz jelen, élén a tavalyi összetett győztes Aleksander Aamodt Kildével és a technikai számok királyával, Henrik Kristoffersennel. Kétségtelen, hogy a tavaly visszavonult Marcel Hirscher helyére a skandinávok tudtak leginkább bevonulni. A kilenc fős férfi mezőnyben ott van még a 2000-es születésű Lucas Braathen vagy a tavalyi parallel győztes Rasmus Windingstad. A tavalyi évben az összetett versenyben azonban a férfiaknál a norvégokat megelőzte az idén is esélyes svájci csapat, Beat Feuz, Mauro Caviezel és Loic Meillard várhatóan idén is jó szereplésével. Hirscher kiesése után tavaly az osztrák férfi válogatott kicsit kereste még magát, Matthias Mayer, Vincent Kriechmayr vagy Marco Schwarz gyűjtögetheti a pontokat, de az óriás kristálygömb végelszámolásnál valószínűleg egyikük sem lesz jelen. Ott lehet még a francia Alexis Pinturault, aki tavaly is nagy esélyes volt, számos 3. és 2. hely után idén is bejelentkezik a végső győzelemért.

2019/2020 Season | Best Of | Men's Tech | FIS Alpine

Henrik Kristoffersen - Norway - 2019/2020 Men's Giant Slalom and Slalom World Cup winner Thank you for watching, don't forget to like, subscribe and hit the ...

A norvég válogatott a női mezőnyben is 9 fővel érkezik, itt azonban kevésbé erős a dominancia. Mina Fürst Holtmann vagy Maria Tviberg valós veszély, de a tavalyi összetett győztes Federica Brignone vagy a szlovák szlalomkirálynő, Petra Vlhova esélyesebb a hétvégi osztrák óriásműlesikló-futamon. Különösen, hogy szeptemberben bejelentette visszavonulását az olimpiai bajnok német Viktoria Rebensburg, kisebb sérülése miatt pedig a szezonnyitót - hosszú évek után először - a háromszoros összetett világkupa-győztes Mikaela Shiffrin biztosan kihagyja.

Hozzászólások