Alpesi sí - Megmutatta legnagyobb titkát a visszavonuló klasszis
Megmutatta legnagyobb titkát a visszavonuló klasszis
Fotó: Europress/AFP

Megmutatta legnagyobb titkát a visszavonuló klasszis

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/04/04 19:30
Elsírta magát a pályafutását 30 évesen befejező alpesi síző, Tina Weirather, amikor megtalálta a tinédzserkori "álomrajzát". 

A női alpesi sí-mezőny elmúlt tíz évének egyik meghatározó tagja volt Tina Weirather. Az olimpiai bajnokoktól és érmesektől hemzsegő családból származó liechtensteini lány 2005 októberében, 16 évesen mutatkozott be a világkupa-sorozatban, hogy aztán több kisebb-nagyobb sérüléstől eltekintve 15 éven keresztül ott legyen az elitben. 

Karrierjét ismerve úgy érezhetjük, sosem teljesedett ki igazán: noha szuper-G-ben állt dobogón olimpián (2018, 3. hely) és világbajnokságon (2017, 2. hely), nyert két szakágit (2017 és 2018), három különböző szakágban kilenc vk-futamot (hét szuper-G, egy lesiklás, egy óriás) és két junior vb-t, az átütő siker nem jött el, hiába állt többször is közel hozzá. Utolsó, 41. világkupa-dobogója után bő egy évvel, 2020 márciusának végén úgy jelentette be visszavonulását némiképp váratlanul, hogy Andre Myhrerhez és Nina Haver-Loeseth-hez hasonlóan nem tudott a pályán elbúcsúzni, hisz a koronavírus-járvány miatt a szezon végét törölték. 

Weirather úgy érzi, elérte a benne rejlő maximumot, éppen ezért semmit sem bán karrierjéből. Már csak azért sem, mert néhány hónappal ezelőtt megtalálta egyik legféltettebb kincsét: egy rajzos listát 17 éves korából, rajta a legnagyobb álmaival, céljaival.

"Térdsérüléssel feküdtem otthon. Akkoriban volt már egy 8. helyem a világkupából, és egy sportpszichológussal dolgoztam együtt. Titokban készítettem egy rajzot, amit kissé szégyelltem, így nagyon vigyáztam arra, nehogy meglássa valaki és azt gondolja, bolond, naiv és a valóságtól elrugaszkodó vagyok. Aztán el is felejtettem a könyvecskét, mígnem 2019 őszén egy takarítás során valahogy előkerült.

Elsírtam magam, mert olyan távolinak, olyan réginek tűnt az egész, tele elképzelhetetlenül gyönyörű és vad álmokkal. Visszagondolva elmondhatom: mindegyiket beteljesítettem! Hálás vagyok ezért az apró rajzért, mert a pályafutásom alatt nem éreztem úgy, hogy minden összejött, amit szerettem volna: amikor ezüstérmes lettem, aranyat akartam, a két szakági után egy harmadikat, és így tovább. Igaz, épp ez a hajszolás teszi a sportolókat sikeressé. 

Végezetül egyet mondhatok: ha 17 éves korodban leírod a legféltettebb vágyaidat, amik aztán valóra válnak, akkor legyél boldog és ne bánj semmit!"
- írta az Instagramon megosztott képhez Weirather. 

A háromszög tetején jól látszik a négy fő alkotóelem: olimpiai érem, világbajnoki érem, kristálygömb és három számban világkupa-győzelem. Mindet elérte, így jöhetnek a jól megérdemelt "nyugdíjas évek".

Hozzászólások