Alpesi sí - Piszkosul tehetséges, zseniális példaképeket választ és inspiráló barátokkal veszi magát körbe a svájciak legújabb csodafegyvere
Piszkosul tehetséges, zseniális példaképeket választ és inspiráló barátokkal veszi magát körbe a svájciak legújabb csodafegyvere
Fotó: Europress/AFP

Piszkosul tehetséges, zseniális példaképeket választ és inspiráló barátokkal veszi magát körbe a svájciak legújabb csodafegyvere

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/09 07:22
Kirobbanó formában kezdte a szezont a svájciak 23 éves szupertehetsége, Marco Odermatt. Eddig három versenyen indult, mindhármon dobogóra állhatott. Ráadásul a hétfőre halasztott, Santa Caterina-i óriás-műlesikló versenyen megszerezte első világkupa-győzelmét ebben a szakágban. 

Odermatt szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nyert életében először felnőtt világkupa-versenyt, akkor a Beaver Creek-i Super G-t sikerült behúznia. Óriásban többször állt már dobogón, a söldeni szezonnyitón például mindössze öt századdal kapott ki a norvégok nagy tehetségétől, Lucas Braathentól, és szombaton szerzett egy harmadik helyet is Santa Caterinában. 

Érett tehát a győzelem ebben a szakágban is, ami azért is volt extra teljesítmény tőle, mert jól kezelte a nyomást, és meg tudta őrizni az első futamban szerzett első helyét. Mindez azt is jelenti, hogy Alexis Pinturault-val holtversenyben élen áll az összetett világkupában. Korai volna még előreszaladni, de azért jegyezzük meg, hogy svájciként legutóbb Carlo Janka vitte haza a nagy kristálygömböt éppen tíz évvel ezelőtt. 

Odermatt példaképe anno egyébként az a Didier Cuche volt, aki ötször nyerte meg a kitzbüheli lesiklást, emellett világbajnok és olimpiai ezüstérmes Super G-ben. 

"Gyerekkoromban számomra csak Didier Cuche létezett. Minden versenyét megnéztem, folyton összeadogattam a világkupa-pontjait, listákat vezettem az eredményeiről, és a suliban minden előadásomat róla tartottam."

Most azonban már rajta a sor, hogy szállítsa az eredményeket a svájci csapat számára. Ezt ő meg is teszi, olyannyira, hogy úgy tűnik, lassan ő lesz a válogatott első számú embere. Azt mondja, a söldeni dobogó komoly lökést adott neki a szezon hátralévő részére.

Marco OdermattFotó: Europress/AFP

"Tökéletesen indult számomra a szezon. Nyilvánvalóan jó dobogóval kezdeni, mert így megkönnyíted a saját dolgodat a következő hónapokra nézve. Sölden azért is volt különleges, mert egy csapattársammal és jó barátommal, Ginóval (Caviezel) együtt állhattam fel a dobogóra."

"Azzal, hogy nincsenek nézők, persze kevesebb az érzelem, kisebb az ünneplés. Másrészt viszont könnyebb a versenyzésre koncentrálni, könnyebb megmutatni, mennyire jó síző is valaki. Nem biztos amúgy, hogy sokkal gyorsabb vagyok, mint tavaly, de talán kiegyensúlyozottabb, ami még fontos lehet a szezonra nézve."

Odermattra komoly hatással volt Marcel Hirscher technikai képzettsége, ezért a svájci régebbi felvételekről igyekszik ellesni néhány trükköt a 2019-ben visszavonult osztrák klasszistól.

"Az ember mindig felnéz a legjobbakra. Próbál fejlődni azokban a dolgokban, amiket mások jobban csináltak. Úgyhogy igen, néztünk róla videókat, ahogy másokról is. De, amit Marcel csinált, az tényleg különleges volt. Nem másolásról van szó, hisz az ember a maga útját járja, de néhány apróságot azért el lehet tanulni."

"Marcel volt a legjobb. Gyakorlatilag sosem hibázott, pedig viszonylag sokat kockáztatott, főleg a második futamokban. Támadta a pályát, de csak annyira, hogy azért a jó íveken maradjon. Mindig meg tudta őrizni az egyensúlyát, de még ha el is vesztette, azonnal visszahozta magát. Szóval igen, mindent nagyon jól csinált."

Söldenben Braathent és Odermattot mindössze öt század választotta el egymástól. Ez volt az első alkalom, hogy egymás mellett állhattak a dobogón, ám a jövőben valószínűleg sok nagy csatát láthatunk majd tőlük.

"Bizonyos szempontból eléggé mások vagyunk, de azért vannak hasonlóságok is. Ő egy brutál jó síző, elképesztő a technikája, és még nagyon fiatal. Általában elég agresszíven versenyez, akárcsak én. Nem gondolkodik sokat, csak gyors akar lenni és kész."

Odermatt úgy látja, a fejlődése csak részben tulajdonítható a tehetségének. Szerinte legalább ennyire fontos, hogy nagyon jó a hangulat a svájci csapat háza táján.

"Persze tehetséges vagyok, de az utóbbi négy-öt évben egy kifejezetten jó csapat alakult ki nálunk. Ugyanazok a versenyzők, ugyanazok az edzők. Gino (Caviezel), Loic (Meillard), Justin (Murisier), Thomas (Tumler) és én folyamatosan motiváljuk egymást. Ha valaki gyorsabb volt az egyik nap, keressük az okát, keressük, miben tudnánk javulni. Lépésről lépésre haladunk, és lassan ott vagyunk a világ élvonalában. Az óriás-műlesikló csapat különösen jó. Barátok vagyunk, segítjük azt, akinek szüksége van rá."

"Ez egy egyéni sport, de én csapatjátékos vagyok. Én szeretek a barátaimmal síelni. Nem tudnék egyedül készülni, ahogy Marcel tette vagy Kristoffersen csinálja most. Kell a jó társaság a lejtőn, és azon kívül is."

Odermatt hálás azért, hogy szép környezetben élhet. Igyekszik minél több időt tölteni a természetben.

"Rengeteget segít ez a hely. Itt mindenem megvan, ami kell. Tó, hegyek, amit csak akarok. Nincs olyan sport, amit itt ne lehetne művelni. Tök jó, hogy ilyen sok mindennel elfoglalhatom magam. Ezekre nem is edzésként tekintek, tiszta szórakozás az egész."

Ha a célokról kérdezzük, azt mondja, szeretne minél többször dobogóra állni. Az egyes világkupa-versenyek majdnem olyan fontosak a számára, mint a februári cortinai világbajnokság. Legalábbis most, decemberben még így látja.

"Az egész csapat készen áll a világbajnokságra, de szerintem én különösen. Persze nem csak a vb számít, a vk-versenyek majdnem ugyanolyan fontosak. Persze ahogy közeledik majd a vb, lehet, mást mondok majd."

Az összetett világkupa-győzelem az egyik legkomolyabb cél a számára, de azt mondja, igyekszik lépésről lépésre haladni. Persze az ember sohasem tudhatja.

"Ha az ember két-három, vagy még több számban versenyez, az azt jelenti, hogy jól síel. Egyes újságírók már az összetett világkupáról beszélnek, ami kétségtelenül egy nagy cél a számomra a jövőben, de aligha ebben a szezonban. Vagy mégis? Ki tudja?! De ehhez versenyeket kell nyerni, sok versenyt. És majdnem mindig dobogón kell állni. Úgyhogy ez egy nagyon nagy lépés volna. Persze igyekszem minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy sikerüljön."

Olympic Channel

Hozzászólások