Alpesi sí - Lindsey Vonn: Minden idők legnagyobbja akarok lenni
Lindsey Vonn: Minden idők legnagyobbja akarok lenni
Lindsey Vonn (Fotó: Eurospress/Getty)

Lindsey Vonn: Minden idők legnagyobbja akarok lenni

Pintér LászlóPintér László
2014/08/06 20:51

A 29 éves amerikai sízőnő egy New York-i reklámkampány alkalmával beszélt a sérülése utáni visszatéréséről és jövőbeni terveiről.

Lindsey Vonn egy cseppet sem könnyű feladatot kapott a Szocsiban zajló téli olimpiai játékok idején: riporterként számolt be az alpesi síversenyek eseményeiről az egyik legnagyobb amerikai tévétársaság számára. A nehézséget persze nem maga a feladat jelentette neki, hanem annak elviselése, hogy a lesiklás címvédőjeként a riválisai sikereiről kellett tudósítania. Amerika legnagyobb olimpiai reménysége tavaly novemberi újabb térdszalag-sérülése miatt januárban műtétre kényszerült, ezzel esélyt sem kapott az éremszerzésre.

Vonn azóta kőkeményen edz, ahogyan azt tőle megszokhattuk. A médiában viszonylag keveset szerepelt, csak a visszatérésére koncentrál. Nemrég azonban egyik szponzora, az Under Armour sportruház felkérte új női kampánya egyik reklámarcának. A New York-i kampányindító alkalmával nyilatkozott a Shape magazin riporterének a rehabilitációról és a terveiről.

Edzés közben

Shape: Hogyan néz ki jelenleg az edzésprogramod a rehabilitáció alatt?

Lindsey Vonn (LV): Az elmúlt két hónapban nagyon keményen dolgoztam az edzőteremben, heti hat alkalommal napi két edzés. Az alap mozgási gyakorlatokon kívül jó ideig nem tudtam terhelni a térdem, ezért addig a felsőtestem erősítésére koncentráltam, főként húzódzkodással. A síelésnél a terhelés megoszlása 70/30 a lábak javára a felsőtesttel szemben, de minden lesiklás első 10 másodpercében szinte csak a karok dolgoznak. Ezekre a rajtokra nagyon keményen készülök!

Shape: Korábban beszéltél arról, hogy mennyire bosszantó tud lenni a lassú ütemű rehabilitáció. Mi segít abban, hogy könnyebben túljuss rajta?

LV: Nagyon sok inspirációt kaptam más sportolóktól, akik szintén sérülésből tértek vissza, mint például az amerikai futballista Adrian Peterson, vagy az én sportágamban Maria Riesch; neki is egymás után műtötték a keresztszalagját, mégis erősebben tért vissza, mint valaha. Számomra a legutóbbi két sérülésem az időzítés szempontjából katasztrofálisabb időpontban nem is jöhetett volna, de ettől csak elszántabb lettem, mert tudom, hogy a követező olimpia számomra valószínűleg az utolsó lesz.

Shape: Amióta nem síelhetsz, megfordult a fejedben a visszavonulás gondolata?

LV: Hogy őszinte legyek, ha a legutóbbi olimpián eredményes lettem volna, akkor valószínűleg visszavonultam volna a 2015-ös világbajnokság után. Mivel azonban vissza kellett lépnem, azonnal tudtam, hogy maradok még négy évig. Szóval egyelőre úgy tűnik, hogy hosszabb ideig maradok a sportban, mint eredetileg terveztem, ami valójában egy nagyszerű dolog.

Shape: A 2018-as olimpiát félretéve mik a terveid a közeljövőre nézve?

LV: Hogy minden idők legnagyobb sízője legyek. Már csak négy győzelem kell, hogy megdöntsem a rekordot (Annemarie Moser-Pröll, 62 VK-futamgyőzelemmel – szerk.), úgyhogy most erre koncentrálok. Október elsején fogok újra síelni, decemberben kezdek versenyezni, februárban pedig jön a világbajnokság, melyet az otthonomban, Vailben rendeznek. Az lesz a nagy visszatérésem.

Forrás: Shape.com

Hozzászólások