Alpesi sí - A téli sportok polihisztora harcba száll a lesikló világkupáért
A téli sportok polihisztora harcba száll a lesikló világkupáért
Fotó: Europress/AFP

A téli sportok polihisztora harcba száll a lesikló világkupáért

Bereczky DávidBereczky Dávid
2020/11/25 14:04
Az alpesi sí világkupát 54 éve rendezik meg, ez idő alatt cseh versenyző sosem nyert kristálygömböt. Ester Ledeckának erre azonban meg lehet az esélye a következő szezonban.

Ledecka a 2018-as olimpián két különböző sportágban is aranyérmet szerzett. A nagy meglepetés az volt, amikor szinte a semmiből nyerte meg az alpesi sí versenyek Super-G versenyszámát, aztán esélyesként indulva snowboardban is olimpiai bajnok lett. A cseh versenyző idén is vállalja a kettős terhelést.

„Nagyszerű lenne, ha sikerülne, azonban sok verseny áll még előttem” - mondta Ledecka, amikor a  Ski Racing Mediától a szakági kristálygömbről kérdezték.

„Jelenleg a lesikló edzések élveznek prioritást, mivel nem volt túl sok időnk a felkészülésre, még hozzá kell szokjak a tempóhoz és a nehezebb pályákhoz. Most nem túl könnyű a koronavírus-helyzet miatt, de remélem találunk megoldást arra, hogy nagyobb önbizalmat szerezzek.”

Ledecka beszél arról is, hogy mielőtt megkezdte volna a szezont Söldenben (ahol 20. helyen végzett óriásműlesiklásban), Svájcban minőségi körülmények közt tudott lesikló edzéseket végezni, a szezonnyitó után azonban azonnal visszatért a snowboardos edzésekhez.

ester-ledecka-pjongcsang-ket-arany-min.jpgFotó: Europress/AFP

A járvány miatt lerövidített idényben Ledecka második helyen végzett a lesiklók szakági világkupájában, a végelszámolásnál több, mint 150 ponttal maradt le a svájci Corinne Sutter mögött. A snowboardos mezőnyt már egy jó ideje domináló klasszis semmit se szeretne jobban, mint a hét snowboardos mellé egy alpesi sí kristálygömböt is bezsebelni. 

„Rengeteg hely van az otthoni polcomon, és ez jobb dekoráció, mint a cserepes virág vagy a váza”- mondta nevetve Ledecka.

Az önbizalma mellett tisztában van azzal is, hogy még van miben fejlődnie a síelés terén, elsősorban a gyorsaságban és a komfortos mozgásban.

„Továbbra is kezdőnek érzem magam, lesiklásban és Super G-ben is, a többiek sokkal több rutinnal rendelkeznek, mint én. A jövőben sokkal gyorsabb lehetek, ha több tapasztalatot szerzek azokon a lejtőkön, amelyek a versenynaptárat alkotják. Egyelőre még mindig úgy érzem magam, mint egy baby lesikló.”

Ledecka korábban bejelentette, hogy elválnak útjaik edzőjével, a korábbi cseh világkupa-versenyző Ondrej Bankkal. Ondrej testvére, Tomas azonban továbbra is mellette marad. A csapat kiegészül majd egy másik edzővel, akinek kilétét egyelőre homály fedi. A snowboardedzői pozíciót a továbbiakban is Justin Reiter tölti be, aki a másik sportág szakembereivel együttműködve dolgozik.

A versenyző arról is beszélt, hogy nagyban támaszkodik saját csapatára, amely a cseh csapattól függetlenül segíti az olimpiai bajnok felkészülését, és versenyzését. 

„Úgy gondolom, hogy nekem van a legerősebb csapatom az egész világkupa-mezőnyben. Bízom bennük, és tudom, hogy meg fogják találni a legjobb megoldásokat az edzések és a versenyek megtervezésére. Az együttműködés természetesen mindig kulcsfontosságú, mivel két sportágat párhuzamosan űzök.”
„Úgy tekintünk erre a szezonra, mint egy kitűnő lehetőség arra, hogy folytassuk a tanulást, a munkát és a felkészülést”- mondta Ledecka snowboardedzője, a tízszeres amerikai bajnok, 2014-ben olimpiát is megjárt Justin Reiter - „A koronavírus okozta komplikációk csak megerősítettek minket abban, hogy rugalmasan kezeljük a dolgokat, de elkötelezettek vagyunk a profizmus iránt.
"Egyfolytában kommunikálunk, és arra törekszünk, hogy a hóviszonyok, az utazás, és a versenyző energiája és kívánságai alapján csapatként találjunk megoldásokat a legmagasabb színvonalon.”

Ledecka tavaly tíz lesikló versenyből hatszor végzett a legjobb tíz között, közöttük volt az a Lake Louise-i verseny is, ahol megszerezte pályafutása első vk-győzelmét, emellett Garmisch-Partenkirchenben és Crans-Montanában is harmadik helyen zárt.

ester-ledecka-lake-louis-min.jpgFotó: Europress/AFP

Ledecka 2018-ban Super G-ben nyert olimpiát, de azóta az eredmények nem igazán jönnek ebben a szakágban, ennek ellenére a versenyző reméli, hogy ki tudja javítani a versenyszámban meglévő hibáit, és fejleszteni tudja technikáját. 

A pekingi téli olimpiához közeledve Ledecka elmondta, hogy szeretné megvédeni aranyérmeit, mind Super G-ben, mind pedig snowboardban.

„Ez a terv, úgy gondolom, semmi sem tart vissza ettől, egészséges vagyok és élvezem siklást, akár snowboardon, akár sílécen. Mindig az a legfontosabb számomra, hogy jól érezzem magam abban, amit épp csinálok.”

Ledecka kipróbálhatja magát az olimpiai lejtőn is, ugyanis februárban az alpesi sí világkupa Yanqingbe látogat, amellett, hogy vk-futamot rendeznek, ez lesz az olimpiai tesztverseny is. Azonban ez az esemény ütközik a snowboard vb-vel, amit ugyan szintén Kínában rendeznek, de mintegy 130 kilométerre a pekingi olimpia lejtőjétől. A versenyző viccelődött azzal, hogy a nyilvánvaló programütközés ellenére megtalálja a párhuzamos versenyzés módját.

„Arra gondoltam, hogy ha esetleg ha a snowboard reggel van, a sí pedig délután, akkor lehet ide-oda rohangálni, de az edzőim nem engedik.”

A beszélgetés során egy érdekes történet is előkerült az olimpiáról. Elöljáróban csak annyit, hogy ha az alpesi síben az asszisztért ugyanúgy járna pont, mint a jégkorongban, akkor könnyen lehet, hogy beírhatnánk egyet Mikaela Shiffrinnek Ledecka pjhongcsangi olimpiai aranyérméért. Ugyanis a verseny után az a történet terjedt el, hogy volt egy pár Atomic Redster G9 síléc, amit korábban Shiffrin tesztelt, azonban végül másikat választott, majd ez a síléc került aztán Ledeckához, és ezen nyerte meg az olimpiát. A cseh sportoló most elmesélte a rejtélyes esetet, amit a pjhongcsangi játékok óta nem erősítettek meg.


ester-ledecka-garmish-min.jpgFotó: Europress/AFP

„Minden gyártó versenyzőinél van egy sorrend, először a világkupa éllovasai választhatnak lécet, ha nem tetszik nekik, visszaküldik a gyártónak. Mikaela megkapta a síléceit, és amik nem kellettek neki, visszaküldte. Én valahol a lista alján voltam, és kiválasztottam ezeket a léceket. Akkor nem tudtam, hogy ezek korábban Mikaelánál voltak.”

Annyit még hozzá kell tenni ehhez a történethez, hogy végül Shiffrin az olimpián, miután megnyerte az óriásműlesiklást, és a csalódást keltő negyedik helyen zárt műlesiklásban, visszalépett a Super G-től, amit Ledecka nyert meg.  

Hozzászólások